Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:04 πμ
 
wm small
Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 14:16

Βραχογραφίες του 9ου αιώνα στο σπήλαιο του «κρεμαστού» Αγίου Νικολάου στον Αράκυνθο (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στη νότια πλευρά του όρους Αράκυνθος στην Αιτωλοακαρνανία, σε μία απότομη και δυσπρόσιτη πλαγία, ο ταξιδιώτης παρατηρεί το άνοιγμα ενός μικρού σπηλαίου… Είναι ο ναός του «Αγίου Νικολάου, του Κρεμαστού», που διαμορφώθηκε τον 9ο αιώνα!

Στις πέτρες του σπηλαίου, μοναχοί και ασκητές ζωγράφισαν τοιχογραφίες απαράμιλλης ομορφιάς… Την ονομασία «Άγιος Νικόλαος, ο Κρεμαστός», έδωσε ο βυζαντινός λόγιος Ιωάννης Απόκαυκος τον 13ο αιώνα…
 
 
Ο Ιωάννης Απόκαυκος ήταν μία από τις πιο «φωτισμένες» μορφές του Βυζαντινού Πολιτισμού. Γοητεύτηκε από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και δημιούργησε μοναστηριακό συγκρότημα, όπου μοναχοί και κληρικοί αντέγραφαν αρχαία κείμενα φιλοσοφίας από μισο-κατεστραμμένα χειρόγραφα, προκειμένου να τα σώσουν από την φθορά του χρόνου και να τα παραδώσουν στις μελλοντικές γενιές.
 
                               
Ο ίδιος ο Ιωάννης συνέταξε κώδικες με το «κατ΄ έθιμον δίκαιο», στους οποίους οι σημερινοί ερευνητές βρίσκουν πολύτιμες πληροφορίες για τον ιδιωτικό βίο στον ελλαδικό χώρο τον 11ο και τον 12ο αιώνα. Ένας από τους κώδικες του Απόκαυκου βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Λονδίνου.
 
 
Οι βραχογραφίες του σπηλαίου είναι Καππαδοκικής τεχνοτροπίας. Πιθανόν να φιλοτεχνήθηκαν από Καππαδόκες αγιογράφους, που στάθμευαν στην περιοχή κατά τις μετακινήσεις τους από την ανατολή προς την δύση…
Παρά τις εργασίες που έχουν γίνει στα επικίνδυνα σημεία, η πρόσβαση στο σπήλαιο δεν είναι εύκολη. Αξίζει όμως να το γνωρίσετε, έστω και παρακολουθώντας το βίντεο με την αφήγηση του αείμνηστου καθηγητή βυζαντινολογίας Αθανάσιου Παλιούρα.
 
 
Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
 
agriniopress.gr
Διαβάστηκε 3864 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Μαρτίου 2017 14:34
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.