Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 19:38

Η «Ύπαιθρος Χώρα» στο Μεσολόγγι. Το ακατέργαστο διαμάντι της Αιτωλοακαρνανίας (www.ypaithros.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αποστολή Νικολέτα Τζώρτζη

Καθώς απλώνεται από τις ακρογιαλιές του Κορινθιακού και του Πατραϊκού κόλπου μέχρι τους αχανείς υδάτινους ορίζοντες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και του Δέλτα του Αχελώου, καταφέρνει αβίαστα να κυριαρχήσει στο βλέμμα. Η Αιτωλοακαρνανία κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις και μαγνητίζει τα βλέμματα ως ένα άριστα ταιριασμένο «συνονθύλευμα» φυσικού πλούτου και μοναδικού οικολογικού οικοσυστήματος.

mesologgi (3)

Η «ΥΧ» βρέθηκε στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, που παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Σχεδόν ένας στους τρεις κατοίκους του νομού, ή 80.000 σε σύνολο 210.000 μόνιμων κατοίκων, απασχολείται στον πρωτογενή τομέα.

Το ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας, σμιλεμένο με πολυάριθμους ορεινούς όγκους, βαθιές χαραδρώσεις ποταμών, φυσικές και τεχνητές λίμνες που εναλλάσσονται με τάξη στα εκτεταμένα πεδινά τμήματα, δεν μπορεί παρά να πιστοποιεί το αυταπόδεικτο. Ο επίγειος παράδεισος της Αιτωλοακαρνανίας, ένα από τα σημαντικότερα φυσικά πάρκα της Ελλάδας, τα έχει όλα. Συνδυάζει μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση, με ένα μοναδικό οικοσύστημα χάρη στη σπάνια χλωρίδα και πανίδα που την περικλείει και αποτελεί αναντίρρητα έναν αυτοδύναμο τόπο παραγωγής πλούτου. Ή μήπως όχι; Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει «διαμάντια», τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή πλούτου και ανάπτυξης.

Η επιδίωξη ενεργειακής αυτάρκειας με ουσιαστική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ανάδειξη της βιολογικής γεωργίας, του εναλλακτικού τουρισμού και του αρχαιολογικού πλούτου, η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν ο ποταμός Αχελώος και η λίμνη Τριχωνίδα, αλλά και η πλούσια αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή είναι μερικές μόνο από τις δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον τόπο σε πλουτοπαραγωγική «όαση». Ωστόσο, η απουσία σημαντικών υποδομών και, κυρίως, τα μειωμένα αντανακλαστικά της πολιτείας σε θέματα παραγωγικής ανασυγκρότησης και εποικοδομητικής εκμετάλλευσης της περιοχής κρατούν σε χαμηλά επίπεδα, αν όχι «στάσιμη», την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών, την καινοτομική δράση και την εξέλιξη του τόπου στον πρωτογενή τομέα.Η Ύπαιθρος Χώρα στο Μεσολόγγι

Ένας «ευλογημένος» τόπος που θα μπορούσε να προσδιορίζει το ελληνικό «θαύμα» μέσα από την ακόρεστη παραγωγή πλούτου, αλλά και να σηματοδοτεί μια σπουδαία αναπτυξιακή πορεία στην εποχή της κρίσης μένει να… ανακαλυφθεί από την ελληνική πολιτεία και να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Άλλωστε, ζητούμενο στις μέρες μας είναι η δημιουργία νέου πλούτου που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν στην Αιτωλοακαρνανία και προσφέρονται, αρκεί να γίνουν αντιληπτές. Ίσως τότε προωθηθούν ολοκληρωμένα υγιείς και βιώσιμες επιχειρηματικές δράσεις.

Αβγοτάραχο Μεσολογγίου

Κίνδυνος για ένα σπάνιο προϊόν η υπεραλίευση, αλλά και η παραπλάνηση του καταναλωτή

Πρώτος σταθμός της περιοδείας μας στην Αιτωλοακαρνανία είναι το Μεσολόγγι. Η ιστορική αυτή πόλη είναι ταυτισμένη με το υγρό στοιχείο, καθώς τα 3/4 αυτής βρέχονται από τη λιμνοθάλασσα. Το Μεσολόγγι φημίζεται για τα αλιευτικά του προϊόντα, όπως οι τσιπούρες, τα χέλια, οι κέφαλοι, οι γοβιοί και ιδιαίτερα το αβγοτάραχο, που προέρχεται από τα αβγά του θηλυκού κέφαλου (μπάφα). Η περιοχή προστατεύεται από τη γνωστή Συνθήκη Ραμσάρ και αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα.

Το Αβγοτάραχο Μεσολογγίου, το οποίο είναι το μοναδικό αλιευτικό προϊόν ΠΟΠ στην Ελλάδα, παράγεται από τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό «Αναγέννηση», ο οποίος δραστηριοποιείται στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας.

Παράλληλα, ο συνεταιρισμός έχει προβεί σε σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων εναλλακτικού – αλιευτικού τουρισμού με αποδέκτες σχολεία, γκρουπ επισκεπτών από οργανισμούς, πανεπιστήμια και από το εξωτερικό.

Τα διβάρια

Αντικρίζοντας το πανέμορφο τοπίο της λιμνοθάλασσας, αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν θα μπορούσε να υπάρχει ιδανικότερο μέρος για να γεννηθεί μια τέτοια ιδιαίτερη και μοναδική γεύση όπως αυτή του αβγοτάραχου. Γύρω μας, το ήρεμο γκρίζο τοπίο της λιμνοθάλασσας διακόπτει το πέταγμα μεγάλων πουλιών, που προσγειώνονται μαλακά σε αμμοθίνες και μικρές νησίδες. Μεταξύ αυτών, ο παγκοσμίως απειλούμενος με εξαφάνιση αργυροπελεκάνος.

Αριστείδης Μαντζουράτος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αλιέων «Αναγέννηση»
Αριστείδης Μαντζουράτος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αλιέων «Αναγέννηση»

Ο Αριστείδης Μαντζουράτος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αλιέων «Αναγέννηση» της λιμνοθάλασσας Κλείσοβας, μας υποδέχεται στην πελάδα, το μικρό ξύλινο σπιτάκι που στηρίζεται πάνω σε πασσάλους, μέσα στο νερό. Ανέλαβε να μας ξεναγήσει στο διβάρι και στο εργαστήριο που παρασκευάζεται το πιστοποιημένο αβγοτάραχο. Η αλιεία των ψαριών και η παραγωγή του αβγοτάραχου γίνεται στις αρχές Αυγούστου με τέλη Σεπτέμβρη και το σύνολο της παραγωγής δεν ξεπερνά τα 1.000 κιλά ετησίως.

«Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί ιδιώτες που ονομάζουν το αβγοτάραχο ως Μεσολογγίου και το εξάγουν στο εξωτερικό, παραπλανώντας τους καταναλωτές. Πώς είναι δυνατόν να εξάγουμε χιλιάδες τόνους αβγοτάραχο Μεσολογγίου κάθε χρόνο; Από πού βγαίνουν αυτά τα αβγοτάραχα; Πάντως, όχι από εδώ», μας λέει ο κ. Μαντζουράτος. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά θέματα, προσπαθεί μαζί με τα άλλα μέλη του συνεταιρισμού να προστατέψει την περιοχή από την υπεραλίευση και τη μόλυνση. Παράλληλα, για την προστασία των γόνων έχει δημιουργηθεί, σε συνεργασία με το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, θυρίδα διαφυγής τους.

Στα επόμενα σχέδια του συνεταιρισμού περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την τυποποίηση παστών ψαριών, ελαφριάς άλμης.

Προϊόντα-υπηρεσίες με υψηλή ποιότητα και ανταποδοτικό όφελος

Με παράδοση 80 και πλέον ετών, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου – Ναυπακτίας «Η Ένωση» στηρίζει την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής.

Ένας υγιής Αγροτικός Συνεταιρισμός, που πραγματικά επιτελεί τον ρόλο για τον οποίο έχει συσταθεί, που βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που εγγυάται το εισόδημά τους και αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους, προτείνοντας λύσεις, αλλά κυρίως δίνοντας προοπτικές για το μέλλον, βρίσκεται στο Μεσολόγγι. Πρόκειται για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου-Ναυπακτίας «Η Ένωση», ο οποίος έχει μία παράδοση μεγαλύτερη από 80 χρόνια στην περιοχή.

Η Ύπαιθρος Χώρα στο Μεσολόγγι

Η φιλοσοφία του συνεταιρισμού και ο σκοπός του είναι μέσα από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει να προσδίδει αξία στη δουλειά και τον μόχθο των αγροτών, προσφέροντάς τους προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή ποιότητα και ανταποδοτικό όφελος.

Σαράντης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής του ΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας

Όπως μας εξηγεί ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Σαράντης Μιχαλόπουλος, βασικό μέλημα αποτελεί η στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού πληθυσμού της περιοχής, αλλά και της τοπικής οικονομίας. Η συμβολή του συνεταιρισμού στη στήριξη των αγροτών είναι σημαντική, διότι ουσιαστικά υποκαθιστά το κράτος, το οποίο προσφέρει περιορισμένη βοήθεια στον πρωτογενή τομέα.

Οι περισσότεροι αγρότες προμηθεύονται τα αναγκαία για την καλλιέργειά τους είδη από την Ένωση, που τους παρέχει ακόμα και την ουσιαστική βοήθεια πίστωσης για τις αγορές τους.

«Αιτωλική Γη»

Ο συνεταιρισμός διαθέτει εκκοκκιστήριο βάμβακος, τυποποιητήριο επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, εργοστάσιο σύνθετων ζωοτροφών «Αιτωλία», δύο ξηραντήρια καλαμποκιού και δημητριακών καρπών, οκτώ καταστήματα αγροτικών εφοδίων και τρία αποθηκευτικά κέντρα και ιδιόκτητα γραφεία στο Μεσολόγγι.

Μέχρι σήμερα, τα βασικά προϊόντα είναι το εκκοκκισμένο βαμβάκι, οι σύνθετες ζωοτροφές, οι πρώτες ύλες ζωοτροφών (κυρίως δημητριακοί καρποί) και τα προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου. Από το 2016, η Ένωση έχει έρθει σε συμφωνίες με μικρούς τοπικούς παραγωγούς, προκειμένου, μέσω της μεταξύ τους συνεργασίας, να προωθήσουν σε αγορές του εξωτερικού μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων.

Βαμβάκι

Μία από τις ελάχιστες υγιείς μονάδες επεξεργασίας βάμβακος είναι αυτή που λειτουργεί στην περιοχή του Νεοχωρίου και ανήκει στην Ένωση. Το εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ δραστηριοποιείται από το 1980, με μέση παραγωγή περίπου 10.000 τόνους ετησίως. Σε αυτό στηρίζονται όλοι οι καλλιεργητές βαμβακιού, οι οποίοι διασφαλίζουν τη διάθεση του προϊόντος τους.

Η συμβολή του συνεταιρισμού στη στήριξη των αγροτών είναι σημαντική, διότι ουσιαστικά υποκαθιστά το κράτος, το οποίο προσφέρει περιορισμένη βοήθεια στον πρωτογενή τομέα

Ελιά

Η ελιά Καλαμών βρήκε στην «Αιτωλική Γη» τον ιδεώδη τόπο και τις άριστες συνθήκες για να αναπτύξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τη γεύση και την υφή που την έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστή. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε επένδυση νέας γραμμής παραγωγής μικροσυσκευασίας, όπου επεξεργάζονται οι καρποί της ελιάς κάτω από αυστηρούς διατροφικούς ελέγχους.

mesologgi (13)

Εξωστρέφεια

Τη βαρύτητα που δίνει ο συνεταιρισμός στις αγορές του εξωτερικού αποδεικνύει η πρόσφατη δημιουργία νέου τμήματος με την ονομασία «Ανάπτυξη νέων αγορών».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαλόπουλος, τον τελευταίο καιρό, γίνεται προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας των ποιοτικών συνεταιριστικών προϊόντων Μεσολογγίου στο εξωτερικό, με την προώθηση του σήματος «Αιτωλική Γη».

Η νέα γραμμή συσκευασίας ελιών σε βαζάκια δίνει τη δυνατότητα εξάπλωσης της Ένωσης και σε νέες αγορές, πέραν αυτών στις οποίες έχει ήδη εισέλθει ο συνεταιρισμός, όπως είναι η Σαουδική Αραβία και το Ντουμπάι. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, σκοπός δεν είναι να ωφεληθούν μόνο τα 200 μέλη, αλλά όλος ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής και, κατά συνέπεια, η τοπική κοινωνία και οικονομία.

Η Ύπαιθρος Χώρα στο Μεσολόγγι

Ο ρόλος της πολιτείας

Φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, ο κ. Μιχαλόπουλος θεωρεί πως, πάρα τους δύσκολους καιρούς, ο συνεταιρισμός καταφέρνει να τα βγάζει πέρα, στηρίζοντας τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος για τον πρωτογενή τομέα παίζει και η πολιτεία, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάπτυξη του κλάδου, χωρίς ουσιαστικά να δαπανήσει χρήματα.

«Το κόστος παραγωγής, δυστυχώς, είναι ιδιαίτερα υψηλό και δεν διαμορφώνεται μόνο από την εργασία και τις προμήθειες που απαιτούνται, αλλά και από άλλους λειτουργικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων», μας εξηγεί ο κ. Μιχαλόπουλος. Όπως ο ίδιος τονίζει, «η πολιτεία, αξιοποιώντας τα πανεπιστήμια, θα μπορούσε να εκπονήσει μελέτες, στις οποίες θα αναλύεται το κόστος για κάθε παραγόμενο προϊόν, έτσι ώστε ο κάθε αγρότης να έχει πλήρη εικόνα για το σύνολο της παραγωγής του».

O λευκός χρυσός της λιμνοθάλασσας

Ενας μοναδικός υδροβιότοπος που δίνει απλόχερα φυσικό αλάτι

Η μοναδική από κάθε άποψη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου προσφέρει στην πόλη και έναν άλλο θησαυρό: το αλάτι. Είναι η μεγαλύτερη αλυκή της Ελλάδας, 11.220 στρεμμάτων, με δυναμικότητα παραγωγής περί τους 100.000 τόνους άλατος ετησίως. Πρόκειται, δηλαδή, για το 60% της πανελλήνιας παραγωγής και ανήκει στην εταιρεία «Eλληνικές Aλυκές AE».

mesologgi (6)

Συναντήσαμε τον Γιώργο Κωστόπουλο, χημικό μηχανικό, υπεύθυνο για τη διασφάλιση ποιότητας της εταιρείας, ο οποίος μας εξήγησε ότι η περιοχή έχει ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και πλούσια πανίδα. Για τον λόγο αυτόν, θεωρείται ειδικός υδροβιότοπος και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.

Το μικρό βάθος του νερού, η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυσικά στοιχεία και οι κλιματολογικές συνθήκες όλο αυτόν τον χρόνο, με την αύξηση της θερμοκρασίας με βραδείς ρυθμούς και την έντονη εξάτμιση του νερού, δημιουργούν μια φυσική διαδικασία, με αποτέλεσμα την κρυστάλλωση του αλατιού. Στη συνέχεια, με μηχανικά σύγχρονα μέσα, το ολόλευκο αλάτι συγκεντρώνεται σε σωρούς. Πριν από την εξόρυξη του αλατιού από τα 1.000 περίπου στρέμματα «τηγάνια» και γύρω από αυτά, δημιουργείται από το αεράκι μια μορφή νιφάδων που αποτελούν τον ανθό του αλατιού, την αφρίνα, η οποία θεωρείται το ανώτερο και το πιο νόστιμο αλάτι. H διαδικασία παραγωγής αλατιού αρχίζει τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Γιώργος Κωστόπουλος, χημικός μηχανικός, υπεύθυνος για τη διασφάλιση ποιότητας της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές ΑΕ
Γιώργος Κωστόπουλος, χημικός μηχανικός, υπεύθυνος για τη διασφάλιση ποιότητας της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές ΑΕ

Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, οι Ελληνικές Αλυκές διαχειρίζονται όλες τις αλυκές της χώρας και το αλάτι που είναι φυσικό διατίθεται κυρίως στην ελληνική αγορά, αλλά και σε μικρές ποσότητες σε Αλβανία και Βουλγαρία. Στο Μεσολόγγι εργάζονται 13 άτομα ως μόνιμο προσωπικό, όμως την περίοδο της συγκομιδής προσλαμβάνεται και έκτακτο προσωπικό περί τα 40 άτομα.

«Πρόκειται για μια υγιή επιχείρηση, χωρίς δανειακές υποχρεώσεις, που παρουσιάζει κερδοφορία τα τελευταία χρόνια», τονίζει ο κ. Κωστόπουλος.

Με Ομάδα Παραγωγών κερδίζουν υπεραξία στα προϊόντα τους

Το πετυχημένο παράδειγμα του Δ. Οινιάδων με την συμμετοχή 41 αγροτών

Προκειμένου να μπορέσουν να τυποποιήσουν και να διακινήσουν μόνοι τους τα προϊόντα τους, μακριά από μεσάζοντες, ένωσαν τις δυνάμεις τους. Δημιούργησαν την Ομάδα Παραγωγών, Δ. Οινιάδων, μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα με εσπεριδοειδή, ρόδια και σπαράγγια, δίνοντας υπεραξία στα προϊόντα τους. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών, Παντελή Ράπτη, ο οποίος υπογράμμισε με νόημα πως «αν δεν είχαμε την Ομάδα Παραγωγών με τα 41 μέλη μας, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αγρότες».

Στόχος του συνεταιρισμού είναι να διακινήσουν το 100% των προϊόντων των παραγωγών και να πάρουν την υπεραξία των προϊόντων τους. «Τον Γολγοθά τον ανεβαίνουμε μόνοι μας, καθώς η πολιτεία κωλυσιεργεί σε ό,τι την αφορά. Παραδείγματος χάρη, ακόμα περιμένουμε τα χρήματα από το πρόγραμμα κοινωνικής απόσυρσης λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας», μας λέει ο κ. Ράπτης και προσθέτει: «Τα χρόνια είναι δύσκολα και εμείς καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε αυτά τα νέα δεδομένα».

mesologgi 1 (2)

Ο κ. Ράπτης προτείνει τη δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων Ομάδων Παραγωγών για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο σε συλλογικό επίπεδο. «Να συναντιόμαστε, όπως συμβαίνει και με άλλους παραγωγικούς φορείς, όλες οι Ομάδες Παραγωγών, να συζητάμε τα προβλήματά μας και να βρίσκουμε λύσεις», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δέλτα Οινιάδων ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000. Ξεκίνησε από παραγωγούς σπαραγγιών, που αποφάσισαν να διακινούν μόνοι τους το προϊόν τους, δημιουργώντας το δικό τους αξιόλογο όνομα στις αγορές του εξωτερικού. To 2007 έγινε επίσημα Ομάδα Παραγωγών σπαραγγιών και κατασκευάστηκαν καινούργιες εγκαταστάσεις, που έδωσαν νέα δυναμική στον συνεταιρισμό.

«Μέσα από την εμπορική δράση της ομάδας, γεννήθηκε η ανάγκη να γίνει περαιτέρω αξιοποίηση του συσκευαστηρίου, καθώς και να προωθηθούν και άλλα προϊόντα της περιοχής. Έτσι, το 2010 γίναμε Ομάδα Παραγωγών στα πορτοκάλια, στα μανταρίνια και στα ρόδια. Μέσα από την κίνηση αυτή ελπίζουμε να γίνουμε εκφραστές της προσπάθειας της περιοχής μας να παρέχει άμεσα στην ελληνική και ξένη αγορά ένα ποιοτικό προϊόν αντάξιο της αγροτικής της ανάπτυξης», καταλήγει ο κ. Ράπτης.

Καθετοποιημένη μονάδα και εξαγωγές

Όπλο του Α.Σ. Ερυσίχη Παραχελωίτιδος τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια

Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, χάρη στο ιδιαίτερα ποικιλόμορφο έδαφος που διαθέτει, όπως είναι φυσικό, δραστηριοποιούνται πολλοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών, με ιδιαίτερη παρουσία στο εξωτερικό. Στο Νεοχώρι Μεσολογγίου συναντήσαμε ορισμένα από τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ερυσίχη Παραχελωίτιδος, ο οποίος ιδρύθηκε το 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου στο Νεοχώρι.

Σκοπός της συνένωσης αυτής ήταν η καθετοποίηση της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών, η οποία αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια στις πεδιάδες των ποταμών Αχελώου και Ευήνου. Οι προσχώσεις των δύο ποταμών και το ήπιο κλίμα της Δυτικής Ελλάδας εξασφαλίζουν άριστες συνθήκες για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, που προσδίδουν στα προϊόντα ιδανικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Αντώνη Αλετράς, πρόεδρος ΑΣ Ερυσίχη Παραχελωίτιδος
Αντώνη Αλετράς, πρόεδρος ΑΣ Ερυσίχη Παραχελωίτιδος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, Αντώνη Αλετρά, ο συνεταιρισμός παράγει, τυποποιεί και εμπορεύεται όλες τις ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών. «Με δικά μας μέσα καταφέραμε, παρά τις δύσκολες συνθήκες, να φτιάξουμε το συσκευαστήριό μας σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Νεοχώρι, ώστε να έχουμε μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα», αναφέρει ο κ. Αλετράς και προσθέτει: «Έχουμε επικεντρωθεί στις εξαγωγές κυρίως στα Βαλκάνια και σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, ωστόσο υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, λόγω μη εφαρμογής των νόμων που έχει θεσπίσει η ίδια η πολιτεία. Δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος και υπάρχει ασυδοσία στις εξαγωγές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικά μας επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα».

Στην περιοχή Κατοχή Μεσολογγίου δραστηριοποιείται από το 2009 ακόμα ένας συνεταιρισμός παραγωγής, ξήρανσης και τυποποίησης ρυζιού, ο πρώτος σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, που διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Αθανάσιος Τσιάρας, πρόεδρος Β΄Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου
Αθανάσιος Τσιάρας, πρόεδρος Β΄Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Β΄Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου, Αθανάσιο Τσιάρα, κάθε χρόνο παράγονται 3.000 τόνοι ρύζι, οι οποίοι κατευθύνονται προς εμπορία. «Στα άμεσα σχέδιά μας, ωστόσο, είναι η επέκταση του συνεταιρισμού, ώστε να γίνει καθετοποίηση της παραγωγής και να καλυφθεί το κομμάτι της μεταποίησης και της εμπορίας του δικού μας παραγόμενου προϊόντος που, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν γίνεται».

 

NEOI AΓΡΟΤΕΣ

Πληρώνουμε το κράτος χωρίς ανταπόδοση

Δυναμική παρουσία στον νομό έχουν και οι νέοι αγρότες που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στο χωριό Γαλατά Μεσολογγίου συναντήσαμε τον πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Αιτωλοακαρνανίας, Γρηγόρη Μετάνοια, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα νέου ανθρώπου, που αποφάσισε να μείνει στον τόπο του και να ασχοληθεί με αυτό που αγαπάει περισσότερο. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, εξέλιξε την κτηνοτροφική και πτηνοτροφική μονάδα που διέθετε η οικογένειά του και, παράλληλα, καλλιεργεί κτηνοτροφικά φυτά και δίκοκκο σιτάρι, όλα βιολογικής καλλιέργειας.

Γρηγόρης Μετάνοιας, πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Αιτωλοακαρνανίας,
Γρηγόρης Μετάνοιας, πρόεδρο της Ένωσης Νέων Αγροτών Αιτωλοακαρνανίας,

«Εντάχθηκα στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών το 2009. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι οι νέοι αγρότες, λόγω της έλλειψης ουσιαστικής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα, συνεχίζω να αγωνίζομαι για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα», τονίζει ο κ. Μετάνοιας, και προσθέτει: «Το ασφαλιστικό και το φορολογικό δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Πληρώνω κάθε τρίμηνο 9.000 ευρώ στο κράτος και δεν παρέχεται καμία διευκόλυνση, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη, για φθηνότερο πετρέλαιο και ρεύμα. Οι νέοι αγρότες δεν μπορούν να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος».

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μετάνοιας τονίζει πως δεν το βάζει κάτω και θα συνεχίσει να παλεύει για να υλοποιήσει το όνειρό του, που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην περιοχή του, η οποία συνδυάζει τον κάμπο, το βουνό (τη Βαράσοβα), τον Εύηνο ποταμό και τον Πατραϊκό κόλπο.

http://www.ypaithros.gr/

 

Διαβάστηκε 6035 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.