Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  6:54 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 23:14

Η εορτή της Μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη γενέτειρά του

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, χθες  Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, η επέτειος της μετακομιδής του αποτμήματος του Ιερού λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού του προστάτου και εφόρου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ήταν 2 Ιουνίου του έτους 2007 όταν το απότμημα του λειψάνου έφερε προσωπικώς στην γενέτειρα του Αγίου Κοσμά, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιος.

Έκτοτε με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.Κοσμά το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός εορτάζεται κάθε έτος την 1η Κυριακή του μηνός Ιουνίου.Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Θέρμου όπου και φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός το Ιερό λείψανο του Αγίου  Κοσμά.

Το Σάββατο το απόγευμα τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος και το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία ιερούργησε και μίλησε επικαίρως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ.Κοσμάς μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής: «Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό μας και ευχαριστούμε τον Άγιό μας, για το θησαυρό που μας δόθηκε, το απότμημα του Ιερού λειψάνου του Αγίου μας. Η παρουσία του Ιερού λειψάνου του Αγίου Κοσμά μας υπενθυμίζει αφ΄ενός την καθαρότητα, την ιερότητα και την αγιότητα του σώματος του Αγίου……  αφ’ ετέρου μας υπενθυμίζει τους κόπους, τις θυσίες και το μαρτύριο στα οποία υποβλήθηκε το οσιακό σώμα του Αγίου μας, για την αγάπη Του Χριστού, την αγάπη της πατρίδος και των σκλαβωμένων αδελφών…. Στις φιλήδονες και προδοτικές ημέρες μας, μας καλεί ο Άγιος Κοσμάς να κρατήσουμε και εμείς το σώμα μας καθαρό, σεμνό, ντυμένο με τη σωφροσύνη αγιασμένο, και πρόθυμο να προσφέρει θυσίες και ομολογία για την Δόξα του Θεού και την βοήθεια των αδελφών. ..»

http://www.acheloostv.gr/

 πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1904 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.