Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  3:42 μμ
 
wm small
Τρίτη, 09 Αυγούστου 2016 12:52

Ταγματάρχης Βασίλης Παπαγιάννης: Ο Αγρινιώτης ήρωας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Έπεσε μαχόμενος στην μάχη του Σκρά έναντι των Βουλγάρων.

Οι Έλληνες είχαν μπει το 1917 στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Entete ύστερα από την επικράτηση του Βενιζέλου. Κύριος εχθρός στα Βορειοανατολικά ήταν οι Βούλγαροι, οι οποίοι είχαν ταχθεί στο πλευρό των Γερμανών, Αυστροουγγαρών και Τούρκων.

Μια από τις πιο σημαντικές νίκες των Ελλήνων ήταν η μάχη του Σκρα στο Κιλκίς. Κατάφερε καθοριστικό χτύπημα στους Βουλγάρους και έκρινε την τύχη της πολεμικής αναμέτρησης.

skra

Ένας όμως από τους σημαντικότερους ήρωες της συγκεκριμένης μάχης ήταν ο Αγρινιώτης Ταγματάρχης Βασίλης Παπαγιάννης. Ήταν ανιψιός του επίσης Αγρινιώτη Αρχιστράτηγου Παναγιώτη Δαγκλή, το όνομα του οποίου φέρει κεντρικός δρόμος σήμερα στο Αγρίνιο.

Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στους Βαλκανικούς Πολέμους. Στην μάχη του Σκρα ζήτησε ο ίδιος από τον θείο του να είναι το τάγμα του στην πρώτη γραμμή κρούσης της επίθεσης στους Βουλγάρους. Όπως ο ίδιος ο Δαγκλής αναφέρει στο ημερολόγιο του «με δάκρυα στα μάτια ζήτησε να πάει στην πρώτη γραμμή»

Τελικά έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος στην πρώτη γραμμή στις 30 Μαϊου 1918. Στην ίδια μάχη έπεσε επίσης και άλλος ένας Αγρινιώτης υπολοχαγός, ο Γεώργιος Μιχαλακέας.

tagmatarxispapagiannis
Η προτομή του Β. Παπαγιάννη στο Σκρα


Σήμερα στο Σκρα του Κιλκίς υπάρχει προτομή του Ταγματάρχη Βασίλη Παπαγιάννη.Η προτομή βρίσκεται στο χώρο του μνημείου πεσόντων στο χωριό. Στη βάση της προτομής αναγράφεται: «Ταγματάρχης Παπαγιάννης Βασίλειος»

«Υπέρ των πεσόντων, 26 Αξιωματικών και 476 Οπλιτών της Μεραρχίας Αρχιπελάγους και του 1ου Συντάγματος Σερρών στη μάχη του Σκρά την 30 Μαίου 1918 (Α.Π.Π.)»

Γιατί να μην υπάρχει και στο Αγρίνιο;

Δείτε αναλυτικά το ιστορικό της μάχης:

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3670 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.