Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:36 πμ
 
wm small
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 17:52

Τα "ξεχασμένα" αεροπλάνα...

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο-έρευνα: Γιώργος Πανταζόπουλος

Ποικίλες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε διάφορες αεροπορικές βάσεις και αεροδρόμια ανά την Ελλάδα για τον σημερινό εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, όμως εδώ και δυο χρόνια το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αγρινίου, (κοντά στον Πλάτανο Καλυβίων) όπου λειτουργούσε η 132 Σμηναρχία Μάχης, παραμένει κλειστό για επισκέψεις και γιορτές…

Κάθε χρόνο το αεροδρόμιο ¨άνοιγε τις πύλες του¨ στους εκατοντάδες επισκέπτες και μαθητές σχολείων της περιοχής, όπου ξεναγούνταν από το προσωπικό της μονάδας, έβλεπαν τις εγκαταστάσεις και τα υπόστεγα (τολ), επίσης την στατική φωτογραφική έκθεση, τα 2-3 παλιά αεροπλάνα και το ελικόπτερο που ήταν σταθμευμένα στον αεροδιάδρομο, ανέβαιναν στα πιλοτήρια και παράλληλα μάθαιναν για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει στην πατρίδα η Πολεμική μας Αεροπορία!

Όμως στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου δεκάδες παροπλισμένα αεροπλάνα παρέμεναν αθέατα από τους επισκέπτες αφού ποτέ ο χώρος δεν ήταν προσβάσιμος και ουσιαστικά αποτελούσε μέχρι και σήμερα ένα «νεκροταφείο» στρατιωτικών αεροσκαφών»…

Μιλάμε για τύπους αεροσκαφών που πλέον δεν είναι σε μάχιμη δράση, όπως τα F-104 Starfighters, TA-7H (στα καταφύγια), RF-104G (φωτογραφικό), F-86D Sabre Dog κ.α.

Ο φωτογράφος Κρις Λόφτινγκ (Chris Lofting) τον Σεπτέμβριο του 2007, επισκέφθηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αγρινίου και αποτύπωσε με τον φακό του τα παροπλισμένα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας που δεν ήταν προσβάσιμα για το κοινό.

Η μονάδα του Αγρινίου λειτούργησε το 1964 όταν ολοκληρώθηκαν τα έργα στο αεροδρόμιο με δαπάνες του ΝAΤΟ με προοπτική την δυνατότητα εξυπηρέτησης μίας Πολεμικής Μοίρας αεροσκαφών. Από το 1975 λειτούργησε ως (132) Σμηναρχία Μάχης ενώ κατασκευάστηκαν επιχειρησιακά κτίρια και κτιριακές εγκαταστάσεις.

Τον Ιούνιο του 2014 η συγκεκριμένη βάση υποβαθμίστηκε από Απόσπασμα σε Φυλάκιο έγιναν υποστολή της σημαίας και του Λαβάρου της Μονάδας, καθώς τώρα το Φυλάκιο υπάγεται διοικητικά στην 131 Σμηναρχία Μάχης του Ακτίου.

Πηγές:

– Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες τον συμπατριώτη μας Αλέξη Κατεφίδη και την ιστοσελίδα «‎Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου», Aetolia Acarnania tempus.

– Φωτογραφικό αρχείο Chris Lofting (Taken on September 14, 2007)

– flickrhivemind.net

– Αρχείο Ιωάννη Μπαμπασάκη, Ταξίαρχου ε.α. (ΠΒ)

– airliners.net/photo/Greece

Στρατιωτικό αεροδρόμιο Αγρινίου (1973)

Σπάνια, αταύτιστη από τη πηγή της, έγχρωμη φωτογραφία του 1973, της γέφυρας του Αχελώου στη Στράτο, μέσα από τη καμπίνα του στρατιωτικού ελικοπτέρου ΕΣ 646.Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Ιωάννη Μπαμπασάκη, Ταξίαρχου ε.α. (ΠΒ), Υποδιοικητού τότε (από 22 Αυγούστου 1973) της ΣΑΣ(Σχολής Αεροπορίας Στρατού) που είχε έδρα το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου.

Η μεταστάθμευση στο Αγρίνιο της ΣΑΣ και του 25 ΣΕΑΣ, έγινε στις 26 Απριλίου 1973, όπου έμειναν, μόνο ενάμισι χρόνο, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 1974. 

Πηγή: kalyvia.gr

14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 

Διαβάστηκε 2238 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.