Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:54 μμ
 
wm small
Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 19:52

Αθανάσιος Γεράκης: Ο Αγρινιώτης λόγιος-ηθοποιός που λάτρεψε η ομογένεια των ΗΠΑ αρχές του 20ου αιώνα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Δυστυχώς δεν σώζεται φωτογραφία του Αθανάσιου Γεράκη

Του Λίνου Υφαντή

Γύρισε στην γενέτειρα του στο Αγρίνιο και πεθανε ξεχασμένος

Μια ιδιαίτερη προσωπικότητα έχει να επιδείξει το Αγρίνιο στα τέλη του 190υ- αρχές του 20ου αιώνα. Τον Αθανάσιο Γεράκη. Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1868. Ανήσυχο πνεύμα έφυγε για Αθήνα, ύστερα Ευρώπη όπου σπούδασε νομικά και στη συνέχεια κατέληξε στην ακμάζουσα Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ.

Εκεί γρήγορα ξεδίπλωσε το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Δημιούργησε καλλιτεχνικά τμήματα, παραστάσεις έργων και οργάνωσε τον Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Νέας Υόρκης. Μάλιστα ως Σύλλογος έκανε και χορηγίες στην ιδιαίτερη πατρίδα και μάλιστα δώρησε μεγάλο χρηματικό ποσό εις μνήμη του Μακεδονομάχου Ν. Παναγιώτου, του Αγρινιώτη που έπεσε στις Σέρρες καταδιωκόμενος από Τούρκους- Βούλγαρους.

gerakis

Η μεγάλη του επιτυχία ήταν το βιβλίο – Θεατρικό έργο » Ο Γιος της Καρμανιόλας». «»Έτσι τιτλοφορείται το δραματικόν έργον του λόγιου δικηγόρου Αθανάσιου Γεράκη, του τόσου γνωστού στον Ελληνισμόν της Αμερικής» γράφει ο Εθνικός Κήρυκας στις 17 Μαρτίου 1917. Ο Γεράκης αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστική μορφή του Λαϊκού Νεοελληνικού θεάτρου της Αμερικής, του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.  Μάλιστα έγινε και εκδότης σατυρικών εφημερίδων της ομογένειας με μεγάλη επιτυχία.

Η ιδιαίτερη αγάπη του για την πατρίδα όμως υπερίσχυσε του Αμερικάνικου Ονείρου. Γύρισε στο Αγρίνιο αρχές του ’20. Εκεί συνέχισε την πνευματική του δράση και ίδρυσε το «Αμφικτυονικό αδελφάτο» με πλούσια πνευματική δράση. Οι δυσκολίες όμως του Μεσοπολέμου και η κοινωνική ένταση ατόνισαν τη δράση του.

Πέθανε ξεχασμένος και μόνος στην Αθήνα το 1938 στο άσυλο ανιάτων. Δυστυχώς ήταν από εκείνος που η επιστροφή στον τόπο δεν επιβράβευσε. Δυστυχώς έως τώρα δεν σώθηκε ή δεν βρέθηκε φωτογραφία του.

Πληροφορίες για τη ζωή του αντλήθηκαν από άρθρο ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ Θ. στη Ρίζα Αγρινιωτών

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2550 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.