Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  2:37 μμ
 
wm small
Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 18:00

Το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια ιδιαίτερη «πρωτιά» για την Ελλάδα ανακάλυψε μία διεθνής ερευνητική ομάδα: Το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης βρίσκεται στην Πίνδο!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες (από Σουηδία και ΗΠΑ) το δέντρο έχει διάρκεια ζωής 1.075 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι φύτρωσε στην οροσειρά το 940 μ.Χ.

Οταν δηλαδή η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν στην ακμή της και οι Βίκινγκς έπλεαν στις θάλασσες.

Πρόκειται για ένα πεύκο που ανήκει στο είδος Pinus heldreichii (λευκόδερμη πεύκη), γνωστό και ως ρόμπολο. Η ομάδα ανακοίνωσε την ανακάλυψή της την Παρασκευή, ενώ έδωσε στο δέντρο το παρατσούκλι «Άδωνις».

Οπως εξηγεί η Washington Post, μπορεί να υπάρχουν δέντρα στην Ευρώπη που η ηλικία τους αγγίζει έως και τα 10.000 χρόνια, αλλά στην ουσία πρόκειται για «κλώνους» δηλαδή δέντρα που συνεχώς ανανεώνονται από το ίδιο ριζικό σύστημα και όχι για το ίδιο δέντρο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μάλιστα, στη συγκεκριμένη περιοχή της Πίνδου βρίσκονται τουλάχιστον δέκα ακόμη δέντρα που ζουν περισσότερο από 1.000 χρόνια.

Για τη χρονολόγηση του πεύκου, η ομάδα πήρε δείγμα από τον κορμό του, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου ένα μέτρο. Το συγκεκριμένο είδος δέντρου μεγαλώνει κατά ακριβώς έναν δακτύλιο κάθε χρόνο, άρα η μέθοδος μέτρησης των δακτυλίων του, επιτρέπει να βρει κανείς την ακριβή του ηλικία

«Είναι εντυπωσιακό που αυτός ο μεγάλος και περίπλοκος οργανισμός κατάφερε να επιβιώσει για τόσα χρόνια σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, και σε μία περιοχή με ανθρώπινη παρουσία εδώ και 3.000 έτη», σημειώνει ο δενδροχρονολόγος Πολ Κρούζικ, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και επικεφαλής της ομάδας.

Οπως εξηγεί επιστήμονας «Η επιβίωση δέντρων με το σύστημα της κλωνοποίησης είναι μία εντυπωσιακή στρατηγική της φύσης αλλά δεν ισχύει το ίδιο σε αυτό το δέντρο. Είναι σαν να μπορείς να επιβιώσεις εσύ μόνος σου, με τους δικούς σου μηχανισμούς για πάνω από 1000 χρόνια και αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό».

Ο «Άδωνις» μπορεί να είναι το αρχαιότερο ζωντανό δέντρο στη «Γηραιά Ήπειρο», όχι όμως και στον κόσμο. Ο τίτλος αυτός ανήκει σε ένα πεύκο 5.000 και πλέον ετών, το οποίο βρίσκεται στα Λευκά Όρη στην Καλιφόρνια.

iefimerida.gr

Διαβάστηκε 2093 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.