Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  7:29 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 23:07

Εως 26 Ιουνίου οι 100 δόσεις, μέσα Ιουλίου τα επιδόματα ΟΓΑ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιουλίου θα πληρωθούν τα οικογενειακά επιδόµατα ΟΓΑ του δευτέρου τριµήνου του 2015, όπως διευκρινίζει ο νέος διοικητής του οργανισµού, καθώς για να γίνει η σχετική πληρωμή, οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν υποβάλλει τη φορολογική τους δήλωση.

Γι’ αυτό και ο κ. Μπακαλέξης καλεί τους δικαιούχους οικογενειακών επιδοµάτων έτους 2015, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην πληρωµή, να φροντίσουν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση Ε1 και αίτηση Α21, µέχρι τις 15 Ιουνίου.

Οικονομικό το θέμα για την πληρωμή των εκκρεμοτήτων του 2013 και 2014

Ποσό περί τα 15 με 16 εκατ. ευρώ απαιτείται προκειμένου να διευθετηθούν οι πληρωμές εκκρεμοτήτων παλαιών ετών 2013 και 2014, κονδύλι το οποίο λόγω των δυσχερών δημοσιονομικών της χώρας, για την ώρα τουλάχιστον, δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί, σύμφωνα με τον νέο διοικητή του ΟΓΑ.

Πιο αναλυτικά, προκειμένου ο κ. Μπακαλέξης να «ισορροπήσει» τις δηλώσεις – δεσμεύσεις που έκανε με την αποχώρησή του ο πρώην διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης εξηγεί τα εξής: «Για τη σωστή πληροφόρηση των δικαιούχων εκκρεµών αιτήσεων οικογενειακών επιδοµάτων των ετών 2013 και 2014, σε ότι αφορά την ηµεροµηνία 28 Μαΐου 2015, που είχε οριστεί από την προηγούµενη ∆ιοίκηση του Οργανισµού ως ηµεροµηνία πληρωµής, διευκρινίζουµε ότι το Ελληνικό δηµόσιο προγραµµατίζει τις πληρωµές του και ειδικά όταν αυτές είναι έκτακτες και εµβόλιµες, ακολουθώντας την εξής διαδικασία: υποβολή αιτήµατος για χρηµατοδότηση , έγκριση του ποσού και ανακοίνωση της ηµεροµηνίας πληρωµής. ∆υστυχώς, στην συγκεκριµένη περίπτωση δεν ακολουθήθηκε η ανωτέρω διαδικασία. Συγκεκριµένα, ζητήθηκε η έγκριση του ποσού στις 5-05-2015 και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ηµεροµηνία πληρωµής η 28η Μαΐου 2015, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η έγκριση του ποσού».

Δυο εβδομάδες ακόμα για τα χρέη στον ΟΓΑ

Περιθώριο κάτι παραπάνω από δύο εβδομάδων έχουν οι οφειλέτες του ΟΓΑ προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η οποία προσφάτως πήρε παράταση -όπως και η αντίστοιχη για τα χρέη στην εφορία- μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής κρίνεται αρκετά ικανοποιητική με τον αριθμό των ασφαλισμένων που έχουν σπεύσει να διευθετήσουν το χρέος τους να ξεπερνάει του 8.100, ενώ οι οφειλές που έχουν μπει σε ρύθμιση εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα πριν από δύο περίπου εβδομάδες το υπουργείο Εργασίας, τα χρέη που ρυθμίστηκαν ξεπερνούσαν τα 41 εκατ. ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων με ηλεκτρονική αίτηση που υποβάλλεται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΓΑ (www.oga.gr) και της ειδικής εφαρμογής που φέρει τον τίτλο «Υποβολή Αίτησης Νέας Ρύθμισης Ν.4321/2015».

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής διάρκειας ενός (1) μήνα το οποίο επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Επιπλέον οι οφειλέτες δικαιούνται χορήγησης/ανανέωσης βιβλιαρίου υγείας, με διάρκεια ισχύος ενός τριμήνου.

Να σημειωθεί ότι ο διοικητής του ΟΓΑ έχει διαμηνύσει στους ανταποκριτές του ΟΓΑ να συνδράμουν όσους οφειλέτες ασφαλισμένους δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, προκειμένου να τους διευκολύνουν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων.

Δεν εκπίπτουν αφού πληρώνονται εκπρόθεσμα

Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι οι οφειλές που καταβάλλονται εκπρόθεσμα εντασσόμενες στη ρύθμιση του ΟΓΑ δεν μπορούν να ενταχθούν στα έξοδα του αγρότη για το έτος 2014 προκειμένου να εκπέσουν από τα έσοδα στο πλαίσιο της φορολογικής δήλωσης που υποβάλλεται φέτος. Κάτι λογικό, βεβαίως, από τη στιγμή που οι εισφορές αυτές δεν πληρώνονται το έτος στο οποίο αναφέρονται. Μπορούν ωστόσο να ενταχθούν στα εκπιπτόμενα έξοδα της χρονιάς στην οποία καταβάλλονται -άρα όσες δόσεις καταβληθούν φέτος θα μπορούν να συμπεριληφθούν στη φορολογική δήλωση της επόμενης χρονιάς.

Πλήρωσαν δύο φορές τις εισφορές του περυσινού α” εξαμήνου

Πάντως, η νέα διοίκηση του ΟΓΑ θα πρέπει να βρει σύντομα λύση για τις περιπτώσεις εκείνες των αγροτών οι οποίοι κατέβαλαν μεν, εκπρόθεσμα δε τις εισφορές του πρώτου τριμήνου του 2014 ωστόσο λίγους μήνες μετά είδαν τα ποσά αυτά να τους παρακρατούνται από τις επιστροφές φόρου (ΦΠΑ) καθώς οι πληρωμές τους δεν είχαν «περαστεί» στο σύστημα. Ουσιαστικά δηλαδή, αυτοί οι παραγωγοί πλήρωσαν δύο φορές τις εισφορές του α” τριμήνου.

Οι καταγγελίες στο Agronews είναι αρκετές και χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη από το νομό Κορίνθου ο οποίος δεν πλήρωσε τα ασφάλιστρα το πρώτου εξαμήνου μέχρι τα τέλη Απριλίου 2014 που ήταν η προθεσμία για το περασμένο χρόνο με αποτέλεσμα το χρέος να καταστεί ληξιπρόθεσμο. Ο ίδιος στη συνέχεια το Νοέμβριο πλήρωσε μαζεμένες και τις δύο δόσεις (πρώτο και δεύτερο εξάμηνο), ωστόσο, όπως λέει στο Agronews, λίγες εβδομάδες μετά διαπίστωσε ότι η επιστροφή ΦΠΑ που δικαούνταν ήταν «κουτσουρεμένη» κατά 425 ευρώ- όσο δηλαδή και η ληξιπρόθεσμη οφειλή την οποία, όπως υποστηρίζει, είχε πληρώσει το Νοέμβριο

Τσατσάκης Γιάννης-agronews.gr

πηγή: http://agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 1771 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.