Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:32 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 20 Μαϊος 2015 23:30

«Υδάτινες Γέφυρες» στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Αγρίνιο αποτελεί τον επόμενο σταθμό του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!, της πρωτοβουλίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) για την προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό.  Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 25-28 Μαΐου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα βρίσκεται στο Αγρίνιο, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών δράσεων με άξονα την ορθολογική διαχείριση του αστικού νερού, που θα απευθύνονται σε πολίτες και παράλληλα  να εισαγάγει την πρακτική της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη καίριων αποφάσεων, όπως αυτών που αφορούν στους υδατικούς πόρους.

Την Τρίτη 26/5 στις 6.00 μ.μ.,  στην Πλατεία Δημοκρατίας θα διεξαχθεί δυναμική εκδήλωση δρόμου (street event) με στόχο τη γνωριμία των πολιτών με το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, την καταγραφή των ζητημάτων που αναδεικνύουν οι ίδιοι ως κρισιμότερα σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού και τη γενικότερη ενημέρωσή τους.

Την αμέσως επόμενη ημέρα Τετάρτη 27/5 και ώρα 12 μ. στο Δημαρχείο της πόλης εκπρόσωποι του Δήμου Αγρινίου, της τοπικής ΔΕΥΑ και του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα παραχωρήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα τους γενικότερους στόχους του προγράμματος, αλλά και την ειδικότερη υλοποίησή του στην πόλη του Αγρινίου, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της περιοχής.

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν δράσεις ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών στις οποίες θα εμπλακούν ομάδες πολιτών, στελέχη της ΔΕΥΑ Αγρινίου, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εμπειρογνώμονες και άλλοι τοπικοί φορείς. Οι εν λόγω δράσεις θα έχουν ως στόχο τη σύσταση μιας βασικής ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την προώθηση των διαδικασιών διαβούλευσης για τη διαχείριση του νερού στο Αγρίνιο, καθώς και  την προετοιμασία δια-δραστικού συμμετοχικού εργαστηρίου, το οποίο θα αποτελέσει το επιστέγασμα των πιο πάνω δράσεων και  θα πραγματοποιηθεί στο 6ο Δημοτικό σχολείο Αγρινίου την Τετάρτη 27/5 και ώρα 5 μ.μ.- 9 μ.μ., με στόχο την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και την καταγραφή, ιεράρχηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των ζητημάτων αιχμής σε σχέση με την διαχείριση του νερού στην πόλη.

Τέλος, και στο πλαίσιο της συντονισμένης και συνδυαστικής ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων με τη διαχείριση του νερού φορέων, θα πραγματοποιηθεί διήμερο (26/5 & 28/5Επιμορφωτικό Σεμινάριο των στελεχών της ΔΕΥΑ Αγρινίουκαι του Δήμου με κεντρική στόχευση την υιοθέτηση καινοτόμων μεθοδολογιών για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας τους με το κοινό και κατ’επέκταση της εξυπηρέτησής του.

koi-ydatinesgefyres-agrinio

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Πρόκειται για μια προσπάθεια εστιασμένη στην προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό, που επιχειρεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του σημαντικού ελλείμματος συστηματικής και ουσιαστικής ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των αρμόδιων φορέων στα θέματα της διαχείρισης του νερού στις πόλεις.

Οι πόλεις στις οποίες πραγματοποιούνται οι παρεμβάσεις του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ είναι το Αγρίνιο, η Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, η Λαμία, η Λάρισα, το Ρέθυμνο, η Σύρος και οι Σέρρες.

Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος επιδιώκεται μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν:

-δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς,

-εργαστήρια ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών με φορείς και πολίτες,

-δια-δραστικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, καθώς και

-επιμορφωτικά σεμινάρια του στελεχιακού προσωπικού των επιχειρήσεων ύδρευσης/αποχέτευσης

σε θέματα επικοινωνίας, εκπαίδευσης και διαβούλευσης με τους πολίτες.

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ οι πολίτες εμπεδώνουν μία νέα σχέση με τον πολύτιμο φυσικό πόρο, στην οποία συνυπάρχουν το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της πρόσβασης σε καθαρό και επαρκές νερό με την υποχρέωση έμπρακτης συμβολής στην προστασία του, μέσα από οργανωμένες διαδικασίες που, με τη συμβολή και των αρμόδιων φορέων, θα επισφραγίσουν τη βιώσιμη διαχείρισή του.

Στο πλαίσιο αυτό, ΦΟΡΕΙΣ και ΠΟΛΙΤΕΣ του ΑΓΡΙΝΙΟΥ προσκαλούνται να ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ την εβδομάδα 25/5- 28/5 στις δράσεις ενημέρωσης, εκπαίδευσης και διαβούλευσης που θα λάβουν χώρα από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με τη συνεργασία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Αγρινίου (ΔΕΥΑΑ), με στόχο την ιεράρχηση και ανάδειξη των βασικότερων ζητημάτων διαχείρισης νερού στην πόλη τους, την καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής και τον προσδιορισμό των απαιτούμενων μέτρων και πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να επιτευχθεί η βιώσιμη διαχείριση του αστικού νερού. Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των επιμέρους δράσεων του προγράμματος που θα λάβουν χώρα στο Αγρίνιο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Παράλληλα, για τη βέλτιστη υλοποίηση της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών έχει ήδη καταρτιστεί ειδικό ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (https://www.surveymonkey.com/s/TW7KG9J) προς τους ΠΟΛΙΤΕΣ με στόχο την καταγραφή των βασικών ζητημάτων και των δυνατοτήτων διαχείρισης του αστικού νερού στην περιοχή τους, το οποίο και παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε και προωθήσετε σε συμπολίτες σας. Επιπλέον, σας γνωρίζουμε πώς συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ενδέχεται να επικοινωνήσουν μαζί σας το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να προγραμματίσουν δια ζώσης συναντήσεις – συνεντεύξεις για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των δράσεων.

Ευχαριστούμε προκαταβολικά για τη συνεργατική σας διάθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε πολύ, όπως επικοινωνήσετε με τον κ. Νίκο Χαλκιά ή την κα Άννυ Μητροπούλου από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2051 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.