Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:39 μμ
 
wm small
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 23:11

Η «Ιθάκη» του Έλληνα Επιχειρηματία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Μάρκετινγκ άργησε να εδραιωθεί στην Ελλάδα, ειδικά στον επιχειρηματικό κόσμο, για διάφορους λόγους. Πλέον όμως, η επιστήμη του Μάρκετινγκ και οι καλές πρακτικές της, έχουν κερδίσει μία σημαντική θέση στα πανεπιστήμιά μας και στις επιχειρήσεις.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να κρούσει τον κώδωνα μίας σημαντικής ευκαιρίας για την Ελλάδα που σχετίζεται με την πιο σύγχρονη προσέγγιση του Μάρκετινγκ.


Ο ακαδημαϊκός πατέρας του Μάρκετινγκ, καθηγητής Phillip Kotler, στο πρόσφατο βιβλίο του «Marketing 3.0? και σε επιστημονικά άρθρα του, μάς εισάγει στο νέο τρόπο σκέψης που οφείλουν να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές. Οι επιχειρήσεις πάντα στόχευαν να κατακτήσουν μία διακριτή θέση έναντι των ανταγωνιστών τους, αρχικά στο μυαλό των πελατών τους. Ύστερα, κατανοώντας την σημασία της ανάπτυξης συναισθηματικών συνδέσμων μαζί τους, άρχισαν να στοχεύουν στην καρδιά των πελατών τους (εξ' ου και τα λεγόμενα love brands) αναζητώντας τρόπους να συνδέσουν το προϊόν ή υπηρεσία τους με θετικά συναισθήματα. Σήμερα όμως, δεδομένης της παγκόσμιας Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής κρίσης, αρκετές επιχειρήσεις έχουν κατανοήσει την σημασία της επιστροφής στις Αξίες που ξεχάσαμε μεγαλώνοντας. Γι΄ αυτόν τον λόγο, έχουν αρχίσει να στοχεύουν στο Πνεύμα του πελάτων τους, στην φιλοσοφία και στις αξίες τους, πέρα και πάνω από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν.



Αναγνωρίζοντας τον ύψιστο βαθμό κινδύνου στον οποίο έχουμε θέσει το Φυσικό μας Περιβάλλον και την Κοινωνία, με τις ανεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές και τις λανθασμένες αντιλήψεις μας ως καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, παράλληλα αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα του περιορισμού αυτής της ζημιάς που θα πληρώσουν τα παιδιά των παιδιών μας. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, οι επιχειρήσεις έχουν ως μέγιστο καθήκον να επιστρέψουν την Αξία στην Κοινωνία και το Περιβάλλον, από τα οποία δανείστηκαν για να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης, οφείλουν να την διατηρήσουν και να την αναπτύξουν για τις επόμενες γενιές ανθρώπων. Κρίνεται απαραίτητο λοιπόν, να αναπτύχθεί περαιτέρω η Αειφορία με τις βέλτιστες επιχειρηματικές πρακτικές και πάντα αντανακλώντας τις αξίες της Διαφάνειας, της Ειλικρίνειας και της Αξιοπιστίας.

Η μόνη υποχρέωση που έχουμε εμείς ως καταναλωτές είναι να ανταμείψουμε αυτήν την προσπάθεια και να γίνουμε πελάτες σε αυτές τις επιχειρήσεις. Ήδη, παρουσιάζεται μία τέτοια τάση με κινήματα καταναλωτών όπως οι LOHAS.

Γιατί όμως έχει τόσο μεγάλη σημασία αυτή η νέα προσέγγιση για την Ελλάδα;

Tο Μάρκετινγκ μπορεί και παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε οι επιχειρήσεις να διακριθούν τόσο για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών τους, όσο και για την Ευθύνη τους απέναντι στην Κοινωνία και το Περιβάλλον. Οι Έλληνες επιχειρηματίες, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν έναν παραπάνω λόγο να αναλογιστούν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους ευθύνες και να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία με οδηγό το Μάρκετινγκ. Είναι καιρός οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανακάμψουν πρώτα ηθικά, ανακαλύπτοντας τις Αξίες που χάσανε στην διαδρομή από το χωράφι μέχρι το ράφι. Η «Ιθάκη» της σύγχρονης επιχειρηματικότητας βρίσκεται στην Αξία της Αειφορίας. Και ο Έλληνας σήμερα είναι σίγουρα ένας σύγχρονος Οδυσσέας...


Κάρολος Κων/νος Παπαδάς 
Υποψήφιος διδάκτωρ μάρκετινγκ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης στο ΕΚΠΑ | huffingtonpost.gr

πηγή: http://vres-agrinio.gr

Διαβάστηκε 3031 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.