Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:49 μμ
 
wm small
Κυριακή, 12 Μαρτίου 2017 14:39

Τοπικές Κουζίνες: «Αβγοτάραχο Μεσολογγίου» (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι «Τοπικές Κουζίνες» ταξιδεύουν στην «περικαλλέα λίμνη» του Ομήρου, στον μεγαλύτερο ελληνικό υγρότοπο, τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Εδώ που παράγεται το «χρυσάφι της λιμνοθάλασσας», το πιο σπάνιο και πιο πολύτιμο απ’ όλα τα ελληνικά προϊόντα, το ΠΟΠ αβγοτάραχο του Μεσολογγίου.

Mesologgi (4)

Ο Μεσολογγίτης δικηγόρος Νίκος Κορδώσης, μας βάζει στο πνεύμα του τόπου και της γεύσης του. Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Κάππας και η οικογένειά του, με ορμητήριο το διβάρι τους, μας μυούν στη διαδικασία που φτιάχνει το αβγοτάραχο από τα αβγά της θηλυκής μπάφας. Το ψάρεμα στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας, η διαλογή, η πορεία των ψαριών στην αγορά, η χειροποίητη διαδικασία που φτιάχνει το αβγοτάραχο, η ζωή των ψαράδων και ύστερα τα μαγειρέματα που μοιράζονται όλοι μαζί στην πελάδα. Ο Χρήστος, ο γιος του Παναγιώτη, μας μαγειρεύει μπάφα κοκκινιστή με πελτέ και μας δείχνει πώς γίνεται το πετάλι,ενώ ο ψαράς Χρήστος Μοσχόπουλος μάς φτιάχνει σαβόρο.

Ο σεφ και ορνιθολόγος Νίκος Νούλας μάς ξεναγεί στα 276 διαφορετικά πουλιά του υδρότοπου του Αιτωλικού και η ξενάγηση συνεχίζεται στη μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, εκεί όπου παράγεται από τον 19ο αιώνα το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού αλατιού και η εκλεκτή αφρίνα.

Κείμενα-αφήγηση: Ελένη Ψυχούλη.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχαγιάς.

Έρευνα: Αγγελική Ρίζου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης.

Μοντάζ: Ηρώ Βρετζάκη.

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου.

Production Design: Αρετή Βαρδάκη.

Παραγωγή: Πάνος Παπαδόπουλος / Prosenghisi Film&Video.

Website: www.prostv.com

Facebook εκπομπής: Topikes Kouzines.

Εδώ δείτε το επεισόδιο της ΕΡΤ

Mesologgi (1)

webtv.ert.gr

Διαβάστηκε 2291 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.