Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015 22:38

Τα πάντα γύρω από την αρθροσκόπηση του ώμου (video)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μία ελάχιστη επεμβατική χειρουργική μέθοδο ( MIS mini invasive surgery) για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων και αλλοιώσεων στην περιοχή του ώμου.
Για τη μέθοδο της αρθροσκόπησης του ώμου, τον τρόπο που διενεργείται η επέμβαση, τα αποτελέσματά της, τις παθήσεις και τους τραυματισμούς για τους οποίους συστήνεται η εφαρμογή της και όχι μόνο, μιλά ο ειδικός χειρουργός αρθροσκοπικής χειρουργικής ώμου – γόνατος και ποδοκνημικής , ορθοπαιδικός χειρουργός κ. Ιωάννης Τσώλος στοagrinionews.gr.
O Dr Ιωάννης Τσώλος MD είναι επίσης μέλος της Παγκόσμιας Χειρουργικής Κοινότητας Ανακατασκευής Χόνδρου ICRS, της Πανευρωπαϊκής Κοινότητας Χειρουργικής Αποκατάστασης Αθλητικών Κακώσεων ESSKA 2000, ενώ έχει συμμετάσχει στα ιατρικά Team ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ΚΑΕ Ολυμπιακός.
Συνεργασία με κλινικές: – IASO GENERAL
ΒΙΟΑΤΡΙΚΗ – ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
HUMANITAS HOSPITAL MILANO (Τμήμα χειρουργικής Ώμου – Αγκώνος).
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Όπως εξηγεί ο χειρουργός, σε αντίθεση με τις ανοιχτές χειρουργικές μεθόδους κατά την αρθροσκόπηση η εισαγωγή των απαραίτητων λεπτών χειρουργικών εργαλείων γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα .Tο μήκος των χειρουργικών εργαλείων κυμαίνεται μεταξύ λίγων χιλιοστών (2,2 cm – 4,7 cm). Η επέμβαση διενεργείται με τρείς πολύ μικρές οπές χιλιοστών που επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλη την άρθρωση , και με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δεν υπάρχει καθόλου τραύμα. Τα ειδικά εργαλεία προωθούνται μέσο των μικρών οπών και διενεργούνται όλες οι απαραίτητες επεμβάσεις , η χρήση των ειδικών ραμμάτων καθώς και οι απαραίτητες άγκυρες MAX 3-4-5 mm είναι απορροφήσιμες και μάλιστα πρόσφατα έχουμε την δυνατότητα εύκαμπτων υλικών που δεν δημιουργούν καθόλου ιατρική φθορά. Έτσι ειδικά σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας δεν υπάρχουν επιπλοκές στον αρθρικό χόνδρο. Ταυτόχρονα η χρήση των συγκεκριμένων υλικών ,σε περίπτωση νέας επέμβασης, δεν επιπλέκει το νέο χειρουργικό αποτέλεσμα.
Επίσης η επέμβαση γίνεται με την βοήθεια μιας ειδικής κάμερας οπτικής ίνας (αρθροσκόπιο) έγχρωμα σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας , επιτρέποντας έγχρωμα στον χειρουργό να ελέγξει αλλά και να αποκαταστήσει την όποια βλάβη με μεγάλη ακρίβεια.

Στο παρακάτω video φαίνονται οι δύο θέσεις που χειρουργείται ο ώμος: beach chair position καιshoulder arthroscopy lateral decubitus:

Για ποίες παθήσεις η τραυματισμούς είναι όμως κατάλληλη η αρθροσκόπηση ώμου;

Ο κ. Τσώλος εξηγεί ότι η ένδειξη για την διεξαγωγή αρθροσκοπικής επέμβασης στον ώμο καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό (ορθοπαιδικό) μετά την αξιολόγηση των κλινικών και διαγνωστικών ευρημάτων.
Βασικότερες ενδείξεις αποτελούν το σύνδρομο πρόσκρουσης – στένωση υπακρωμιακού χώρου, η ρήξη στροφικού τενοντίου πετάλου (ρήξεις τενόντων του ώμου), βλάβη του αρθρικού χόνδρου – χονδροπάθεια – οστεοαρθρίτιδα (στις βλάβες του αρθρικού χόνδρου εφαρμόζονται όλες οι νέες τεχνικές ανακατασκευής παρόμοιες και στις λοιπές αρθρώσεις γόνατος – ισχίου κτλ ,τόσο με την καλλιέργεια χονδροκυττάρων ACI – MACI όσο και με τις μοντέρνες θεραπείες βλαστοκυττάρων είτε από μυελό των οστών είτε από λιπώδη ιστό). Υμενίτιδα και άλλες υμενικές παθήσεις.
Ακόμη:
- Ρήξη επιχείλιου χόνδρου : βλάβη Bankart – Slap.
- Ρήξη συνδέσμων – αντιμετώπιση αστάθειας (εξάρθρημα ώμου).
- Επιλεγμένα κατάγματα του ώμου.
- Δυσκαμψία ώμου και παγωμένος ώμος.
- Αφαίρεση ελευθέρων σωμάτων μέσα από την άρθρωση.
- Παθήσεις της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης τύπου III – V.
- Παθήσεις του τένοντα του δικεφάλου.
- Καθώς και βαρεία ασβεστοποιός τενοντίτιδα υπερακανθίου – δικεφάλου.

Πώς διεξάγεται η αρθροσκόπηση ώμου
Η αρθροσκόπηση του ώμου, όπως εξηγεί ο γιατρός μιλώντας στο agrinionews.gr ,πραγματοποιείται συχνά σε συνδυασμό με περιοχική αναισθησία ( διασκαληνικός αποκλεισμός ) είτε υπό γενική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις τοποθετείται ένας πολύ λεπτός καθετήρας , μέσο του οποίου χορηγείται αναισθητικό με αντλία συνεχούς ροής , ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης απουσία πόνου και μετά την περάτωση της επέμβασης.
Η διάρκεια είναι περίπου από 45-120 λεπτά ανάλογα την βαρύτητα της επέμβασης.
«Η διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο είναι περίπου 12 ώρες και συνήθως ο ασθενής την ίδια ημέρα της επέμβασης παίρνει εξιτήριο. Μετά την περάτωση της αρθροσκόπησης ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στο δωμάτιο του και παραμένει υπό απλή νοσηλευτική παρακολούθηση , ενώ μπορεί να κινητοποιηθεί και να σιτιστεί εντός λίγων ωρών.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι κατά κανόνα περιορισμένος , ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχει εφαρμοστεί περιοχική αναισθησία και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή από το στόμα.
Η χρήση παυσίπονων είναι σπανίως απαραίτητη για μεγάλο χρονικό διάστημα και γίνεται από το στόμα για διάστημα 7-10 ημερών και στο ίδιο διάστημα γίνεται και αφαίρεση ραμμάτων.
Ιδιαίτερη σημασία για την επιτυχή έκβαση κάθε επέμβασης στην περιοχή του ώμου έχει η συνεπής μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία , η οποία διεξάγεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάλογα την πάθηση και το είδος της επέμβασης. Το σύνηθες διάστημα ανάλογα με την πάθηση είναι 2-5 μήνες», αναφέρει ο κ. Τσώλος.
Στο ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης και γιατί ο θεραπευόμενος να επιλέξει αυτή τη διαδικασία, ο κ. Τσώλος επισημαίνει τα εξής: «Η αρθροσκόπηση έχει πολλά πλεονεκτήματα και τα κυριότερα είναι : – Ο μικρός χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο (επέμβαση της μια ημέρας ODC “one day clinic’’.
Ο μικρός τραυματισμός της άρθρωσης.
Η μικρή νοσηρότητα.
Ο χαμηλός κίνδυνος επιπλοκών.
Το μικρό τραύμα.
Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και η καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της κάμερας υψηλής ευκρίνειας.
Προϋπόθεση επιτυχίας είναι η εμπειρία και η ειδική εκπαίδευση του χειρουργού , η ακριβής διάγνωση η καλή χειρουργική τεχνική και ο κατάλληλος εξοπλισμός».
Συμπερασματικά η αρθροσκόπηση είναι μία μοντέρνα χειρουργική τεχνική που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος παθήσεων του ώμου , με μεγάλα πλεονεκτήματα και κυρίως την νοσηλεία των 12 ωρών και την πλήρη αποκατάσταση.

koi-tsolos-iatreio2

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2936 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015 02:32
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.