Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:05 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 19:18

Τα παλιά αγρινιώτικα αποκριάτικα έθιμα (χωρίς Τσικνοπέμπτη).

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σύμφωνα με την επιστήμη της Λαογραφίας

Του Λίνου Υφαντή,

Παραμονή Τσικνοπέμπτης σήμερα και το Αγρίνιο ετοιμάζεται να μπει στο ρυθμό του Καρναβαλιού. Αν σε κάτι υστερεί, είναι στο να «χτίσει» αποκριάτικες εκδηλώσεις πάνω σε δικά του λαογραφικά στοιχεία. Προϋπόθεση βέβαια είναι αυτά να είναι «επικαιροποιήσιμα.»

Μια αποκαλυπτική έρευνα που κατατέθηκε στο  τμήμα Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μας διασώζει τα αυθεντικά αγρινιώτικα έθιμα της αποκριάς. Σε καμία πάντως από τις λαογραφικές έρευνες δεν υπήρχαν αναφορές σε Τσικνοπέμπτες, παρά μόνο σε Κυριακές Αποκρεών σε ότι αφορά το Αγρίνιο.

1η Κυριακή της Αποκριάς.

Περνάει όπως οι άλλες, με τη διαφορά ότι συνηθίζονταν η κατανάλωση κρέατος. Πολλά κρεάτα κατανάλωναν οι πλούσιοι, κανένα γλυκό οι φτωχοί.

Κυριακή της Τυροφάγου και οι «μπούλες».

Γίνεται κατανάλωση γαλακτερών ( γαλακτομπούρικο, γαλατόπιτα, γιαούρτι, μυζήθρα κτλ). Αρχίζουν επισκέψεις μεταμφιεσμένων από τους γείτονες. Είναι οι περιβόητες «μπούλες» Μάλιστα το 1967 που συγγράφτηκε η έρευνα, το έθιμο βρίσκονταν ήδη σε ύφεση. Η γιορτή είχε έντονο οικογενειακό χαρακτήρα και όλοι βρίσκονταν στο τραπέζι ακόμα και οι ξενιτεμένοι, όσοι μπορούσαν.

Για το φαγητό διασώζεται ένα έθιμο αρχές του αιώνα, όπου η αποκριά γαστρονομικά έπρεπε να αρχίσει και να τελειώσει με ένα αυγό. Με αυγό έπρεπε να ανοίξουν επίσης το Πάσχα, όπως και γίνονταν. Τα αυγά ψήνονταν στις στάχτες και για τους φίλους και για τους εχθρούς της οικογένειας.

Οι ανύπαντροι έκρυβαν μάλιστα μια μπουκιά και την έβαζαν στο μαξιλάρι τους για να τη φάει αυτός ή αυτοί που θα παντρευτούν. Ομοίως οι κοπέλες έβαζαν το πανί που έπλεναν  κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποιον θα παντρευτούν. Οι αποκριές ήταν γιορτή φλερτ που καθόριζε ζευγάρια κτλ!

Το βράδυ έχει έξοδο σε χορευτικά κέντρα με κομφετί και σερπαντίνες καθώς και δώρα για διαφήμιση καταστημάτων. Οι χοροί γίνονται σε εξοχικά κέντρα και καφενεία με την καταβολή ενός αντιτίμου.Στολισμένοι αποκριάτικα ήταν ακόμα και οι δρόμοι.

Πηγή:

Βλάχος Παναγιώτης, Λαογραφικά στοιχεία της ιδιαίτερης πατρίδας μου,Αγρίνιον, Αιτωλοακαρνανία. Ήθη και έθιμα από Απόκρεω μέχρι Πάσχα εξ Αγρινίου, της επαρχίας Τριχωνίδος, του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Αθήνα 1967.

Μπούσγου Αναστασία, Λαογραφική μελέτη. Αθήνα 1968

Λαογραφικό Αρχείο και Μουσειακή Συλλογή του Πανεπιστημίου Αθηνών

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2526 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.