Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:51 μμ
 
wm small
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2017 18:29

Καθαρή πόλη, καθαρό και φιλικό περιβάλλον: Μια υπόθεση που μας αφορά όλους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Καθαρή πόλη, καθαρό και φιλικό περιβάλλον. Μια υπόθεση που μας αφορά όλους.

Η καθαριότητα των πόλεων είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά σε όλους μας, τοπική αυτοδιοίκηση και δημότες. Το να διατηρείται η πόλη καθαρή και να έχει γενικότερα μια όμορφη εικόνα, έχει αναμφισβήτητα αντίκτυπο τόσο στη ζωή των δημοτών που ζουν και εργάζονται σε αυτήν όσο και των επισκεπτών της.

Περιδιαβαίνοντας το κέντρο του Αγρινίου, αλλά και άλλους δρόμους, πλατείες και πεζόδρομους, κατά γενική ομολογία, η πόλη έχει μια καθαριότητα που πραγματικά θα την ζήλευαν πολλές άλλες ελληνικές πόλεις και μάλιστα τουριστικές. Ιδίως τις πρώτες πρωινές ώρες η πόλη καθημερινά ξεκινά τη ζωή της καθαρή και νοικοκυρεμένη.

Αυτό κυρίως οφείλεται στη δημοτική αρχή που, καθώς φαίνεται, έχει φροντίσει τον τομέα αυτόν συνειδητά και συστηματικά.

Είναι όμως σημαντικό όλοι μας να αλλάξουμε στάση ζωής και να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας απλούς κανόνες, χωρίς να περιμένουμε τα πάντα από τη σκούπα του οδοκαθαριστή. Η κακή συνήθεια ορισμένων να πετούν κάτω τη γόπα του τσιγάρου, το χαρτομάντιλο ή να φτύνουν – ενίοτε θορυβωδώς – δυστυχώς δεν έχει ακόμη εκλείψει. Θεωρώ ότι η δημοτική αστυνομία θα μπορούσε να κάνει συχνούς ελέγχους και παρατηρήσεις και στους παραβάτες της καθαριότητας και να μην εξαντλεί τις αρμοδιότητές της στις κλήσεις των παρκαρισμένων αυτοκινήτων.

Μια πιο τακτική ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου για το θέμα των κάδων απορριμμάτων, θα ήταν πολύ ωφέλιμη προς την κατεύθυνση της περιβαλλοντικής συνείδησης των δημοτών. Μια πρόχειρη ματιά, αρκεί για να καταλάβει κάποιος ότι δυστυχώς ή δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση ή υπάρχει έντονος ελληνικός ωχαδερφισμός στο θέμα της απόρριψης σκουπιδιών στον κατάλληλο κάδο. Χαρτόκουτα και συσκευασίες συχνά απορρίπτονται στους πράσινους κάδους και απορρίμματα μη ανακυκλώσιμα στους μπλε.

Τέλος η κακή συνήθεια ορισμένων να πετούν αντικείμενα οικιακής χρήσης (στρώματα, καρέκλες κλπ) ή μπάζα, σε ακάλυπτους χώρους, οικόπεδα, χωράφια, άλση, τόσο εντός όσο και εκτός της πόλης, δεν έχει προηγούμενο. Η συνήθεια αυτή οδηγεί σε μόλυνση του περιβάλλοντος, αφού τα σκουπίδια γίνονται εστίες μόλυνσης, και η εικόνα είναι πραγματικά αντιαισθητική. Και για το θλιβερό αυτό θέμα και θέαμα χρειάζεται ενημέρωση και αστυνόμευση από τη δημοτική αρχή, ώστε σιγά σιγά όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να επικοινωνούμε με την αρμόδια αντιδημαρχία για την απομάκρυνσή των αντικειμένων που δεν μας χρειάζονται πια, με σωστό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Η καθαριότητα και η ανακύκλωση είναι τελικά υπόθεση όλων μας και είναι ανάγκη και επιβάλλεται πια, να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε στάση ζωής και συνήθειες και να αποκτήσουμε μια πιο φιλική επαφή με το περιβάλλον που μας φιλοξενεί!

Κων. Α. Καντάνης
3-1-2017

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2195 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.