logo small for menu

  • 1
facebookbutton Twitterbutton youtubebutton instagrambutton
Σάββατο, 24η Μαρτίου 2018, 8:14 μμ
Agrinio Best Of

Agrinio Best Of

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Η τοπική μας διοίκηση στο πλαίσιο της περεταίρω ανάπτυξης σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των τοπικών διοικήσεων, αλλά και της προβολής του τόπου μας, πραγματοποίησε φιλική συνάντηση μεταξύ των τοπικών της περιφέρειάς μας στο Θέρμο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018.  Στην φιλική μας συνάντηση εκτός των τοπικών της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλίας μας τίμησε με την παρουσία του και ο πρόεδρος του εθνικού τμήματος κύριος Καραπατάκης Ιωάννης.

Η φιλική μας συνάντηση ξεκίνησε με εθιμοτυπική επίσκεψη στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας Α/Δ κ. Παπαευθυμίου Δημήτριο τον οποίο ενημερώσαμε για τις δράσεις της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, τόσο σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο. Στην συνέχεια αναχωρήσαμε για το πανέμορφο Θέρμο. Εκεί  επισκεφτήκαμε το Αστυνομικό τμήμα Θέρμου όπου μας υποδέχτηκε ο διοικητής του Α/Α κ. Αντωνίου Αλέξιος ο οποίος μας ξενάγησε και στο μουσείο αστυνομικής ιστορίας που έχει δημιουργήσει στο αστυνομικό τμήμα.

Επισκεφθήκαμε το πατρικό σπίτι του Αγίου μας και Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού καθώς και την Ιερά Μονή του όπου προσκυνήσαμε το τίμιο λείψανο. Η ηγουμένη μας ξενάγησε και  μας μίλησε για την ζωή και το έργο του Αγίου μας.

Καταθέσαμε στεφάνι  στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων απέναντι απ’ το μοναστήρι του Πατροκοσμά, ανήμερα μάλιστα της υψώσεως του λαβάρου της επαναστάσεως απ’ τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Επισκεφθήκαμε  το νέο μουσείο Θέρμου, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από ενάμισι χρόνο απ’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η υπεύθυνη του μουσείου κα.  Μακραδήμα Αποστολία μας ταξίδεψε στον χρόνο και την ιστορία του Θέρμου και της Αιτωλικής συμπολιτείας. Στο μουσείο υπάρχουν ευρήματα τα οποία χρονολογούνται ακόμα και απ’ το 2.000 Πχ.

Στην συνέχεια μας υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θέρμου κ. Κωνσταντάρας Σπυρίδων ο οποίος  μας υποστήριξε τα μέγιστα στην οργάνωση και την φιλοξενία των επισκεπτών μας στο Θέρμο.  Μας ενημέρωσε για το Θέρμο, την ιστορία του και την προσπάθεια ανάδειξής της, καθώς και την προσπάθεια δημιουργίας ενός καλύτερου μέλλοντος για τον δήμο Θέρμου. Τον ενημερώσαμε για την Διεθνή Ένωση Αστυνομικών και το έργο της, ανταλλάξαμε δώρα και στην συνέχεια μας παρέθεσε γεύμα σε ένα πανέμορφο χώρο στο Πετροχώρι Θέρμου με θέα την Λίμνη Τριχωνίδα.

Η συνάντησή μας έληξε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Εσοδίων της Θεοτόκου στην Μυρτιά η οποία χρονολογείται απ’ το 9ο αιώνα και είναι το παλαιότερο μοναστήρι που σώζεται στο νομό Αιτ/νιας. Ο ηγούμενος της μονής πατέρας Ιωσήφ μας ξενάγησε στους χώρους του μοναστηριού και μας μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού στο πέρασμα των αιώνων.

Θερμές ευχαριστίες θέλουμε να εκφράσουμε στον Δήμαρχο Θέρμου κ. Κωνσταντάρα Σπυρίδων για την φιλοξενία και την υποστήριξη της φιλικής μας συνάντησης. Στην προϊσταμένη της αρχαιολογικής υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας κα. Βικάτου Ολυμπία και την υπεύθυνη του μουσείου Θέρμου κα. Μακραδήμα Αποστολία για την ξενάγηση και το ταξίδι στην ιστορία του Θέρμου. Στον διοικητή του Α/Τ Θέρμου Α/Α κ. Αντωνίου Αλέξη για την υποστήριξη της φιλικής μας συνάντησης. Στον πρόεδρο του εθνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Καραπατάκη Ιωάννη που μας έκανε την τιμή να παραστεί στην συνάντηση. Τους φίλους απ’ τις τοπικές διοικήσεις της περιφέρειάς μας που μας έκαναν την τιμή να συμμετέχουν στην δράση μας αυτή. Ελπίζουμε να καταφέραμε να τους προσφέρουμε όμορφες αναμνήσεις απ’ την συνάντησή μας.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανάδειξη του τόπου μας και την περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ όλων των συναδέλφων και των μελών της ένωσής μας.

SERVO PER AMICEKO

ΥΠΗΡΕΤΩ ΔΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

 

Σήμερα στο σχολείο μας, 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου, είχαμε γιορτή.

Αναφερθήκαμε και υμνήσαμε τους ήρωες και ηρωίδες του 1821.

Μετά τη γιορτή με τη φιλόλογό μας κ. Αγγέλη αναφερθήκαμε και στους σημερινούς ήρωες που είναι άγρυπνοι φρουροί των συνόρων μας. Αναφερθήκαμε στα δύο παλικάρια του Έβρου που κρατούνται στις φυλακές υψηλής ασφάλειας της Αδριανούπολης. Όλοι οι Έλληνες είμαστε στο πλευρό τους! Η Πολιτεία με διπλωματία χειρίζεται το θέμα και ελπίζουμε γρήγορα να επιλυθεί… Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου του 1821 στέλνουμε αυτούς τους στίχους και τις ευχές μας   στους στρατιωτικούς του Έβρου:

 

Οι  σημερινοί ήρωες

                                       

Σήμερα η Ελλάδα γιορτάζει

Αλλά η ψυχή της αναστενάζει.

Όλοι λέμε «Ζήτω το ‘21»!

Τα παλικάρια όμως παραμένουν  φυλακισμένα.

Οι εκδηλώσεις για την Επέτειο είναι αρκετές

Στον Έβρο όμως ανοιχτές μένουν οι πληγές.

Οι οικογένειες τα παιδιά τους ζητούν

Αλλά οι Τούρκοι δεν υποχωρούν.

Για μια ακόμα φορά  γίνονται προκλητικοί

Με επιθυμία να κυριεύσουν ολάκερη τη γη.

Μα το χατίρι δε θα τους γίνει !

Θα επικρατήσει και πάλι Ειρήνη.

Η μπόρα θα περάσει για τα παιδιά .

Μην απελπίζεστε, έχει η Παναγιά!

Γρήγορα θα γυρίσουν στην ελληνική αγκαλιά

Και όλοι θα πούμε και πάλι:

ΧΑΙΡΕ Ω  ΧΑΙΡΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!               

Θεοδώρα Σκουτέρη, μαθήτρια 2ου Γυμνασίου Αγρινίου

 

Οι σημερινοί ήρωες

 Η 25η Μαρτίου είναι της Ελλάδας μεγάλη γιορτή,

που μας θυμίζει τους ήρωες που πολεμήσανε γι' αυτή

Σήμερα όμως το μυαλό μας δεν πάει μόνο εκεί,

πάει και στους σύγχρονους  ήρωες,

 τα  δύο παλικάρια  που από τους Τούρκους κρατούνται φυλακή…

Φύσα αεράκι δροσερό στου Έβρου τα σύνορα

να πας τα χαιρετίσματα  στις φυλακές της Αδριανούπολης,

Υψηλής ασφάλειας φυλακές μες της Τουρκιάς τη χώρα.

να πεις στους λεβέντες μας με τη δυνατή ψυχή

πως δεν είναι μονάχοι μέσα στο κελί

Όλοι οι Έλληνες είμαστε μαζί τους

 Και γρήγορα θα γιορτάσουμε την Απελευθέρωσή τους!

Και Χαίρε θα φωνάξουμε, ω Χαίρε Ελευθερία,

κάτω ο αυταρχισμός και η τυρανία.

Χαίρε, ω χαίρε Ελευθερία!

Ασημίνα Τσούτσα, μαθήτρια 2ου Γυμνασίου Αγρινίου

 

Φωτο: Η Σταυρούλα Μοιρογιάννη ποζάρει με το δεύτερο βραβείο του πανελληνίου διαγωνισμού κομμωτικής ανά χείρας..

Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η συντοπίτισσα μας Σταυρούλα Μοιρογιάννη του Χρήστου και της Ευαγγελίας -η οποία κατάγεται από την Αγία Παρασκευή της κοινότητας Αγίου Βλασίου Αγρινίου-σε Πανελλήνιο διαγωνισμό κομμωτικής που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Αθήνα!Το χτένισμα της Βράβευσης

Η Σταυρούλα αποφοίτησε από το γυμνάσιο και Λύκειο Αγίου Βλασίου το 1991,Έκτοτε μένει και εργάζεται στην Αθήνα. Το parakampylia news επικοινώνησε και μίλησε μαζί της για αυτή την σημαντική διάκριση της!

Τον διαγωνισμό κομμωτικής οργάνωσε η κρατική ομοσπονδία κουρέων κομμωτών Ελλάδας και  η Σταυρούλα Μοιρογιάννη συμμετείχε με το σωματείο κομμωτών Καλλιθέας.

Ο διαγωνισμός Περιείχε πολλές εξειδικεύσεις στην κομμωτική όπου η συντοπίτισσα μας διαγωνίσθηκε στο νυφικό χτένισμα .Ερώτηση
Σταυρούλα συγχαρητήρια για την πολύ σημαντική διάκρισή σου.Πες μας  πότε άρχισες να ασχολείσαι με την κομμωτική;
Απάντηση: ασχολούμαι με την κομμωτική 23 χρόνια από το 1999 αφού άλλαξα 2,3 κομμωτήρια τα πρώτα χρόνια, τελικά κατέληξα να εργάζομαι μόνιμα στα κομμωτήρια Νάσος και Μαρία στο Μοσχάτο.
Ερώτηση
Πρώτη φοράς συμμετέχεις σε Σε τέτοιου είδους διαγωνισμό;
Απάντηση:συμμετείχα σε επιδείξεις του σωματείου, σε διάφορες εκθέσεις και σε επιδείξεις που διοργάνωνε το σωματείο,αλλά πρώτη φορά σε διαγωνισμό.
Ερώτηση
στον διαγωνισμό αυτόν γιατί συμμετείχες;
Απάντηση: Συμμετείχα για την εμπειρία κυρίως.Ήθελα μία αξιοπρεπή εμφάνιση και να δοκιμάσω τις δυνατότητες μου σε υψηλό επίπεδο.
Ο διαγωνισμός απαιτεί ικανότητες και γνώσεις και αυτές θα πρέπει να τις κρίνει ο προπονητής που θα  αναλάβει τον διαγωνιζόμενο. Σε μένα προπονήτρια μου ήταν η Λουίζα Πανάγου που έχει μεγάλη εμπειρία από τέτοιου είδους διαγωνισμούς.Το χτένισμα του διαγωνισμού, ήταν επιλογή δική μου με τις κατάλληλες υποδείξεις της προπονήτριας μου.
Ερώτηση
Πήρες το 2ο βραβείο πες μας πώς αισθάνεσαι για αυτή τη διάκριση
Απάντηση: Αισθάνομαι πάρα πολύ όμορφα γιατί νιώθω ότι έκανα μία ωραία δουλειά. Ηθελα να το κάνω κυρίως λόγω εμπειρίας,αλλά πίστευα στις δυνατότητες μου και περίμενα ότι θα βγεί κατι καλό,όπως και βγήκε!
 Ερώτηση
Πες μας για τη δουλειά σου και τι είναι αυτό που σε παροτρύνει να ασχολείσαι τόσο δραστήρια με την κομμωτική;
Απάντηση: Η κομμωτική είναι μία τέχνη που θέλει φαντασία και αυτοσχεδιασμό ειδικά στο χτένισμα. Μέσα από τις επιρροές που έχω και  βάζοντας τη δική μου φαντασία επιδιώκω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μου αρέσει η δουλειά μου! Μου αρέσει να εκφράζομαι μέσα από αυτή!
 Ερώτηση: 
Επόμενος στόχος;
Απάντηση:Θα ήθελα να συμμετάσχω σ έναν Ευρωπαϊκό διαγωνισμό.Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες,θα το επιδιώξω!

Σταυρούλα συγχαρητήρια και πάλι για την διάκριση σου.Θα περιμένουμε να μας φέρεις και μια παρόμοια διάκριση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό όταν με το καλό συμμετάσχεις!

Από τις δημιουργικές δουλειές της συντοπίτισσάς μας Σταυρούλας Μοιρογιάννη

http://parakampylianews.blogspot.gr/

 

Υπάρχει ένα απλό και πολύ υγιεινό ρόφημα που μπορείτε να πίνετε πριν πέσετε για ύπνο, το οποίο θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο κοιλιακό λίπος, αλλά και να αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια.

Αδυνάτισμα - Το "μυστικό" αυτού το ροφήματος για να κάψετε το λίπος στην κοιλιά είναι ότι αυξάνει για κάποια ώρα τον μεταβολισμό του οργανισμού, τον όποιο και "αναγκάζει" να κάνει περισσότερες καύσεις, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας, όπως όταν πέφτετε για ύπνο. Σε αυτή την περίπτωση οι καύσεις εστιάζονται στα μεγάλα αποθέματα λίπους του σώματος, τα οποία κατά κανόνα είναι στην περιοχή της κοιλιάς.

Τι θα χρειαστείτε για να φτιάξετε αυτό το ρόφημα

  • 1 λεμόνι
  • 1 αγγούρι
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμός Αλόης
  • 1 μάτσο κόλιαντρο ή μαϊντανό
  • ½ ποτήρι νερό

Παρασκευή του ροφήματος

Απλά προσθέστε τα συστατικά μαζί, αναμίξτε τα καλά και πιείτε ένα ποτήρι πριν πέσετε για ύπνο.

Τι σας προσφέρει το κάθε υλικό

Οι ιδιότητες καύσης του λίπους για κάθε συστατικό είναι οι εξής:

Τα αγγούρια είναι πολύ ισχυρά στην καταπολέμηση του λίπους. Αποτελούν βασικό συστατικό σε κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Ο μαϊντανός και ο κόλιανδρος έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά είναι και γεμάτα αντιοξειδωτικά, καθώς και βιταμίνες και μέταλλα που είναι σημαντικά για την ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών.

Το τζίντζερ αυξάνει τον μεταβολισμό και αποτρέπει επίσης τη δυσκοιλιότητα. Αυτό το συστατικό που θα βοηθήσει να κάψετε το “επίμονο” λίπος της κοιλιάς ενώ κοιμάστε.

Ο χυμός του λεμονιού είναι πολύ αποτελεσματικός για την αποβολή των τοξινών που συσσωρεύονται στο σώμα.

Ο χυμός Aloe Vera είναι γενικά αποτελεσματικός στην απώλεια βάρους.

Προσοχή: Δεν είναι... χρυσή λύση για απώλεια βάρους

Ένα τέτοιο ρόφημα δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να τρώει ό,τι θέλει όλη την ημέρα και το βράδυ να πίνει ένα ποτήρι από αυτό και να χάνει και κιλά! Οι θετικές επιδράσεις του ροφήματος στην απώλεια λίπος στην περιοχή της κοιλιάς έρχονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και επαρκούς σωματικής άσκησης.

Επίσης, πολύ σημαντικός παράγοντας σε κάθε προσπάθειά σας να χάσετε κάποια κιλά είναι να διατηρείτε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο, πίνοντας αρκετό νερό κάθε μέρα.

http://pronews.gr

 

Η 21χρονη μελαχρινή καλλονή, Anna Christian Schwartz, γεννήθηκε στη Γερμανία και η επιλογή να γίνει μοντέλο ήταν μάλλον μονόδρομος με τέτοια ομορφιά και σωματικά προσόντα.

Δείτε τις φωτογραφίες:

annachristinaschwartz3annachristinaschwartz5annachristinaschwartz4annachristinaschwartz6annachristinaschwartz7annachristinaschwartz8annachristinaschwartz10annachristinaschwartz11annachristinaschwartz12annachristinaschwartz1

 

Υπερχείλιση γίνεται αυτή την ώρα στο φράγμα των Κρεμαστών όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του Γρήγορη Φέρρα λόγω της επικίνδυνης ανόδου των νερών της λίμνης. Κλιμάκιο από την Αθήνα εχεί μεταβεί γι’αυτην την συγκεκριμένη διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί και αύριο σύμφωνα με πληροφορίες του Δυτική Ευρυτανία News. Υπερχείλιση στο φράγμα έχει γίνει στο παρελθόν τρεις φορές.

Το φράγμα των Κρεμαστών έχει ύψος 153 μέτρα και κατασκευάστηκε σε ένα στένωμα της κοίτης του Αχελώου– από την συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Τρικεριώτη και Ταυρωπού– στο σημείο όπου λέγεται ότι ο θρυλικός Κατσαντώνης πήδησε από τη μια όχθη στην άλλη, καθώς τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι. 

Για την κατασκευή του φράγματος  έγιναν πολλές μελέτες. Η πρώτη έρευνα για το φράγμα έγινε μεταξύ του 1918-1921 από τους μηχανικούς Sehn και Dubois, έναν Ελβετό και ένα Γάλλο, για λογαριασμό του Υπουργείου Δημοσίων Έργων. 

dytiki evritania news.gr

 

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2018 οι μαθητές της Β’ Τάξης του Γυμνασίου Παναιτωλίου πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην γειτονική πόλη της Άρτας. Συγκεκριμένα στα πλαίσια του Προγράμματος Αγωγής Υγείας » Διατροφή και Υγεία» καθώς και του μαθήματος της Τεχνολογίας επισκέφθηκαν το εργοστάσιο της «ΙΟΝ» που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη.

Εκεί τους υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας και τους ξενάγησαν στο εσωτερικό του εργοστασίου, δείχνοντας και εξηγώντας τους τη διαδικασία παραγωγής δυο εκ των σημαντικότερων προϊόντων, της ‘Σοκοφρέτας‘ και του ‘Derby‘.

Με το πέρας της ξενάγησης οι μαθητές αναχώρησαν με προορισμό την πόλη και ενδιάμεση στάση στο ιστορικό Γεφύρι της Άρτας. Ακολούθησε ολιγόωρη επίσκεψη στο ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας καθώς και βόλτα στο κέντρο της πόλης μέχρι την συγκέντρωση της επιστροφής. Συνοδοί στην εκδρομή οι υπεύθυνοι του Προγράμματος Αγωγής Υγειας ήταν Παπαχρήστου Ελευθερία, Ανδρώνη Σπυριδούλα, Γκαλπένη Αγγελική καθώς και ο καθηγητής της Τεχνολογίας Πανουκλιάς Γιώργος.

gpan.gr

episkepsi4

episkepsi1

episkepsi2

episkepsi3

 

 

Η ιστορική μονή του Αγίου Γεωργίου Μπαμπίνης καθ’ όλη τη διάρκεια της Επανάστασης ήταν ελληνικό στρατόπεδο και η οικονομική προσφορά της στον Αγώνα ήταν μεγάλη.

Ο αρχιστράτηγος της Επανάστασης Καραϊσκάκης πέρασε πολλές φορές από το χωριό και την Πόρτα αφού είχε πολλούς Μπαμπινιώτες αγωνιστές κοντά του.
 
Ο Γιώργος Ν. Βαρνακιώτης στις 19 Μαρτίου του 1829 ελευθερώνει την Μαχαλά και σώζει τους  κατοίκους της που ήταν κλεισμένοι και πολιορκούμενοι από τους Τούρκους στο Κάστρο του Λιγοβιτσίου. Ύστερα πήγε στην Μονή Πόρτας και διώχνει τους Τούρκους που πολιορκούσαν τους εκεί κλεισμένους Μπαμπινιώτες.Ο Σουλιώτης Νότης Μπότσαρης, τον Οκτώβριο του 1824, ήρθε στη Μπαμπίνη και έστησε το στρατόπεδό του στην Μονή Πόρτας .
 

Λίγα λόγια για την ιστορική Μονή Αγίου Γεωργίου πόρτας Μπαμπίνη

Η ιστορική μονή του Αγίου Γεωργίου Μπαμπίνης, γνωστή και ως μονή Πόρτας Μπαμπίνης είναι χτισμένη στη νοτιοδυτική πλευρά της αρχαίας πόλης των Φοιτιών.

Η μονή και το υπέροχο μεταβυζαντινό καθολικό της έχουν αξιόλογη ιστορία που κατά πάσα πιθανότητα αρχίζει στην ύστερη βυζαντινή εποχή. Σύμφωνα με την παράδοση, κοντά στα υψώματα που βρίσκεται η μονή του Αγίου Γεωργίου έγινε μια μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Κατά τη διάρκεια της μάχης ήρθε και πολέμησε στο πλευρό των χριστιανών καβαλάρης σε λευκό άλογο ο Άγιος Γεώργιος και έτσι οι Έλληνες νίκησαν.

Σε ανάμνηση αυτής της νίκης χτίστηκε τότε η εκκλησία αφιερωμένη στο Άγιο Γεώργιο και σε μερικά χρόνια έγινε γυναικεία Μονή.

Μερικά χρόνια αργότερα ο γιος ενός Τούρκου, που είχε σκοτωθεί στην προηγούμενη μάχη ονόματι Βεκίρ, ήρθε και κατέστρεψε τη μονή, πήρε σκλάβες τις μοναχές και έσφαξε πολλούς χριστιανούς.

Όταν έφευγε προς τον Αετό αφήνιασε το άλογο του και ρίχνοντάς τον κάτω τον σκότωσε. Η μονή ξαναχτίστηκε σε λίγα χρόνια από χρήματα που συγκέντρωσαν οι χριστιανοί και μάλιστα μεγαλύτερη (1691).

Τότε μάλιστα οι χριστιανοί ζήτησαν και πήραν και τη συνδρομή του Πατριαρχείου μέσω του Μητροπολίτου Ναυπακτίας και Άρτης.

Πάνω από την κόγχη του ιερού υπάρχει μια κεφαλαιογράμματη επιγραφή με τη χρονολογία ανοικοδόμησης και εικονογράφησης (22 Μαΐου 1726) και το όνομα του Μητροπολίτη Ιωαννικίου.

Η επιγραφή είναι η ακόλουθη: ΤΟ CΤΕΡΕΩΜΑ ΤΩΝ ΕΠΗ CΙ ΠΕΠΗΘΟΤΟΝ CΤΕΡΕΟ/CΩΝ ΚΥΡΙΕ ΤΗΝ ΕΚΚΗΣΙΑΝ ΗΝ ΕΚΤΗCΟ ΤΟ ΤΙ/ΜΗΟ CΟΥ ΕΜΑΤΗ ΕΠΙ ΕΤΗ ΑΨΚς΄ ΜΑΪΟΥ ΚΒ / ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΕΡΩΤΑ ΤΟΥ ΜΙΤΡΟΠΟΛΕΙΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΩΑΝΗΚΙΟΥ.

Το καθολικό της μονής, από απόψεως αρχιτεκτονικής, είναι ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά δείγματα του Ξηρομέρου.

Υψώνεται προς την ανατολική πλευρά της αυλής και τα ερείπια των κελιών της σώζονται στην ανατολική και δυτική πλευρά. Το καθολικό αποτελεί συνδυασμό τρίκλιτης τρουλαίας βασιλικής με εγγεγραμμένο σταυροειδή. Βόρεια και νότια διαγράφονται επτάπλευροι χοροί αγιορείτικου τύπου οι οποίοι και χαρίζουν μια κομψότητα στον ναό.

Ο ναός είναι χτισμένος με πελεκητές πέτρες τοποθετημένες σε οριζόντιες στρώσεις και το πλάτος του τοίχου είναι ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά. Ανάμεσα στου αρμούς είναι τοποθετημένα κεραμίδια για διακόσμηση.

Σε διάφορα σημεία των τοίχων υπάρχουν λίθινα σκαλισμένα κοσμήματα, κυρίων σταυροί. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των δίλοβων παραθύρων με το λίθινα τοξωτά πλαίσια.

Τα παράθυρα είναι από τέσσερα στην κάθε πλευρά και τρία στην πρόσοψη. Ο τρούλος του είναι δωδεκάπλευρος με αβαθείς τοξωτές κόγχες και έχει δύο παράθυρα βόρεια και δύο νότια και η οροφή στηρίζεται σε έξι στρογγυλές και δύο τετράγωνες κολώνες.

Οι είσοδοι του ναού είναι τρείς, βόρεια, νότια και δυτικά. Έξω από τον ναό, βορειοανατολικά, υπάρχους, στοές και τα ερείπια των αποθηκών του. Οι πληροφορίες που έχουμε για τους μονάχους της μονής είναι ελάχιστες. Εκτός από τα ονόματα του καταλόγου, γνωρίζουμε τον ηγούμενο και πνευματικό Ματθαίο, που έγραψε το συναξάρι του Αγίου Βαρβάρου.

Στο συναξάρι αναφέρεται το έτος 1688 και από αυτό συνάγεται πως το συναξάρι γράφτηκε μετά το έτος αυτό. Ο άλλος γνωστός μοναχός «του μεγαλομάρτυρος Γεωργίου της Πόρτας εις το Ξηρόμερο» ήταν ο Καλλίνικος ο ιερομόναχος, που κατάγονταν από τη Μακεδονία και έζησε το 17ο αιώνα.

Σύμφωνα με τον περιηγητή Πουκεβίλ η μονή είχε στις αρχές του 19ου αι. 12 μοναχούς. Ο Σωφρόνιος Παπακυριακού αναφέρει πως αυτή άκμασε τον 17ο αιώνα και ότι «κείτε δε εν τοις ερειπίοις της αρχαίας πόλης Φοιτίαν παρά την πύλην αυτής. Εντεύθεν και απωνυμείται Μονή Πόρτας. Είναι αρχαιοτάτη αλλά ερειπωθείσα ανηγέρθη των 1726 ως φανεροί η δια χρωστήρος εν τη εσωτερική όψη της κόγχης του Βήματος επιγραφή».

Η μονή είχε μεγάλη περιουσία είχε στην Μπαμπίνη και στην Ποδολοβίτσα, τη σημερινή Πεντάλοφο, τα οποία ήταν 700 στρέμματα. Το 1835 αναφέρεται σε έγγραφο πως ο ηγούμενος της Γεράσιμος έδωσε 800 γρόσια για να επισκευάσει τον νερόμυλο της Μονής στην Ποδολοβίτσα.

Η Μονή πρέπει να είχε περιουσιακά στοιχεία και στην Κανδήλα. Τα οποία καλλιεργούσαν έναντι ενοικίου εφτά οικογένειες από το χωριό αυτό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Επανάστασης ήταν ελληνικό στρατόπεδο και η οικονομική προσφορά της στον Αγώνα ήταν μεγάλη. Μετά την Απελευθέρωση πρόσφερε ένα σημαντικό ποσόν για τη λειτουργία σχολείου στην επαρχία, όπως και οι άλλες μονές της περιοχής (Λιγοβιτσίου, Αγίας Δευτέρας, Ρόμβης κ.ά.). Το καθολικό της μονής σώζεται σήμερα σε καλή σχετικά κατάσταση, όπως και ο περίβολός της, χάρη στις προσπάθειες των Μπαμπινιωτών.


Η πρόσβαση στη Μονή και τον αρχαιολογικό χώρο των Φοιτιών δεν είναι εύκολη, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου είναι χωματόδρομος. Η Μονή πανηγυρίζει ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου (23 Απριλίου), όπου τελείτε πανηγυρική δοξολογία παρουσία πλήθους πιστών.

Γ.Μ.

Video: Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Πηγή: mpampini.blogspot.gr

Την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 και ώρα 4:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου στο δημοτικό στάδιο Μεσολογγίου, μεταξύ των παλαιμάχων της ΑΕΜ και της ποδοσφαιρικής ομάδας βετεράνων «SELECTE». Ο αγώνας θα γίνει στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για τον φίλαθλο κόσμο που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα ξεχωριστό, νοσταλγικό για τους παλαιότερους και διδακτικό για τους νεότερους ματς.

Χωρίς να υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη στο μυαλό των παιχτών ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του Χαρίλαου Τρικούπη Μεσολογγίου για το αυριανό (24/3) εντός έδρας παιχνίδι στις 5:00 το απόγευμα, κόντρα στους Μαχητές Πειραματικού Πεύκων για την 23η αγωνιστική της Β´Εθνικής κατηγορίας.

Η ομάδα του Μεσολογγίου, η οποία προέρχεται από την βαριά εκτός έδρας ήττα τη περασμένη αγωνιστική από το Ανατόλια και έχει πλέον υποχωρήσει στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα, θέλει οπωσδήποτε να επιστρέψει στα νικηφόρα αποτελέσματα ώστε να μην χάσει άλλο έδαφος στη μάχη της ανόδου.

Στα αγωνιστικά κανένα απολύτως πρόβλημα για το Γιάννη Δημητριάδη και το επιτελείο του που είδε όλους τους παίχτες του να προπονούνται κανονικά όλη την εβδομάδα και μπορεί έτσι να παρατάξει τη καλύτερη δυνατή 12αδα στο αυριανό παιχνίδι.

Πεισμωμένοι και αποφασισμένοι είναι οι παίχτες για επιστροφή, αρχικά στις νίκες και κατά συνέπεια στις καλές εμφανίσεις, μπαίνοντας πλέον στη τελική ευθεία του πρωταθλήματος με επτά παιχνίδια να απομένουν.

Διαιτητές της αυριανής αναμέτρησης ορίστηκαν οι κύριοι Δημόπουλος και Καρπάνος με κομισάριο το κύριο Πατσατζόπουλο.
Δηλώσεις στο επίσημο κανάλι του συλλόγου στο YouTube έκανε ο Γιάννης Καραγκιολίδης:

agrinionews.gr

 

Σελίδα 1 από 2716

 

mpampatsikos

fit ems

dimitra greka

manikas

giglas gym

panaitolikos1926

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

liapis elastika

grivaswines

Εργασία στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Πολυμέσα, Παρουσιάσεις
  • 1