Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  12:44 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 22:10

Αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης ζωής στον Άρη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ακόμη μία ένδειξη ότι κάποτε ο Άρης ίσως διέθετε ή διαθέτει κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής πιστεύει ότι ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων που εντόπισε ίχνη μεθανίου σε μετεωρίτες από τον Άρη που βρέθηκαν στη Γη.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με επικεφαλής τον Νάιτζελ Μπλέιμι του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, εξέτασαν δείγματα έξι μετεωριτών από ηφαιστειακά πετρώματα αρειανής προέλευσης που βρίσκονται σε συλλογές μουσείων και εκτοξεύθηκαν στο Διάστημα μετά την πρόσκρουση αστεροειδών στον Άρη στο παρελθόν για να καταλήξουν στον πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», οι μετεωρίτες περιέχουν αέρια που έχουν την ίδια σύνθεση και αναλογία ισοτόπων με την ατμόσφαιρα του Άρη.

Και οι έξι περιέχουν μεθάνιο, το οποίο μπορεί κάποτε να αποτελούσε «τροφή» για μικοοργανισμούς που ζούσαν κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, ενώ αντίθετα άλλοι μικροοργανισμοί παράγουν μεθάνιο, αντί να το καταναλώνουν.

Οι αστροβιολόγοι δεν αποκλείουν ότι κάτι από τα δύο -ή και τα δύο- μπορεί να συμβαίνει ακόμη και σήμερα.

Κι ενώ παραμένει ασαφές κατά πόσο το μεθάνιο συνεχίζει να παράγεται στον Άρη και από ποιες πηγές, οι διαστημικές αποστολές πλέον δίνουν προτεραιότητα στην εξήγηση της προέλευσης και της σημασίας του μεθανίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μελέτη ενισχύει την πιθανότητα ότι τα υπόγεια πετρώματα του Άρη περιέχουν μεγάλα αποθέματα μεθανίου και άρα κάπου εκεί γύρω μπορεί να ζουν και αρειανά μικρόβια, αποτελώντας μια αφανή βιόσφαιρα, όπως συμβαίνει και στη Γη.

Όπως είναι γνωστό, η επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη βομβαρδίζεται από έντονη ηλιακή ακτινοβολία, αλλά καθώς η θερμοκρασία πέφτει στους μείον 90 βαθμούς Κελσίου, εκτιμάται ότι τυχόν μικροοργανισμοί, όπως τα βακτήρια, μάλλον θα έχουν καταφύγει στο υπέδαφος για προστασία.

Απαντήσεις αναμένεται να δώσει η μελλοντική αποστολή ExoMars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που προγραμματίζεται να φτάσει στον Άρη το 2019 καθώς πρόκειται να σκάψει σε βάθος έως δύο μέτρων κάτω από την αρειανή επιφάνεια.

efsyn.gr

πηγή: http://agrinioreport.com

Αποψη απο το agriniobestof.gr

Το σενάριο να είχε κάποτε ζωή ο Πλανήτης Αρης θεωρείται λογικό ένεκα του γεγονότος οτι απο την στιγμή που η θερμοκρασία του Ηλιου σταδιακά πέφτει, αυτό σημαίνει οτι κάποτε οι θερμοκρασιακές συνθήκες ήταν ευνοικές στον Αρη (πιο μακρυά απο τον Ηλιο) όπως τώρα είναι στην Γή (που βρίσκεται σε καλή απόσταση) και στο μέλλων θα είναι στον Ερμή (που βρίσκεται πιο κοντα στον Ηλιο). Φυσικά μιλάμε για εκκατομύρια έτη διαφορά εμφάνισης ζωής απο πλανήτη σε πλανήτη.

 

 

Διαβάστηκε 2850 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.