Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:43 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2015 15:41

Στην ιστορική «Ιερή πόλη» (www.kathimerini.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Μεσολόγγι είναι η πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, με πληθυσμό 18.000 κατοίκους περίπου. Εχει κτιστεί στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Ευήνου και Αχελώου. Η λιμνοθάλασσά του είναι σημαντικότατος υγροβιότοπος, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα ενώ είναι συγχρόνως ιχθυοπαραγωγικό κέντρο και κέντρο παραγωγής αλατιού λόγω των αλυκών του. Είναι μια πόλη με παλαιά και μοντέρνα κτίσματα, με μνημεία και βαριά ιστορική κληρονομιά. Συγχρόνως, είναι και μία ζωντανή πόλη με αρκετούς φοιτητές, στενά δρομάκια και παλιά γραφικά καφενεδάκια.

Με Νομοθετικό Διάταγμα του 1936, πήρε και επίσημα τον τίτλο της Ιερής Πόλης, ενώ για ιστορικούς και μόνο λόγους αφού είναι μικρότερο από το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι έγινε η πρωτεύουσα του νομού.

Το Μεσολόγγι πρωτοκατοικήθηκε γύρω στα 1500 από Δαλματούς ψαράδες. Ιστορικά κείμενα το αναφέρουν σαν οικισμό ψαράδων (Mezzolaghi = ανάμεσα στις λίμνες) και καταφύγιο πειρατών. Γρήγορα αναπτύσσεται και στις αρχές του 17ου αιώνα συναλλάσσεται εμπορικά με όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ διαθέτει 50 μεγάλα πλοία, το πρώτο ναυπηγείο στη χώρα και υποπροξενεία σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις.

Οταν ξεσπάει η Επανάσταση, ο δρόμος για να καταπνιγεί αυτή στη δυτική Στερεά Ελλάδα περνάει από το Μεσολόγγι, το οποίο επαναστατεί και οχυρώνεται στις 20 Μαΐου 1821. Μάλιστα, ο Μαυροκορδάτος το επιλέγει για έδρα της «Δυτικής Χέρσου Ελλάδος».

Η πρώτη πολιορκία της πόλης αρχίζει τον Οκτώβριο του 1822. Η δεύτερη τον Απρίλιο του 1825 από τον Κιουταχή και 40.000 στρατό. Η πολιορκία επεκτείνεται από τη στεριά προς τη μεριά της λιμνοθάλασσας, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς περί τα 150 πλοία του στόλου του Ιμπραήμ κλείνουν και τον Πατραϊκό, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του ανεφοδιασμού της πόλης. Επί ένα χρόνο οι αποκλεισμένοι εξαντλούν όλα τα αποθέματα ψυχικής δύναμης, αλλά και κάθε όριο πείνας και δίψας. Κι έτσι αποφασίζουν να κάνουν την Εξοδο και τελικά να θυσιαστούν τη νύχτα του Λαζάρου, ξημερώματα της Κυριακής των Βαΐων. Το ημερολόγιο γράφει 10 Απριλίου 1826.

Η πόλη καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά για να ξαναχτιστεί το 1829. Από το Μεσολόγγι κατάγονται -μεταξύ άλλων- οι πρωθυπουργοί Σπυρίδων και Χαρίλαος Τρικούπης οι ποιητές Κωστής Παλαμάς και Γεώργιος Δροσίνης, ενώ με την πόλη έχει συνδεθεί και το όνομα του μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα.

Αξίζει να δείτε...

...τη λιμνοθάλασσα που χωρίζεται σε τρία μέρη, τις λιμνοθάλασσες της Κλείσοβας, του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού. Στα νερά αυτά βρίσκονται τα νησάκια Κλείσοβα, Βασιλάδι, Αη-Σώστης, Σχοινιάς, Προκοπάνιστος, Θολή, Παλαιοπόταμος, Ντολμάς και Πόρος. Σ' όλα αυτά τα νησάκια λειτουργούν ιχθυοτροφεία που παράγουν τα περίφημα Μεσολογγίτικα ψάρια. Μέσα θα δείτε και τα πολύ χαρακτηριστικά παραδοσιακά σπίτια των ψαράδων, χτισμένα μέσα στο νερό, τις λεγόμενες «πελάδες».

...την ιστορική Πύλη της πόλης και τον Κήπο των Ηρώων, νεκροταφείο της εποχής των πολιορκιών της πόλης, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη. Εδώ, είναι θαμμένη η καρδιά του Λόρδου Βύρωνα μαζί με τα κόκαλα των αγωνιστών του Μεσολογγίου αλλά και των φιλελλήνων που αγωνίστηκαν και έπεσαν γι' αυτό.

...την Πινακοθήκη που βρίσκεται στο παλαιό Δημαρχείο, όπου σήμερα στεγάζεται το μουσείο της Ιστορίας και Τέχνης. Εδώ φιλοξενούνται αντίγραφα πινάκων ζωγραφικής εμπνευσμένων από τα πρόσωπα και τα περιστατικά της Εξόδου μαζί με προσωπογραφίες και ντοκουμέντα της εποχής. Ανάμεσά τους: «Η Αυτοθυσία της Μεσολογγίτισσας» του Ντε Λασάκ και «Η Ελευθερία μέσα από τα ερείπια του Μεσολογγίου» του Ντελακρουά.

...το Μουσείο Παλαμά, που στεγάζεται στο σπίτι του ποιητή και στις αίθουσές του υπάρχουν έντυπο και φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα, σκεύη κλπ. από τη ζωή και το έργο του.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς να πάτε:

Το Μεσολόγγι απέχει 248 χλμ. από την Αθήνα και 523 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Από Αθήνα μπορείτε να πάτε είτε μέσω Ρίου είτε μέσω Ιτέας - Ναυπάκτου.

Πού να μείνετε:

«Τheoxenia» στην παραλία της πόλης, τηλ. 26310-22.683.

«Liberty», Ηρώων Πολυτεχνείου 41, τηλ.: 26310-24.831.

Πού να φάτε:

«Δημητρούκα» στο κέντρο του Μεσολογγίου, όπου θα βρείτε πολλούς και καλούς μεζέδες.

«Αρχοντικό». Βρίσκεται επίσης στο κέντρο και είναι καλή επιλογή για ψητά και μαγειρευτά.

«Captain» στο Κρυονέρι, με εξαίσια ψάρια και θαλασσινά.

Τι να ψωνίσετε:

Κυρίως ψάρια, αλλά αν αντέχει το πορτοφόλι σας, τότε μη διστάσετε να αγοράσετε και αυγοτάραχο!

 

Διαβάστηκε 4867 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2015 20:41
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία