Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:27 μμ
 
wm small
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 18:47

Κυκλοφορεί ο 26ος τόμος του περιοδικού «Τα Αιτωλικά»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το εξαμηνιαίο περιοδικό Τα Aιτωλικά, που εκδίδει από το 2003 η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (Διδότου 39, Αθήνα, 10680), κυκλοφόρησε τον εικοστό έκτο τόμο του (σελίδες 480).

Στις πρώτες σελίδες (12-56) δημοσιεύεται «ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον διακεκριμένο Αιτωλοακαρνάνα Τάκη Αντ. Καρβέλη». Περιλαμβάνει χαιρετισμούς και εισηγήσεις από την εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΑΙ.ΠΟ.Ε. στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα (22-12-2015) για να τιμήσει τον εκπαιδευτικό, ποιητή και κριτικό της λογοτεχνίας Τάκη Καρβέλη, σε συνεργασία με τους συλλόγους Αιτωλικιωτών Αττικής «ο Λιακατάς» και «Αιτωλικό εν Πολιτισμώ».
Το «Αφιέρωμα» περιέχει: «Εισαγωγικό Σημείωμα» του προέδρου της ΑΙΠΟΕ Παναγιώτη Κοντού και το «Χαιρετισμό» του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την τιμητική εκδήλωση για τον συμπατριώτη του Αιτωλικιώτη Τάκη Καρβέλη. Ακολουθούν οι χαιρετισμοί που απεύθυναν οι: Αριστέα Πλακίδα, Μάγδα Βελτσίστα, Δημοσθένης Μπούρος, Μάκης Ζηνεμπής.
Δημοσιεύονται στη συνέχεια οι εξής ομιλίες: 1) «Τάκης Καρβέλης, ο ποιητής των χρόνων της αθωότητας και του ζόφου» του Νίκου Αντωνάτου, 2) «Σπουδές του Τάκη Καρβέλη για την επίδραση της γλώσσας και των ρυθμών του Ανδρέα Κάλβου στον Οδυσσέα Ελύτη» του Αλέξη Ζήρα, 3) «Τάκης Καρβέλης, ‘Τραγούδα, μαρέ Τάκη, τραγούδα’’ της δρ. Πολυξένης Κ. Μπίστα, και 4) «Ο Τάκης Καρβέλης και το κριτικό του έργο για τους Αιτωλοακαρνάνες λογοτέχνες» της δρ. Χρυσούλας Σπυρέλη. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την αντιφώνηση του τιμώμενου.

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι και το σύνολο των υπόλοιπων κειμένων του περιοδικού που υπογράφουν οι: Χρήστος Κορέλας (Πολιτι(στι)κά), Ναπολέων Μαραβέγιας (Τα Oικονομικά Προβλήματα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821), Χριστόδουλος Εμμ. Θεοδωρόπουλος (Η οικογένεια Σπυρίδωνος Τρικούπη που ελάμπρυνε το Μεσολόγγι και την Ελλάδα τον 19ον Αιώνα ), Σπύρος Σακαλής (Ουρανία, Σύζυγος Johann Jacob Mayer), Κωνσταντίνος Γ. Παπαδόπουλος (Η Παιδεία στο Μεσολόγγι την περίοδο της Πολιορκίας), Ανδρομάχη Παπαζήση (Μεσολόγγι τον 19ον αιώνα: αναφορά στον τόπο και στις δυναμικές που αναπτύχθηκαν από τους κατοίκους του ), Γιάννης Α. Μπουτόπουλος (Μεσολόγγι Απρίλης 1826. Η μεγάλη θυσία ), Ιωάννης Αθ. Κατσαβός, (Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης, 1769 – 1835), Γ. Κοκοσούλας (Το Μεσολόγγι στα χρόνια του Παλαμά), Δ. Παλούκης (Σταθμοί και πάθη της Φρουράς του Μεσολογγίου στην περιπλάνησή της μετά την Έξοδο), Κωνσταντίνος Διον. Γαλάνης (Η Δέσπω Λιακατά. Ένα άγνωστο κείμενο του 19ου αιώνα», Γιάννης Β. Καρύτσας (Αρχαίος Θέρμος – Κοιτίδα Δημοκρατίας και Πολιτισμού), δρ Ιωάννης Γ. Νεραντζής (Κειμενικές πηγές αναφερόμενες στην επωνυμία «Απόκουρον»:1453 1862), Λαμπρινή Κολοβού (Οι λαογραφικές μελέτες του Κ. Σ. Κώνστα), Μαρία Ν. Αγγέλη (H καπνούπολη του Αγρινίου στα αφηγήματα του Θανάση Παλιούρα), Παρασκευή Παν. Μπάρλα (Ο ηρωισμός της ελληνίδας στο δημοτικό τραγούδι), Γιώργος Πετρόπουλος (Νικόλαος Λογοθέτης ο αντιδημοκράτης), Dr. Αθανάσιος Βασ. Δημητρούκας (Κείμενα ελληνογνωσίας – βυζαντινά Ανατολή και Δύση ο απ’ αιώνων διχασμός), Φώτιος Αθαν. Δημητρούκας (Κείμενα ελληνογνωσίας Εικονομαχικόν Κίνημα. Άγνωστες πτυχές Βυζαντινής Ιστορίας), Σωκράτης Γερ. Μελισσαράτος («Στο Υφαντό του Σύμπαντος Κόσμου»), Σεφφ Ίννα (Η «Εικών» στη «Ρητορική» του Αριστοτέλη ως όρος της παρομοίωσης), Θεόδωρος Χ. Παππάς
(Το Νέο Μοντέλο του Έλληνα Δικαστή. Λόγος & Αντίλογος), Χρήστου Κορέλα (Ο Φόβος της αλλοίωσης ), Παναγιώτα Φλωροπούλου (Το υπόβαθρο της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη και οι βασικές αρχές που διέπουν το έργο του), Γιάννης Α. Μπουτόπουλος (Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες), Σ. Κοτσάφτης ( Αβγοτάραχο, το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας), Αντώνης Βασιλείου (Οι Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας μέσα από το έργο τριών ξένων περιηγητών του 19ου αιώνα).
Το περιοδικό δημοσιεύει ακόμα:
1) Ανθολογημένα ποιήματα με την επιμέλεια του Γιάννη Β. Καρύτσα (Φίλιες Ποιητικές Προσεγγίσεις).
2) Αδημοσίευτα ποιήματα των: Λιάνα Σακελλίου, Φάνη Ιω. Κοντού, Γεράσιμου Νεστοράτου, Άννας Ηλιάδου, Aιμιλίας Γ. Παπαγεωργαντά, Χρυσούλας Σπυρέλη, Γεώργιου Μοστράτου, Γιάννη Α. Μπουτόπουλου, Βασίλειου Χαλάτση, Έφης Ταλιαμπέ.
3) Βιβλιοπαρουσιάσεις – Βιβλιοκρισίες, Νέες εκδόσεις.
4) Ειδήσεις για το άνοιγμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου του Θέρμου(γράφει ο Γεώργιος Β. Παπανικολάου).
5) Πολιτιστικές εκδηλώσεις (επιμέλεια: Μπάμπης Kουβέλης).
6) Νεκρολογίες.

Διαβάστηκε 1587 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 19:07
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.