Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:00 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 22:40

Όταν οι μαθητές του Αγρινίου δίδασκαν πολιτισμό!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μια παρέα μαθητών του 5ου Γυμνασίου Αγρινίου, με επικεφαλής τον Γιώργο Παπατριανταφύλλου, είχε μια ευφάνταστη ιδέα!

Γράφει ο Γιάννης Τζακώστας

Ήθελαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς να παρουσιάσουν στο κοινό της πόλης τους τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες. Βρήκαν συμπαραστάτες και σε άλλα γυμνάσια και σιγά σιγά οργανώθηκε το 1ο Μαθητικό φεστιβάλ Αγρινίου.

Η παρέα μεγάλωσε, πήγε Λύκειο, προστέθηκαν και άλλοι πνευματικά ανήσυχοι νεαροί και πολλοί καθηγητές υποστήριξαν το εγχείρημα και το φεστιβάλ εξαπλώθηκε σε όλη την μαθητική κοινότητα.

Η συγκυρία που το μαθητικό φεστιβάλ είχε οδηγηθεί στο να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο, ήταν το γεγονός ότι ο νέος δήμαρχος, τότε, της πόλης ήταν ο Γιάννης Βαϊνάς. Ο οποίος το υποστήριξε με ότι μέσα διέθετε τότε ο Δήμος της μεγαλύτερης πόλης της Αιτωλοακαρνανίας.

Στιγμιότυπα από ρεπορτάζ μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών:

Για δέκα μέρες, πριν τις απολυτήριες εξετάσεις, γινόταν εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και χειροτεχνιών σε διάφορες αίθουσες του Αγρινίου, σε κάθε γήπεδο διεξαγόταν μικρά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ αλλά και χάντμπολ! Σε δημόσιους χώρους στηνόταν μικρές γιορτές με χορευτικά και ζωντανή μουσική, υπήρχαν θεματικές κινηματογραφικές βραδιές και κάθε βράδυ μια διαφορετική παράσταση (Θεατρική-Μουσικοχορευτική) στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗΠΕΘΕ) Αγρινίου από μαθητές προς όλο τον κόσμο. 

Για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, γινόταν ανά τακτικά διαστήματα συνελεύσεις μαθητών από όλα τα σχολεία και όχι μόνο, διότι αργότερα συμμετείχαν στο φεστιβάλ και άλλες σχολές όπως οι σχολές του ΟΑΕΔ (ΚΕΤΕΚ), η Νοσηλευτική Σχολή (ΜΤΕΝΣ Αγρινίου), αλλά και το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου που βρισκόταν στην πόλη.

Οι μαθητές, λοιπόν, στην αρχή του σχολικού έτους δήλωναν συμμετοχή, πολλοί καθηγητές αλλά και γονείς, αναλάμβαναν χρέη σκηνοθέτη, σεναριογράφου, ενδυματολόγου, προπονητή, σκηνογράφου και σε άριστη συνεργασία ετοίμαζαν την εκπροσώπηση του σχολείου τους στο Μαθητικό Φεστιβάλ.

Στην φωτογραφία ο τότε δήμαρχος Γιάννης Βαϊνάς στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με μαθητές

Εκτός των προβαλλομένων παραστάσεων και εκδηλώσεων, υπήρχε από πίσω μια ομάδα που αποτελούταν από την οργανωτική επιτροπή αλλά και εθελοντές, οι οποίοι αναλάμβαναν την ομαλή διεξαγωγή της κάθε εκδήλωσης, του κάθε αγώνα, της σωστής προβολής και λογοδοτούσε σε όλα τα απρόβλεπτα.

Το μαθητικό φεστιβάλ Αγρινίου κράτησε σχεδόν όλη την δεκαετία του ’90, αποτέλεσε σταθμό στα μαθητικά δρώμενα εκείνης της γενιάς, και έδειξε ότι το νεανικό πάθος μπορεί να έχει τις θετικές του εκφάνσεις. Η συνεργασία Μαθητών-Δήμου-Καθηγητών και γονέων, δίδαξε πολιτισμό!


Ο Γιάννης Ελ. Τζακώστας κατάγεται από το Πεντάλοφο Αιτωλοακαρνανίας και έχει σπουδάσει κοινωνικός λειτουργός. Είναι επίσης υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και εργάζεται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.


http://iaitoloakarnania.gr

 

Διαβάστηκε 2969 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 00:17
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.