Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:17 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 19:23

Documentο: Μαγαζί γωνία για ημέτερους η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η εφημερίδα Documentο κάνει λόγο για πάρτι εκατομμυρίων ευρώ με πρόσχημα την ανάπτυξη

«Μαγαζάκι γωνία» για εκλεκτούς παραμένει εδώ και χρόνια, με την ανοχή των παραγόντων της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, η μάλλον κατ’ ευφημισμόν Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικές Ελλάδας. Κρίνοντας α του αποτελέσματος, η εν λόγω εταιρεία διαχειριζόμενη μεγάλα κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους όχι μόνο δεν κατάφερε να συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει απλώς για να γεμίζει τούς τραπεζικούς λογαριασμούς των «εργολάβων» της ευρύτερης περιοχής. Η «αμαρτωλή», όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, με διακριτικό τίτλο Ολυμπιακέ ΑΕ, πρώην Ηλειακή ΑΕ, ιδρύθηκε το 1996. Από τη σύστασή της έως και σήμερα η μετοχική της σύνθεση διαμορφώνεται από τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της Περιφέρειας Δυτικές Ελλάδας.

Θεωρητικά ο σκοπός τας εταιρείας είναι η προσπάθεια ανάπτυξη της επί δεκαετίες υποβαθμισμένες για πολλούς λόγους περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, μέσα από την εφαρμογή εξειδικευμένων δράσεων και προγραμμάτων. Το περίεργο είναι ότι για συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν δημόσιο χρήμα και ευρωπαϊκά κονδύλια υπήρχε απόλυτο «σκοτάδι», καθώς εντάχθηκαν στη Διαύγεια μόλις τον Φεβρουάριο του 2015!

Μια σειρά από περίεργα «έργα – προγράμματα» που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια δείχνουν καθαρά την ανύπαρκτη σχέση με τη γενικότερη ανάπτυξη στις περιοχές αυτές , όπως μελέτες για τη συγγραφή τσελεμεντέδων, δράσεις για τις γαστρονομικές ανησυχίες Ελλήνων και Ιταλών και έρευνες για mν ποιότητα του αέρα πόλεων-λιμανιών σε Ελλάδα και Ιταλία..

Όμως εκείνο που «βγάζει μάτι» είναι το έργο «Δράσεις αποκατάσταση παρόδιων τοιχοσυστημάτων πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος» με προϋπολογισμό 1.900.000 ευρώ!

Τα μισά χρήματα προέρχονται από χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕοΧ) (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και τα υπόλοιπα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο φέρεται να υλοποιήθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία από το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού περιβάλλοντος τον ΤΕΙ Λαμίας σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης και mν τότε Ηλειακή ΑΕ ως κεντρικό φορέα υλοποίησης. Οι εργασίες που ξεκίνησαν την 1/5/2009 και φέρεται να ολοκληρώθηκαν στις 30/4/2011 περιελάμβαναν τη μελέτη και την εκτέλεση καθαρισμών και αναδασώσεων σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εργασίες για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων, με διευθέτηση των υδάτινων απορροών και τη διαμόρφωση χώρων αποβολής δίπλα από το οδικό δίκτυο. Όμως από όλα αυτά τα έργα έγιναν ελάχιστα και οι παράπληκτοι κάτοικοι πήραν ψίχουλα από τα χρήματα.

Οι σοβαρές καταγγελίες περί ανύπαρκτων ουσιαστικά έργων και προκλητικού «ροκανίσματος» πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ οδήγησαν το 2014 τις δικαστικές αρχές mς Ηλείας στη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με την ταυτόχρονη δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διαπιστωθεί π ακριβώς είχε συμβεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία του Πύργου Ηλείας έδωσε εντολή για νέα έρευνα επί του Θέματος καθώς οι δικαστικές αρχές δεν μπόρεσαν να βγάλουν άκρη από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων.

«Από τότε που ανέλαβα λειτουργούμε σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας» λέει στο Documento ο πρόεδρος της ΑΕ Τρύφωνας Φωτόπουλος. Όμως την ίδια ώρα η εσωτερική εικόνα της εταιρείας είναι σκανδαλώδης και προκλητική. Τη στιγμή που οφείλει μισθούς τεσσάρων μηνών στο προσωπικό της, πληρώνει τον διευθύνοντα σύμβουλό της Παναγιώτη Κωνσταντινόπουλο με μεικτές μηνιαίες αποδοχές 3.441 ευρώ. Όπως λέει ο πρόεδρος της εταιρείας Τ. Φωτόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος ήταν επιλογή του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα. Ο τελευταίος, αν και κλήθηκε τηλεφωνικά για διευκρινίσεις, δεν απάντησε. Το σκανδαλώδες πάρτι όμως με τους παχυλούς μισθούς, τις αποζημιώσεις και τα οδοιπορικά στελεχών της εταιρείας γινόταν από την αρχή της λειτουργίας της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πρώην μέλος του ΔΣ της πρώην Ηλειακής Αναπτυξιακής ΑΕ που λάμβανε το 2006 ως έξοδα παράστασης και αποζημίωσης 1.200 ευρώ τον μήνα και για τις μετακινήσεις του πάνω από 6.000 ευρώ μεικτά ανά τρίμηνο.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ DOCUMENTO

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 2576 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.