Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  11:13 πμ
 
wm small
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 21:55

Η Καλαμάτα ψάχνεται με το διάστημα και εμείς κοροϊδεύουμε (αν και έχουμε αεροδρόμιο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ανακοίνωση της ελληνικής NASA από τον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις.

Η πρώτη αντίδραση φυσικά και ήταν η καφενειακή πεπατημένη της λοιδορίας που ψηφιακά εκφράζεται σε αστεία Photoshop κτλ.

Δεν θέλω να εστιάσουμε στο μικροπολιτικό της υπόθεσης. Αλλά σε έναν άλλο σχεδιασμό που «ξεσκέπασε» η υπόθεση της Ελληνικής NASA.

Και δεν είναι άλλο από εκείνον της Καλαμάτας. Μιας πόλης σαν το Αγρίνιο που τόλμησε να προβάλλει το διαστημικό όραμα από προηγούμενες ήδη κυβερνήσεις.

Διαβάστε λοιπόν τις προσπάθειες του Τατούλη, ο οποίος συνάντησε τον καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο San Jose των ΗΠΑ, Περικλή Παπαδόπουλο. Εκεί συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας μεσογειακής διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα. Για να εξασφαλιστούν 20 δισ. ευρώ του προγράμματος Gallileo της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαραίτητη ήταν η προϋπόθεση για την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος:

http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B1%E2%80%A6-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%8D%CE%BB%CE%B7.

Εμείς λοιπόν δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχου 20 δισ ευρώ από το πρόγραμμα Galileo που έπρεπε να διεκδικήσουμε; Τι μας λείπει; Αεροδρόμιο έχουμε, το πολεμικό και μάλιστα σχεδόν εγκαταλελλειμένο.

Αστρονομική κουλτούρα έχουμε και μάλιστα έχουμε πολύ ενεργό σύλλογο, την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος, που τόσα χρόνια κάνει αστροπαρατηρήσεις και έφερε μεγάλα ονόματα στην πόλη. Έχουμε επίσης και τους ραδιοερασιτέχνες, που παλιότερα είχαν αναπτύξει σπουδαίες δράσεις με ραδιοτηλεσκόπια.

Η Καλαμάτα τι έχει περισσότερο; Να τι έχει:

Ενώ εμείς έχουμε μια Αστρονομική και τον Πρόεδρο της Θύμιο Παπαναστασίου να προσπαθεί μόνος του όλα αυτά τα χρόνια προτείνοντας να γίνουν κάποιες υποδομές όπως τηλεσκόπια κτλ, στην Καλαμάτα έχουμε την Μεσσηνιακή Αμφικτυονία.

Έχει έδρα την Καλαμάτα και είναι «το συλλογικό όργανο έκφρασης των μεσσηνιακών σωματείων της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Συμμετέχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Μεσσηνίας καθώς και πολλοί ΟΤΑ της Μεσσηνίας», δηλαδή όλοι οι φορείς!

Ας κοιτάξουμε παραπέρα λοιπόν και ας κυνηγάμε ευκαιρίες, έστω και δύσκολες! Γιατί άλλωστε και παλιότερα, όταν ο Τρικούπης έφερνε το τρένο, για την εποχή ήταν σα να έφερνε… διαστημόπλοιο!

Λ.Υ.

Υ.Γ. Για όποιον νομίζει ότι η διαστημική υπόθεση στην Ελλάδα είναι όνειρο θερινής νυχτός ας ρίξει μια ματιά στην σύγχρονη ελληνική διαστημική παράδοση στον δορυφόρο μας Hellas Sat εδώ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2612 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 22:01
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.