Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  8:59 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 05 Μαϊος 2017 02:53

Ο Σπύρος Ράπτης στο AgrinioTimes.gr για την στυτική δυσλειτουργία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Γιατρός (Ουρολόγος – Ανδρολόγος) Κος Σπύρος Ράπτης μιλάει στο AgrinioTimes.gr για την στυτική δυσλειτουργία.

-Με τον όρο στυτική δυσλειτουργία τι ακριβώς εννοούμε;

Η στυτική δυσλειτουργία (Σ.Δ.) είναι η μη ικανότητα επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης αρκετά σκληρής, ώστε να επιτρέπει την συνουσία.

-Πότε πρέπει να ανησυχήσει ένας άνδρας για την στύση του;

Περίπου το 20% των ανδρών υποφέρει κάποια στιγμή της ζωής τους από Σ.Δ. Η επίπτωση της  δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία.

-Συνδέετε ο προστάτης με την δυσλειτουργία του ανδρικού οργάνου;

Σοβαρές επιπτώσεις στην σεξουαλική λειτουργία προκαλούν οι παθήσεις του προστάτη οι οποίες εμφανίζονται συχνά. Ο όρος «προστατίτιδα» είναι ο γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την φλεγμονή του προστάτη. Είναι μια πολύ συχνή πάθηση η οποία θα αποσχολήσει έναν στους δύο άντρες κατά την διάρκεια της ζωής του.  Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι η αύξηση του αδένα που παρατηρείται μετά τα 40 έτη. Η αντιμετώπιση της πάθησης μπορεί να βελτιώσει και την στύση. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες αφου προσβάλλει έναν στους έξη. Ο καρκίνος του προστάτη πρακτικά δεν επηρεάζει την στυτική δυσλειτουργία. Ολες όμως οι θεραπείες προκαλούν στυτική δυσλειτουργία.

-Εμφανίζετε στις νεαρές ηλικίες ; μπορεί να έχει επίπτωση στη γονιμότητα ενός άνδρα;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση σε ένα έγκυρο επιστημονικό περιοδικό ο αριθμός των νέων ανδρών που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο. Οι ερευνητές πρόσφατα εντόπισαν πως το ¼ των ανδρών που ζητούσαν βοήθεια για την αντιμετώπιση της Σ.Δ. είναι κάτω των 40 ετών. Οι μισοί από αυτούς τους άνδρες ανέφεραν σοβαρή στυτική δυσλειτουργία. Πιο συγκεριμένα μια ερευνητική ομάδα από το Μιλάνο της Ιταλίας διαξήγαγε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 439 οι οποίοι αναζητούσαν θεραπεία για την Σ.Δ. Οι 114 από αυτούς δηλ. το 26% ήταν κάτω των 40 ετών.

-Ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν τον άνδρα σε δυσλειτουργία;

Τα βασικά αίτια της Σ.Δ. μπορούν να καταταγούν ως εξής:

Αγγειακά: Καταστάσεις που οδηγούν σε αδυναμία των αγγείων του πέους να επιτύχουν την διαδικασία της στύσης.

Καρδιακή & Στεφανιαία νόσος : Αθυρωσκλήρωση και αγγειακή δυσλειτουργία σε όλα τα αγγεία του πάσχοντος.

Υπέρταση: προκαλεί δυσλειτουργία σε όλα τα αγγεία του οργανισμού.

Ζαχαρώδης Διαβήτης: Προκαλεί διάχυτη μικροαγγειοπάθεια και νευροπάθεια.

Υπερλιπιδαιμία: δημιουργία αθυρωμάτωσης και αστηριοσκλήρωνσης.

Χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο: Όπως ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη.

Η ακτινοθεραπεία.

Νευρογενή: Δυσλειτουργία λόγω κακής λειτουργίας και βλάβης νευρώνων στα κέντρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.  

Η Σ.Δ. μπορεί επίσης να οφείλετε σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως είναι το στρές, το άγχος, η κατάθλιψη και ο φόβος της σεξουαλικής αποτυχίας.

Τέλος οι ορμονικές διαταραχές όπως είναι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, συνιστούν μια λιγότερο συχνή αιτία εμφάνισης της Σ.Δ.  

-Πως αντιμετωπίζετε η δυσλειτουργία με φάρμακα ή και χειρουργικά ;

Υπάρχουν τρείς βασικοί τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζουμε την στυτική δυσλειτουργία.

  1. Φάρμακα από το στόμα. Τα φάρμακα αυτά είναι ουσίες που δρούν στα αγγεία του πέους αυξάνοντας την κυκλοφορία και διευκολύνοντας την τελική σκληρότητα.
  2. Φάρμακα ενδοπεϊκά: Είναι ίσως η πιο παλιά από τις σύγχρονες. Είναι οι ενδοπεϊκές ενέσεις. Η αγωγή αυτή έχει βασικό πλεονέκτημα, προκαλεί στύση ανεξάρτητα από την επιθυμία. Είναι η θεραπεία «Παντός Καιρού» και η σίγουρη θεραπεία όταν υπάρχει έντονο άγχος.
  3. Χειρουργική θεραπεία. Η Χειρουργικές λύσεις απευθύνονται σε περιπτώσεις όπου τα προβλήματα δεν λύνονται με τα φάρμακα. Οι συνηθέστερες επεμβάσεις είναι η χειρουργική προσθέσεων και η αγγειοχειρουργική.

Πεική πρόσθεση.  Η πρόσθεση είναι μια «αντλία» σιλικόνης που τοποθετείται ενδοπεικά και δίνει την απαραίτητη σκληρότητα με το υγρό που περιέχει. Τα οφέλη που προσφέρουν είναι: Μόνιμη λύση. Αριστο λειτουργικό αποτέλεσμα. Δυνατότητα στύσης όποιαδήποτε χρονική στιγμή για όσο διάστημα επιθυμεί ο χρήστης. Η εκσπερμάτωση και ο οργασμός γίνονται φυσιολογικά.

Χειρουργική των αρτηριών Bypass. Ενδίκνυται μόνο σε σαφείς επίκτητες βλάβες του αρτηριακού δικτύου πχ τραυματισμοί.

Κρουστικά κύματα. Πρόσφατα προστέθηκε μια ακόμη μέθοδος αντιμετώπιοσης της Σ.Δ. μικρού και μετρίου βαθμού κυρίως αγγειακής αιτιολογίας. Προκειται για την χρήση κρουστικων κυμάτων που γίνεται με την απευθείας εξωτερική εφαρμογή στο πέος του άνδρα. Η θεραπεία διαρκεί 9 εβδομάδες και το τελικό αποτέλεσμα αξιολογείται στις 13 εβδομάδες.

Επιμέλεια: Χρύσα Σπαή

agriniotimes.gr

Διαβάστηκε 3264 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.