Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:16 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016 18:46

Η ενδοχώρα του Αγρινίου περιορίζεται σε… ημερίδες και ίσως σε κάποια αναπτυξιακά ψίχουλα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ημερίδα για τις «προοπτικές ανάπτυξης ορεινών περιοχών» στην Κυπάρισσο του πρώην δήμου Παρακαμπυλίων διοργανώνει ο δήμος Αγρινίου με ομιλητές υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου Αγρινίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Τέτοιου τύπου ημερίδες και εκδηλώσεις έχουν μια μάλλον περιορισμένη χρησιμότητα, την στιγμή που η ενδοχώρα του δήμου Αγρινίου, που πράγματι έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, στον αγροτικό τομέα ή στον εναλλακτικό τουρισμό, τα τελευταία χρόνια βιώνει μια εντεινόμενη ερήμωση, αφού δεν έχει δοθεί καμία διέξοδος στα αναπτυξιακά της προβλήματα. Ο δήμος Αγρινίου πρωτίστως, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, θα έπρεπε να είχαν αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε σταδιακά να υπάρξει μια αντιστροφή της κατάστασης στην περιφέρεια του δήμου Αγρινίου. Τίποτε όμως τέτοιο δεν έχουμε δει, στα έξι χρόνια ύπαρξης του μεγάλου καλλικρατικού δήμου Αγρινίου δεν έχουμε δει ούτε καν ένα δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάζει σε κάποιον από τους εννέα πρώην δήμου που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο.

ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΗΣΤοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ): Ένα άγνωστο εργαλείο
Κι όμως υπάρχουν διέξοδοι και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ορεινό τμήμα του δήμου ή ακόμη και το παραλίμνιο. Ένα από αυτά λέγεται Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ). Πρόκειται για ένα εργαλείο που έχει μια προσέγγιση που θέλει να αντιστρέψει την παραδοσιακή αναπτυξιακή πολιτική που κατευθύνεται «από την κορυφή προς τη βάση» (top-down approach) και να ενθαρρύνει πολιτικές που κατευθύνονται «από τη βάση προς την κορυφή» (bottom-υρ approach). Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ) μπορούν να υλοποιηθούν σε υπο-περιφερειακές ή και διαπεριφερειακές κατεξοχήν αγροτικές/αλιευτικές περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά και προκλήσεις, σε αστικές περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά και προκλήσεις, καθώς και σε περιοχές όπου η σύνδεση αστικού κέντρου και περιμετρικού αγροτικού χώρου είναι ιδιαίτερα σημαντική ή προβληματική. Ωστόσο, μέσω των στρατηγικών αυτών, μπορούν να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση όλων των τύπων υποδομών μικρής κλίμακας. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων διενεργήθηκε πρόσφατα κοινή πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την επιλογή στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, στο πλαίσιο υλοποίησης του Μέτρου 19 «Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD-LEADER» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020.

Η Περιφέρεια αγνοεί και η αναπτυξιακή του δήμου σε «ρηχά νερά»
Και όμως ένα τέτοιο εργαλείο δεν κρίθηκε σκόπιμο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να περιληφθεί στην εξειδίκευση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος. Σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στην βουλή ο Γεν. Γραμματέας του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρει πως «στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετική πρόβλεψη και εξειδίκευση»… Αντιθέτως ο δήμος Αγρινίου μέσω της Αναπτυξιακής του Εταιρείας «Τριχωνίδα Α.Ε» έχει ήδη διενεργήσει διαβούλευση σχετικά με τις Στρατηγικές ΤΑΠΤΟΚ και αναμένονται τα αποτελέσματα… Ωστόσο η εμπειρία με την «Τριχωνίδα Α.Ε» δεν επιτρέπει μεγάλες αισιοδοξίες… Στην προηγούμενη προγραμματική περιόδο δεν πραγματοποίησε καμία παρέμβαση δημόσιου χαρακτήρα -πράγμα πρωτοφανές στα χρονικά για την αναπτυξιακή ενός δήμου, με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής- και τα ιδωτικά επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτήθηκαν μέσω αυτής άγγιξαν μόλις τα 12,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δε η αξιοποίηση των ΤΑΠΤΟΚ μέσω αναπτυξιακών εταιρειών έχει περιορισμένο χαρακτήρα, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός των επιδοτούμενων παρεμβάσεων μπορεί να ανέλθει μέχρι 600.000€ εκτός των έργων που αφορούν διαχείριση στερεών/υγρών αποβλήτων, καθώς και έργων ύδρευσης, στα οποία ο συνολικός προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει μέχρι 2.000.000€. Είναι λοιπόν περιορισμένα τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου Αγρινίου. Έτσι η ενδοχώρα του Αγρινίου θα περιοριστεί στις… ημερίδα και ίσως σε κάποια αναπτυξιακά ψίχουλα.

Δ.Π

agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 2447 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.