Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:28 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 23:35

Γιώργος Γιολδάσης: Αέρας στα πανιά τους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το 2010 ιδρύεται ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Δυτικής Ελλάδος με σκοπό να ταξιδέψει τους Αγρινιώτες στα μυστικά της τέχνης του αρμενίσματος. H ιστιοπλοΐα, ολυμπιακό άθλημα με εξαιρετικές διακρίσεις και φανατικούς οπαδούς, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και στο Αγρίνιο. Ο πρόεδρος του Oμίλου Γιώργος Γιολδάσης μας συστήνει την Ιστιοπλοΐα Τριγώνου και Ανοιχτής Θαλάσσης και μας καλεί να βάλουμε πλώρη για τον κόσμο που ονειρεύτηκε μαζί με τους φίλους του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Ρούλα Φλώρου

«Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία και θάλασσα». Αυτή η φράση του Ηρόδοτου περικλείει το μεγαλείο της ελληνικής φύσης. Και πως αλλιώς άλλωστε. Η ιστορία της χώρας μας είναι άρρηκτα δεμένη με τη ναυτική παράδοσή της και η εξέλιξη της ναυτιλίας με τη ναυτοσύνη και το μεράκι των νησιωτών μας. Και ίσως σε μια πρώτη ανάγνωση η Αιτωλοακαρνανία να βρίσκεται πολύ μακριά από τα μονοπάτια της θάλασσας. Ο πλούσιος υδάτινος στίβος της όμως λειτούργησε ως σειρήνα για κάποιους ερασιτέχνες θαλασσοπόρους. Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Δυτικής Ελλάδας, με έδρα το Αγρίνιο, ξεχωρίζει κυρίως για το πάθος με το οποίο τα μέλη του αντιμετωπίζουν αυτό το «ξένο», για τα στενά όρια του νομού, άθλημα.

Μα, ιστιοπλοΐα στο Αγρίνιο; Το ερώτημα τέθηκε στον Γιώργο Γιολδάση, γιατρό και πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Δυτικής Ελλάδας. Πως γίνεται κάποιος που δεν έχει παιδικές εικόνες και μνήμες από θαλάσσια αθλήματα να επιθυμεί να δημιουργήσει μια τέτοια παράδοση στο Αγρίνιο;

«Το μεράκι και η αγάπη μας για την θάλασσα είναι τα θεμέλια της δημιουργίας του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Δυτικής Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 2010 από μια παρέα φίλων που κάναμε ιστιοπλοΐα και πήραμε την πρωτοβουλία να στήσουμε ένα σωματείο που θα έχει ως σκοπό την προβολή του αθλήματος. Προσωπικά πάντα μου άρεσε η θάλασσα. Πρώτη φορά που παρατήρησα σκάφος, ήταν σε διακοπές και θέλησα να μάθω ιστιοπλοΐα. Δεν υπήρχε στο Αγρίνιο η δυνατότητα όταν ήμουν μικρός. Όταν το δοκίμασα, με συνεπήρε η εμπειρία».

Έτσι δημιουργήθηκε ο Όμιλος και πέντε χρόνια αργότερα καταγράφει 48 μέλη και παιδικά τμήματα στα οποία φοιτούν αγόρια και κορίτσια της περιοχής, ηλικίας 7-12 ετών. Όπως αναφέρεται στο site του Ομίλου www.iode.gr, η Αιτωλοακαρνανία είναι προικισμένη με εντυπωσιακό υδάτινο στίβο που είναι αδύνατο να μην αξιοποιηθεί.

«Βέβαια πρώτος στόχος ήταν η ανοικτή θάλασσα με εξορμήσεις από την Πάλαιρο και σιγά σιγά αρχίσαμε να παίρνουμε μέρος σε αγώνες. Ταυτόχρονα ψάχναμε χώρο γύρω από την Τριχωνίδα γιατί το μεγάλο στοίχημα για εμάς ήταν τα μικρά παιδιά. Αυτός ήταν ο καλύτερος θαλάσσιος στίβος που έχει η περιοχή μας και κοντά στο Αγρίνιο. Έτσι βρήκαμε χώρο για τις εγκαταστάσεις μας στο Καινούργιο. Η πρώτη σκέψη ήταν στ” Αμπάρια, αλλά δεν κατέστη δυνατό, και καταλήξαμε στον χώρο των παλαιών σφαγείων. Το κτίριο ήταν σε τραγική κατάσταση. Δεν είχαμε άλλες δυνατότητες όμως. Κάναμε αίτημα στον Δήμο Αγρινίου όπου μας το παραχώρησε για 10 χρόνια. Ξεκινήσαμε ανακατασκευή κτιρίου, ήταν αυθαίρετο, και με δική μας μελέτη έγινε η νομιμοποίηση του χώρου. Δεν έχουμε καμία επιχορήγηση ή κρατική χρηματοδότηση. Θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι ακριβό σπορ. Τα δίδακτρα είναι φθηνότερα και από τις Ακαδημίες άλλων αθλημάτων».

nautikos-omilos

Φωτογραφία από συμμετοχή νεαρών αθλητών του Ιστιοπλὀκού Ομίλου στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα ΝΔ Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Optimist 2015

Στο παγκόσμιο λεξικό η ιστιοπλοΐα αναφέρεται ως η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό, με αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον άνεμο. Σήμερα η ιστιοπλοΐα είναι το τρίτο κυρίαρχο άθλημα, μετά την κολύμβηση και την κωπηλασία, στον λεγόμενο ναυταθλητισμό, κομμάτι των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Στόχος του ΙΟΔΕ να λειτουργήσει τμήματα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Ήδη διοργανώνουν δύο αγώνες κάθε χρόνο.

«Διοργανώνουμε αγώνες ανοιχτής θάλασσας με 2 ιστιοδρομίες. Η 1η ξεκινά από την Πάλαιρο και φθάνει στον Κάλαμο με επιστροφή την επόμενη ημέρα. Τον Οκτώβριο διοργανώνουμε έναν ακόμη αγώνα που τον ονομάζουμε Κεκροπία με εκκίνηση επίσης από την Πάλαιρο. Το optimist το ξεκινήσαμε πέρυσι τον Ιούνιο και τέλος Σεπτεμβρίου τολμήσαμε να πάμε σε αγώνες στην Λευκάδα και το Νοέμβριο στη Βόνιτσα. Προς έκπληξή μας είχαμε 2 διακρίσεις. Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 6 και ένας ενήλικας μπορεί ακόμη και στα 60 να κάνει ιστιοπλοΐα. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Μόνο το μεράκι μετρά. Πριν από κάθε αγώνα ανακοινώνεται το δελτίο καιρού, οπότε ξέρει κανείς αν θα συνεχίσει ή όχι. Δεν έχει γίνει ποτέ κάτι άσχημο ή κάποιος να κινδυνέψει. Όσον αφορά τα παιδιά, το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι υγιή και να ξέρουν κολύμβηση. Δεν είναι απλά ένα σπορ. Είναι ολυμπιακό άθλημα που έχει φέρει διακρίσεις στην χώρα. Ένα παιδί μαθαίνει να είναι υπεύθυνο και να εξοπλίζει μόνο του το σκάφος του. Πρέπει να ξέρει τι γίνεται, να έχει πειθαρχία. Στον αγώνα πρέπει να παίρνει αποφάσεις, αν θ” ακολουθήσει μια τακτική ή την άλλη, μια διαδρομή ή άλλη. Απαιτεί φυσική κατάσταση, αλλά όχι σωματική δύναμη γι” αυτό έχουμε και κοριτσάκι με βάρος 23 κιλά που μπορεί ν” αγωνίζεται. Είναι περισσότερο θέμα τεχνικής».

Ο Γιώργος Γιολδάσης μιλά με ενθουσιασμό για την ένταση και τις ανατροπές ενός αγώνα. Πως, εκεί που νομίζεις ότι προηγείσαι, μπορεί «να χάσεις τον άνεμο» και να βρεθείς μακριά από τον στόχο σου. Ή, ν” ακολουθείς μια τακτική που να σε θέτει μακριά από τον τερματισμό και ξαφνικά μια λάθος απόφαση ενός καπετάνιου να δώσει αέρα στα πανιά σου. Όσο για τον επόμενο στόχο του Ομίλου;

«Θέλω τα παιδιά ν” αγαπήσουν το άθλημα και οι γονείς να καταλάβουν τα οφέλη από την ενασχόληση με το άθλημα. Θα ήθελα μέχρι το 2020 να διοργανώσουμε το Περιφερειακό πρωτάθλημα. Υπάρχει διάθεση από τις τοπικές Αρχές, ελπίζω να βοηθήσουν και οι συνθήκες».

πηγή: http://agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 3408 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.