Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:15 πμ
 
wm small
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015 02:25

Τα Οφέλη του Colostrum (αλλιώς Πρωτόγαλα) για την υγεία μας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Colostrum ή αλλιώς Πρωτόγαλα είναι το αρχαίο Πύαρ και είναι η πρώτη τροφή που παίρνουν όλα τα νεογέννητα και τους τροφοδοτεί με τα απαραίτητα αντισώματα, ώστε να έχουν ανοσία και προστασία στα πρώτα ευαίσθητα στάδια της ζωή τους.

Στην ουσία μεταφέρονται έτοιμα αντισώματα από τη μάνα στο νεογέννητο.
Το Colostrum ήταν πολύ γνωστό στην αρχαιότητα, ακριβώς για την ιδιότητα του αυτή, δλδ. την ανοσία που δημιουργούσε στον οργανισμό και στο ανοσοποιητικό.

Ποιο είναι το καλύτερο Colostrum?

Το Colostrum που παράγεται από αγελάδες είναι και το καλύτερο. Ο λόγος είναι γιατί το αγελαδινό Colostrum περιέχει πολύ περισσότερα αντισώματα σε σχέση με το ανθρώπινο Colostrum. Επίσης διαθέτει μοναδικά συστατικά που είναι απολύτως συμβατά και κατάλληλα για τον ανθρώπινο οργανισμό και ενδείκνυνται για όλες τις ηλικίες. Το Πρωτόγαλα (Colostrum) που παράγεται από τις αγελάδες τις πρώτες 2 ημέρες είναι 36 λίτρα. Από αυτά, μόνο τα 16 λίτρα καταναλώνει το νεογέννητο μοσχαράκι τους.

Τα μοναδικά συστατικά του Colostrum

Το Colostrum έχει πολύτιμα συστατικά τα οποία κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες: τα θρεπτικά συστατικά, οι ισχυροί παράγοντες του ανοσοποιητικού και οι παράγοντες ανάπτυξης βιοενεργών συστατικών.

Colostrum – Η Θρεπτική διατροφική του αξία.
Το Πρωτόγαλα (Colostrum) είναι πλούσιο σε πολύτιμες πρωτεΐνες, δλδ. πρωτεΐνες με μεγάλη βιολογική αξία αφού τις περιέχει σε ποσοστό 46,7%. Επίσης βιταμίνες και μέταλλα περιέχονται στο Colostrum και από αυτά οι βιταμίνες Α, Β12 και Ε και το Θείο (που είναι πολύτιμο συστατικό για τη δόμηση πρωτεϊνών), περιέχονται σε μεγάλη ποσότητα. Σε μικρότερη ποσότητα υπάρχουν και πολλές άλλες βιταμίνες. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες σε ποσοστό 27% και λίγο λίπος, μόλις 18%.

Οι Παράγοντες ανοσοποιητικού συστήματος του Colostrum.

Οι παράγοντες του ανοσοποιητικού συστήματος που περιέχονται στο Colostrum δεν είναι άλλοι από τα γνωστά Αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες). Τα Αντισώματα είναι παράγοντες για την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε μικρόβια ευρέος φάσματος και δρουν ενάντια στους ιούς και τα διάφορα βακτήρια.

Οι Ανοσοσφαιρίνες (αντισώματα) χωρίζονται σε 5 είδη και υπάρχουν σε όλα τα θηλαστικά. Το Colostrum περιέχει και τα 5 αυτά είδη των αντισωμάτων.

Τα πιο σημαντικά από τα είδη αυτών των αντισωμάτων, είναι η Λακτοφερίνη που είναι δυνατό αντιβιοτικό και αντιβακτηριδιακό συστατικό, οι Κυτοκίνες που βοηθούν τα κύτταρα να ρυθμίζουν την ευαισθησία του ανοσοποιητικού και η Ιντερλουκίνη -10 που καταστέλλει τις φλεγμονές.

Το Colostrum έχει ερευνηθεί από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα και έχει αναγνωριστεί για την ισχυρή του επίδραση στην τόνωση και προστασία του ανοσοποιητικού. Ιδιαίτερα ωφέλιμο είναι στα μικρά παιδιά, διότι ο οργανισμός τους έχει και τη μεγαλύτερη ευπάθεια στις λοιμώξεις του ανοσοποιητικού.

Επίσης, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε το Colostrum σαν ένα απαραίτητο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής για τους αθλητές, διότι ενισχύει την αντοχή τους, αυξάνει τις επιδόσεις τους, βελτιώνει το χρόνο αποκατάστασης από τους τραυματισμούς και βοηθά στη μυϊκή ενδυνάμωση και τη γράμμωση. Και όλα αυτά χωρίς καμιά απολύτως παρενέργεια.

Τα Οφέλη του Colostrum για την υγεία είναι:

• Προστατεύει από εποχιακές ιώσεις.
• Βοηθά στα αρθριτικά και στις φλεγμονές του μυοσκελετικού.
• Καταπολεμά την αναιμία και τη χρόνια κόπωση.
• Ανακουφίζει από προβλήματα πεπτικού συστήματος όπως κολίτιδες, έλκη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κλπ..
• Βοηθά σε ψυχολογικά προβλήματα και διαταραχές όπως: στρες, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.
• Προστατεύει και βοηθά σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.
• Εξισορροπεί τις διαταραχές θυρεοειδούς αδένα.
• Βελτιώνει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα και προστατεύει από διαβήτη τύπου 1 και 2.
• Μειώνει την τριχόπτωση και την εκδήλωση από πάσης φύσεως αλλεργίες.
• Υποστηρίζει τον οργανισμό σε περιόδους δίαιτας, γιατί τον τροφοδοτεί με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και πρωτεΐνες.
• Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και ειδικά σε φλεγμονές που τελειώνουν σε –ιτις, όπως Ωτίτις, Δερματίτις, κλπ.
• Βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες και προστατεύει από το Αλτσχάιμερ.

Για τη σημερινή εποχή, που η διατροφή μας είναι ιδιαίτερα ελλιπής σε θρεπτικά συστατικά, το Colostrum σε συμπλήρωμα διατροφής είναι απαραίτητο σε μικρούς και μεγάλους. 

proiontaygeias.gr/

skd230411sdc

Διαβάστηκε 3995 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015 09:03
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.