Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:46 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2017 20:37

Μια εκδρομή στο Χάνι Μπανιά και τον Εύηνο ποταμό!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Χάνι Μπανιά είναι ένας μικρός οικισμός χτισμένος σε χαράδρα με υπέροχη θέα τον Εύηνο ποταμό και το υπέροχο φυσικό τοπίο…

Ένας εξαιρετικός προορισμός για μια μικρή εκδρομή είναι το Χάνι Μπανιά στον Εύηνο ποταμό που απέχει 16 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της περιοχής είναι και η μεταλλική γέφυρα Μπανιά που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, σε ελάχιστη απόσταση από τον οικισμό. Με μήκος λίγο μικρότερο από τα 50 μ., και πλάτος ικανό για την διέλευση ενός αυτοκινήτου, είναι από τις πιο εντυπωσιακές του είδους της και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για τη συγκοινωνία.

Οι παλαιότεροι κάτοικοι αναφέρουν πως στη θέση της υπήρχε παλαιά γέφυρα, την οποία ανατίναξαν την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να εμποδίσουν την προέλαση και τροφοδοσία των Γερμανών κατακτητών.

Τα τελευταία χρόνια η γέφυρα Μπανιά έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και το γεγονός αυτό έχει δώσει ώθηση τόσο στα γύρω χωριά, όσο και γενικά στην αύξηση τουριστών στον νομό.

Το τοπίο γύρω από τη γέφυρα είναι μαγευτικό και ο συνδυασμός νερού, πρασίνου και βουνού αφοπλίζει τους επισκέπτες. Στους πρόποδες του χωριού θα σας υποδεχθούν διάφοροι σύλλογοι που θα σας παρασύρουν σε αθλητικές δραστηριότητες και θα σας συστήσουν τις αξίες του εναλλακτικού τουρισμού.

Ο Εύηνος

Ο Εύηνος, ή Φίδαρης, γνωστός από την Μυθολογία σαν πέρασμα του Ηρακλή και της Δηιάνειρας, πήρε το όνομα του από τον βασιλιά Εύηνο, ο οποίος πνίγηκε στα νερά του κυνηγώντας τον Ίδο, που του είχε αρπάξει την κόρη του, την πριγκίπισσα Μάρπησσα.

Το όνομα Φίδαρης οφείλεται στις διακλαδώσεις που σχηματίζονται κατά τη διαδρομή του στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ η αρχαιότερη ονομασία του ποταμού είναι Λυκόρμας.

Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Κόρακας και Τσεκούρι, κοντά στην Αρτοτίνα και χύνεται στον Πατραϊκό Κόλπο, κοντά στο χωριό Γαλατάς, ανατολικά από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Μάλιστα, κοντά στο σημείο βρίσκεται και το χωριό Ευηνοχώρι το οποίο έχει πάρει το όνομα του ποταμού.

Στον Εύηνο, που έχει συνολικό μήκος περίπου 80 χλμ., σώζονται αρκετά παλιά πέτρινα γεφύρια, όπως της Αρτοτίβας (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της δυτικής Ελλάδας), της Δορβιτσάς, του Πόριαρη, της Κλεπάς, της Μελίγκοβας κ.ά.

Έχει έντονη παραποτάμια βλάστηση αλλά όχι τόσο μεγάλη παροχή νερού, η οποία μάλιστα το καλοκαίρι μειώνεται ή διακόπτεται τελείως.

Το φράγμα του Αγ. Δημητρίου που ολοκληρώθηκε εκεί το 1995 έπαιξε ρόλο στο να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο η στάθμη του ποταμού αλλά και στο να εκτραπεί το νερό με σήραγγα στο Μόρνο και να αποφύγει η Αθήνα τον κίνδυνο λειψυδρίας.

Δραστηριότητες

Δίπλα στον ποταμό Εύηνο, στο Χάνι Μπανιά δραστηριοποιείται η Ελληνική Ομοσπονδία Κανό-Καγιάκ, παραδοσιακές ταβέρνες, τουριστικά καταλύματα και εταιρείες που διοργανώνουν υπαίθριες δραστηριότητες (ράφτινγκ, κανό-καγιάκ, καταρρίχηση, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, ιππασία, τοξοβολία, πεζοπορία, εναέριο πέρασμα) στην περιοχή του Εύηνου.

Μάλιστα, ο Εύηνος ποταμός αποτελεί ένα πανέμορφο, εύκολο και ευχάριστο ποτάμι, για αρχάριους και όχι μόνο. Πρόσφατα, αναδείχθηκε ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς για rafting στην Ελλάδα, καθώς η εμπειρία της κατάβασης ποταμού αποκαλύπτει απίστευτες εικόνες φύσης, γάργαρα νερά, τη βιοποικιλότητα των παρόχθιων περιοχών, αλλά και στολίδια πολιτισμού, όπως τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

http://iaitoloakarnania.gr

Διαβάστηκε 2126 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.