Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:11 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016 18:39

Θέλει συνεργασίες ο σχεδιασμός της «βιώσιμης πόλης»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι λειτουργικό οι οδοί Δεληγιώργη και Παπαθανάση να είναι πεζοδρομημένοι και από πάνω η Βότση, μπροστά στο δημαρχείο, το ΔΗΠΕΘΕ και την Πινακοθήκη, να είναι δρόμος ήπιας κυκλοφορίας; Η απάντηση δεν είναι απλή, ειδικά αν η δημοτική αρχή βιάζεται να προχωρήσει η διαδικασία, η αντιπολίτευση έχει αντίδραση σε όλα και ο μελετητής λέει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ότι νομίζουμε, χρειάζονται κάποια προαπαιτούμενα που αυτά χρειάζονται χρήματα.

Αν ρωτήσετε κάποιον που ξέρει, θα σας πει πως τοπ κλειδί ανήκει στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που, εν πολλοίς, χαράσσει τη μοίρα της πόλης. Αυτό συμβαίνει και με το νέο κυκλοφοριακό και μετά τις αστικές αναπλάσεις και την «βιώσιμη ανάπτυξη» της πόλης. Καλώς ή κακώς, όταν πας να προτείνεις χρηματοδότηση για οποιοδήποτε έργο, πεζόδρομο ή ανάπλαση, όταν πας να… χτυπήσεις αναπτυξιακό πρόγραμμα, θα επικαλεστείς το ΓΠΣ, θα εξεταστείς πάνω σε αυτό. Και τώρα, μετά από κάμποσα χρόνια, φαίνεται ότι το αναθεωρημένο μας σχέδιο δεν ήταν και τόσο τέλειο. Κάποιοι λένε ότι φταίει πως οι μελετητές στο παρελθόν αντιμετωπίστηκαν περίπου σαν αυθεντίες, με αποκορύφωμα το να παίρνουν από φορείς υλικό σε ηλεκτρονική μορφή και να μην έρχονται να δουν ιδίοις όμμασι την πόλη για την οποία προτείνουν μεγάλες αλλαγές!

Είναι ξεκάθαρο ότι σε πολλά ζητήματα δεν έχει ζητηθεί η γνώμη του Αγρινίου για θέματα που το αφορούν, κυρίως από το κεντρικό κράτος. Το ίδιο συμβαίνει και για τις υπόλοιπες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Κάποιοι από τους φορείς, δε, τα έχουν πει δεκάδες φορές αυτά με αποτέλεσμα να έχουν κουραστεί και οι ίδιοι. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε, στην παρουσίαση των προτάσεων του ΣΕΤΕ για το τουριστικό προϊόν της περιοχής, ότι δεν θέλησε να συμμετάσχει στον διαδικτυακό ανοιχτό διάλογο που είχε προηγηθεί γιατί εκνευρίστηκε από το γεγονός πως οι του Συνδέσμου δεν ήρθαν να δουν με τα μάτια τους και να μάθουν για την περιοχή. Η Αντιπεριφερειάρχης συμφώνησε ότι θα έπρεπε να έχουν έρθει να βρουν και την ίδια αλλά και όλους τους φορείς, πράγμα που δεν έκαναν, όμως εκείνη προτίμησε να καταθέσει προτάσεις ούτως ή άλλως. Είναι δυο διαφορετικές προσεγγίσεις που καταλήγουν στο ίδιο. Πρέπει να υπάρξει κοινό μέτωπο για τέτοια θέματα.

Χρειάζονται ιδέες για να ξεπεραστεί το εμπόδιο του παλιού σχεδιασμού. Το Αγρίνιο(λίγο ως πολύ το ίδιο ισχύει και για τους άλλους δήμους) πρέπει να πάει ενωμένο με προτάσεις στους αρμόδιους φορείς για όλα τα θέματα, γιατί όλα τα θέματα έχουν αποφασιστεί παλιότερα και είναι σε εκκρεμότητα, με πολύ λιγότερα λεφτά. Αλλαγές στη πόλη, τουρισμός, χωροταξία για επενδύσεις, σύνδεση με Ιόνια και με ανατολική χώρα, Πανεπιστήμιο. Πρέπει να μπει στην άκρη τι γινόταν παλιότερα με την Περιφέρεια, ειδικά τώρα που οι σχέσεις του δημάρχου και με τον Περιφερειάρχη και με την Αντιπεριφερειάρχη είναι καλές, υπάρχουν συνεργασίες.

Σε όσα θα προταθούν πρέπει να μετέχει και όποιος έχει γνώση και επιθυμεί να βοηθήσει. Ο πρώην δήμαρχος Π. Μοσχολιός είναι ένα παράδειγμα. Σαφώς και από τον ρόλο του πρέπει να καταδείξει τις αδυναμίες της δημοτικής αρχής, όπως έκανε σήμερα με το δελτίο για τα 9 έργα ύδρευσης που έχει εντάξει η Περιφέρεια και δεν περιλαμβάνουν κάποιο στο Αγρίνιο. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό, ο κ. Μοσχολιός έχει την εμπειρία να βοηθήσει, είναι πρώην δήμαρχος, όπως και ο κ. Τραπεζιώτης. Και οι μικρότεροι σχηματισμοί έχουν έμπειρα στελέχη και με ιδέες. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν δεκαετίες, η πολιτική και οι επόμενες εκλογές δεν απασχολούν αυτή τη στιγμή. Πρέπει να επιδιωχθούν κοινές πρωτοβουλίες.

Όσοι θεωρούν πως δεν πρέπει να μιλάνε με πολιτικούς αντιπάλους και πως οι επιτροπές από τη Πάτρα ή οι μελετητές θα έρθουν να μας βρουν από μόνοι τους κάνουν λάθος. Λάθος ίδιο με εκείνα του παρελθόντος…

Γ.Σ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2546 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.