Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  10:17 μμ
 
wm small
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 22:38

Σαν σήμερα εκτελέστηκε στο Γουδή ο Νικόλαος Στράτος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Προς τιμήν του ονομάστηκε η Πλατεία Στράτου, σημερινή Πλατεία Ειρήνης

Σαν σήμερα εκτελέστηκε ο Αιτωλοακαρνάνας Πρωθυπουργός Νικόλαος Στράτος (1872 – 15 Νοεμβρίου 1922), ύστερα από τη Δίκη των 6 στο Γουδή. Ήταν πολιτικός, πολλές φορές υπουργός που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1922 για έξι ημέρες. Στις 31 Οκτωβρίου δικάστηκε ως ένας από τους υπευθύνους για την Μικρασιατική καταστροφή στη δίκη των έξι, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε στις 15 Νοεμβρίου στο Γουδή.
Βιογραφία

Καταγόταν από το Λουτρό Αιτωλοακαρνανίας και σπούδασε νομικά. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1902. Στην κυβέρνηση Ράλλη ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ μετά την επανάσταση του 1909 χρημάτισε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη και το 1910 υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου.Το 1910 προσχώρησε στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Το 1911 εξελέγη πρόεδρος της Β’ διπλής Αναθεωρητικής Βουλής.[1] Δύο χρόνια αργότερα εντάχθηκε στους αντιβενιζελικούς. Το 1915 διορίστηκε υπουργός Ναυτικών στην κυβέρνηση Γούναρη.
Το 1916 ίδρυσε το Εθνικό Συντηρητικόν Κόμμα και υποστήριξε πολιτική ουδετερότητας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1922 διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη. Τον Μάιο του 1922 σχημάτισε κυβέρνηση (Κυβέρνηση Νικολάου Στράτου 1922) όπου ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά παραιτήθηκε λίγες μέρες αργότερα.

Τέλος συνελήφθη από τους κινηματίες στρατιωτικούς της Μικρασιατικής εκστρατείας και προσήχθη σε δίκη, γνωστή και ως δίκη των έξι. Το στρατοδικείο τον έκρινε ένοχο για έσχατη προδοσία και τον καταδίκασε σε θάνατο. Τουφεκίστηκε στο Γουδή. Το 2010, μετά από αίτηση του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη που είχε υποβάλει από το 2008, εγγονού του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, παύθηκε οριστικά από τον Άρειο Πάγο η δίωξη των έξι (ανάμεσά τους και του Νικόλαου Στράτου) λόγω παραγραφής.

Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Κορομηλά, κόρη του συγγραφέα Δημητρίου Κορομηλά, και είχε δύο παιδιά, την Δόρα, χορεύτρια και τιμημένη με το «παγκόσμιο βραβείο Θεάτρου» και τον Ανδρέα, βουλευτή.

Λίγα χρόνια μετά το θάνατο του ο Δήμος Αγρινίου έδωσε επίσημα το όνομα του σε μια από τις πιο κεντρικές Πλατείες, την Πλατεία Στράτου. Αργότερα η ίδια Πλατεία ονομάστηκε Ειρήνης.

Με πληροφορίες από /el.wikipedia.org/wiki/Νικόλαος_Στράτος

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2764 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.