Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:41 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 19:54

«Ο ελληνικός αθλητισμό στην Σμύρνη 1890-1922»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο για τον Ελληνικό αθλητισμό στην Σμύρνη εξέδωσε ένας νέος συγγραφέας μας, ο Ανδρέας Μπαλτάς, ο οποίος κατάγεται από τη Μακρυνεία. Τίτλος του Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890 – 1922

Το βιβλίο καταγράφει την εντυπωσιακή αθλητική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε συστηματικά στην ιωνική πρωτεύουσα, κατά την τελευταία περίοδο της ελληνικής ζωής της. Αρχίζει από τη δεκαετία του 1890, με την ίδρυση σπουδαίων σωματείων, όπως ο Απόλλων και ο Πανιώνιος και κορυφώνεται στις αρχές του 20ου αι. με τη διοργάνωση των Πανιωνίων Αγώνων, τη διάδοση του αθλητικού πνεύματος ανάμεσα σε πολλούς Έλληνες της Μ. Ασίας και την αθρόα συμμετοχή Σμυρνιών και γενικά Μικρασιατών αθλητών σε μικρές και μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις του Ελληνισμού.

Καθοριστικοί παράγοντες για την άνθιση του αθλητισμού υπήρξαν η επιρροή των Λεβαντίνων της Σμύρνης, η άνοδος της ελληνικής αστικής τάξης της πόλης, καθώς και η παρέμβαση των πολιτικών και αθλητικών αρχών του ελληνικού κράτους. Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 έφερε το τέλος του ελληνικού αθλητισμού στη Σμύρνη και τα μέλη των μικρασιατικών σωματείων συνέχισαν στην προσφυγιά την αθλητική τους δραστηριότητα.

Το βιβλίο του Ανδρέα Μπαλτά περιέχει επίσης πολύ ενδιαφέρον ανέκδοτο υλικό από την δραστηριότητα του Ελληνισμού στη Σμύρνη, καθώς και φωτογραφίες από αθλητικές δραστηριότητες.

andreasmpaltasΟ Ανδρέας Μπαλτάς γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, καθώς και Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με κατεύθυνση στο αθλητικό μάρκετινγκ. Θέμα της μεταπτυχιακής διατριβής του υπήρξε «Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890 – 1922» Από τον Ιούνιο του 2014 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος  Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο έρευνας «Προσφυγικά αθλητικά σωματεία κατά το Μεσοπόλεμο 1922-1940».
Για περισσότερα από δέκα έτη ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και προβολή του μικρασιατικού ελληνισμού, έχοντας συμμετάσχει σε πολλές σχετικές δράσεις. Συμμετείχε στη συγγραφή των βιβλίων του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Γλύφας Ηλείας  «Η Αγία Μαρίνα» με τίτλους «Τα ογδοντάχρονα της Γλύφας» και «Ο Λόγος της Γλύφας», στην ίδρυση του λαογραφικού μουσείου του συλλόγου και στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά του Μίμαντος». Το 2010 εξέδωσε το βιβλίο του «Τα Καράμπουρνα της Μικρασιατικής Ερυθραίας» (Γ Βραβείο Εστίας Ν. Σμύρνης, Έπαινος Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου), ενώ το 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του «Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890 – 1922». Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις και έχει αρθρογραφήσει με άρθρα που αφορούν στον μικρασιατικό αθλητισμό και στον αθλητισμό των προσφύγων. Το 2014 βραβεύτηκε από την ΠΑΕ ΑΕΚ για τη συνεισφορά του στην έκδοση του βιβλίου της ομάδας «90 χρόνια Η ιστορία της ΑΕΚ».

Διαβάστηκε 2151 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.