logo small for menu

  • 1
facebookbutton Twitterbutton youtubebutton instagrambutton
Κυριακή, 20η Μαίου 2018, 6:36 μμ
Agrinio Best Of

Agrinio Best Of

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Γιόρτασε σήμερα το εξωκλήσι του παλαιού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων (κοιμητήριο) και κατά το σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν λατρευτικές εκδηλώσεις για την ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου, τις οποίες παρακολούθησαν πολλοί πιστοί.

Το απόγευμα του Σάββατου εψάλλη Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας, ενώ σήμερα Κυριακή τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Μετά τη λήξη της λειτουργίας, στο προαύλιο του ναού ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού μας, πρόσφερε γλυκίσματα στους παρευρισκόμενους.

Ιστορικά στοιχεία για το ναό

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου (παλιός) βρίσκεται εντός του κοιμητηρίου των Καλυβίων και ως έτος κατασκευής του θεωρείται το 1676, αφού αυτό προκύπτει από επιγραφή που βρέθηκε.

Ο ταπεινός ναός του αγίου Νικολάου που χτίσθηκε από τους πρώτους κατοίκους, βρίσκονταν σε τέλεια αντίθεση με το ωραιότατο τζαμί των Τούρκων κατακτητών, («χαριτωμένο» χαρακτηρίζεται από τον περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή) ενώ το σχήμα του δεν ξεχώριζε πολύ από τα χαμηλά πλιθόκτιστα σπίτια των χριστιανών κατοίκων του Καλιδρομίου (παλιά ονομασία), προφανώς, για να μην προκαλούν τον Οθωμανό Τούρκο κατακτητή. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, πολιούχο άγιο του χωριού μας. Πιθανολογείται ότι, η επιλογή του Αγίου Νικολάου, προστάτη αγίου των ναυτικών, ως πολιούχου του χωριού μας πρέπει να βασίστηκε στο γεγονός, ότι η περιοχή του παλιού χωριού ήταν πλημμυρόπληκτη κατά τους χειμερινούς, κυρίως, μήνες από τον ποταμό Αχελώο...

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου είναι του 14ου ή του 15ου πιθανώς αιώνα όπως αυτό συνάγεται από την υστεροβυζαντινή τεχνοτροπία της.

Ο κοιμητηριακός, πλέον, ναός στην σημερινή του μορφή είναι ρυθμού βασιλικής, μονόχωρος, χωρίς τρούλο. Είναι πετρόκτιστος με κεραμοσκεπή. Ο ναός μεταγενέστερα επεκτάθηκε δυτικά για να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων του οικισμού που ο πληθυσμός του όλο και μεγάλωνε. Από το εμβαδόν του ναού εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι το παλιό χωριό κατοικούνταν από είκοσι (20) περίπου οικογένειες.

Η παράδοση αναφέρει ότι, ο Εθναπόστολος Πατροκοσμάς ο Αιτωλός, στην διάρκεια της Δ΄ Περιοδείας του και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 1779, αφού επισκέφτηκε για τελευταία φορά την γενέτειρα του, το Μέγα Δένδρο Θέρμου, περιόδευσε τα χωριά της Αιτωλίας, όπως αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε στον αδελφό του Χρύσανθο, οπότε εκτιμάται ότι διήλθε και από τον Αη Νικόλα του παλιού χωριού, πριν διαβεί τον Αχελώο ποταμό, για να μαρτυρήσει στις 24 Αυγούστου 1779 στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου.

Ο παλιός ναός εορτάζει στις 20 Μαΐου εκάστου έτους, όπου και τιμάται η ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου.

Ιστορικά στοιχεία από το βιβλίο του Ι. Διονυσάτου: «Καλύβια – ιχνηλατώντας τον Καναδά»

kalyvia.gr

 

Δεν πέρασαν μερικές εβδομάδες από την εκπληκτική της performance στα Μετέωρα (όπου χόρεψε κρεμασμένη σε υψόμετρο 250 μέτρων), και η Κατερίνα Σολδάτου «κρεμάστηκε» ξανά, αυτή τη φορά από την γέφυρα της Τατάρνας.

Η εκπαιδεύτρια, χορογράφος και performer εναέριου χορού, ξεκίνησε την χρονιά της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάνοντας όπως μας είπε «αυτό που αγαπώ, με τους ανθρώπους που αγαπώ». Όπως θα δείτε και στο εκπληκτικό video που σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε ο Σπύρος Μπάντιος (γνωστός αθλητής και κινηματογραφιστής περιπέτειας, ιδρυτής του «Manic Side») η ολιγομελής ομάδα (τρία άτομα όλα κι όλα μαζί με την Κατερίνα) κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας. Όπως δήλωσε στο star.gr η Κατερίνα Σολδάτου. 

Η ταλαντούχα εκπαιδεύτρια, το μόνο που είχε να κάνει ήταν να τα δώσει όλα (για ακόμα μια φορά) και να κρεμαστεί την πρώτη ημέρα του 2017 από ύψος 43 μέτρων από την επιφάνεια της λίμνης, με τον υδράργυρο να δείχνει… -3 βαθμούς κελσίου.

Ευτυχώς όπως μας εξήγησε, αυτή τη φορά «μου φέρθηκε καλά ο άνεμος», σε αντίθεση με τα Μετέωρα, που δυσχέραινε πολύ το ήδη δύσκολο έργο της. Και αν νομίζετε πως αυτό χρειάστηκε ημέρες γυρισμάτων, να σας ενημερώσουμε πως η ολιγομελής ομάδα, τα ολοκλήρωσε μέσα σε δυο ημέρες. Την πρώτη έγινε το απαραίτητο ρεπεράζ και την δεύτερη το γύρισμα,το οποίο ξεκίνησε νωρίς το πρωί και τελείωσε αργά το απόγευμα Μάλιστα η νεαρή εκπαιδεύτρια τόνισε και την ιστορική σημασία του τόπου η οποία όπως λέει «μας ενδιέφερε ιδιαίτερα, μιας και εκεί πέρα θεωρείται ότι έγινε μια από τις πρώτες μάχες του 1821. Επίσης η γέφυρα ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία. Επίσης θεωρείται ένα από τα πιο αγνά οικοσυστήματα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον κόσμο». 

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΗΜΩΝ, ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Αν και όπως μας είπε η Κατερίνα Σολδάτου όλο αυτό «το κάνουμε για να εκφραστούμε διαφορετικά πάνω σε αυτό που αγαπάμε, και μάλιστα σε έναν τόπο (όπως η Ελλάδα) στον οποίο έχουμε μεγαλώσει και έχει τόσο μεγάλη ιστορία, θα θέλαμε οι Δήμοι και οι τοπικοί φορείς να βοηθούσαν λίγο σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Μελλοντικός στόχος είναι να γίνει μια πιο ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους. Όλο αυτό, είναι ένα κάλεσμα, μια πρόσκληση να έρθουν μαζί μας και να μας βοηθήσουν σε αυτό». 

Όσο για την απόφαση τους να πραγματοποιήσουν τα γυρίσματα την Πρωτοχρονιά; Η Κατερίνα Σολδάτου στέλνει το καλύτερο μήνυμα, λέγοντας:

«Παρά την κούραση μου, αποφάσισα να το κάνω. Ήθελα η πρώτη μέρα του χρόνου μου να κάνω αυτό που αγαπάω με ανθρώπους που αγαπάω. Δεν ήθελα να με βρει πεθαμένη σε ένα κρεβάτι επειδή ξενύχτησα μέχρι το πρωί. Δεν με ενδιαφέρει και δεν με αφορά αυτός ο τρόπος ζωής».

star.gr

tatarna-soldatou9

tatarna-soldatou4

tatarna-soldatou5

tatarna-soldatou6

tatarna-soldatou7

tatarna-soldatou8

tatarna-sodladou3

tatarna-soldatou1

tatarna-soldatou2

 

Κυριακή, 20 Μαΐου 2018 14:26

Θέστιος. Ο γενάρχης των Αιτωλών

Ο Θέστιος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία,υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους βασιλιάδες, πολέμαρχους αλλά και γενάρχης των Αιτωλών. Πατέρας του ήταν ο θεός Άρης και μητέρα του η Δημονίκη. Αδέρφια του ήταν ο Εύηνος, ο Πύλος και ο Μώλος. Ο Θέστιος βασίλευσε στην Πλευρώνα κι ο αδερφός του ο Εύηνος στην γειτονική Καλυδώνα. Μετά την αυτοκτονία του αδερφού του Εύηνου στον ποταμό Λυκόρμα, έγινε κύριος όλης της Αιτωλίας.  Παντρεύτηκε την Ευρυθέμιδα και μαζί της απέκτησε 4 γιους (Ίφικλος, Εύιππος, Πλήξιππος, Ευρύπυλος) και 3 κόρες, οι ονομαζόμενες Θεστιάδες, οι οποίες ήταν οι Αλθαία, η Λήδα και η Υπερμνήστρα. Μητέρα της Λήδας, δεν ήταν η Ευρυθέμιδα, αλλά η Παντεδυία, την οποία νυμφεύθηκε ο Θέστιος ενόσω ήταν  έγκυος από τον Γλαύκο. Η κόρη του Αλθαία παντρεύτηκε τον Οινέα, μετέπειτα βασιλιά της Καλυδώνας.

Κατά τη διάρκεια του θρυλικού κυνηγιού του καλυδώνιου κάπρου, ο εγγονός του και γιος της κόρης του Αλθαίας, Μελέαγρος, σκοτώνει τους θείους του (τους γιους του Θέστιου), κι έτσι ξεσπά μια μάχη μεταξύ Πλευρωνίων και Καλυδωνίων, με νικητές τελικά τους Πλευρώνιους και τον Θέστιο, ο οποίος ηγούταν των Κουρητών, φύλο που προύπήρχε στην περιοχή των Αιτωλών.
 
Αυτή η σύγκρουση καταδεικνύει ότι η μάχη Κουρητών Πλευρωνίων και Αιτωλών Καλυδωνίων, έχει να κάνει με προμυκηναϊκές μάχες μεταξύ των δύο αυτών φυλών. Τους Κουρήτες που προϋπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή και τους Αιτωλούς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν πολύ αργότερα.
 
Επίσης, πολύ καλές ήταν οι σχέσεις του Θέστιου με τα βασίλεια της Πελοπονήσσου. Κάποια φορά, οι πρίγκηπες της Σπάρτης Τυνδάρεως και Ικάριος, εξορίζονται από την πόλη τους και φιλοξενούνται στην Αιτωλία, στον βασιλιά Θέστιο. Εκεί βοηθούν τον Αιτωλό βασιλιά να αντιμετωπίσει κάποιους γειτονικούς εχθρούς, και γι'αυτή τους την βοήθεια, ο Θέστιος δίνει στον Τυνδάρεω την κόρη του Λήδα ως σύζυγο, όπου όταν επιστρέφουν στην Σπάρτη κάνουν 7 παιδιά, δύο εκ των οποίων ήταν η μυθική "ωραία" Ελένη (σύζυγος Μενέλαου) και η Κλυταιμνήστρα (σύζυγος Αγαμέμνωνα). Στον δε Ικάριο, ο Θέστιος χάρισε ένα μέρος από το κράτος του για να κυβερνά. Κόρη του Ικάριου ήταν η Πηνελόπη, η πιστή σύζυγος του Οδυσσέα.
 
Για το όνομα Θέστιος έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και έχουν καταγραφεί περισσότερες θεωρίες, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το ακριβές. Ο Απολλόδωρος, ο Εύμελος ο Κορίνθιος, ο Ευριπίδης κι ο Ελλάνικος, στα έργα τους αναφέρουν τον Θέστιο ως Βασιλιά της Αιτωλίας, με κάποιες μικροδιαφορές στις ερμηνείς τους, όσον αφορά την καταγωγή του Θέστιου. Αλλά και ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλίαδα τη σωστή γενεαλογία των απογόνων του Θέστιου.
 
Η απορία που γεννάται είναι, πώς ήταν δυνατόν να ηγείται των Κουρητών, ο προαναφερθείς βασιλιάς της Αιτωλίας, όταν είναι
γνωστό, πως πρώτα ζούσαν στην περιοχή οι Κουρήτες, τους οποίους εκδίωξαν από τον τόπο τους οι Αιτωλοί; Παρόλο που οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν τον Θέστιο ως βασιλιά των Αιτωλών, η πραγματικότητα μάλλον είναι ότι ήταν βασιλιάς των Κουρητών, σε μια έκταση που εκτεινόταν από τον Αχελώο, μέχρι την αρχαία Πλευρώνα. Από εκεί και πέρα (Καλυδώνα), ήταν περιοχή των Αιτωλών. Έδρα της χώρας των Κουρητών εικάζεται πως ήταν η τοποθεσία Βλοχός, κοντά στο σημερινό χωριό Καινούριο. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, πολλές συζητήσεις γίνονται για την πυραμίδοειδή τοποθεσία του Βλοχού, αυτόν τον αινιγματικό και επιβλητικό χώρο της προϊστορικής εποχής που δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς.
 
Μια επίσης εύλογη απορία, είναι εάν ο μυθικός βασιλιάς Θέστιος, έχει σχέση με τους Θεστιείς, αιτωλικό φύλο που βρισκόταν στα βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας και αναφέρονται σε πολλές ιστορικές πηγές. Απάντηση δεν έχει δοθεί, αλλά μόνον εικασίες έχουν γίνει. Ένα όνομα του ποταμού Αχελώου είναι "θέστιος", που μια πιθανή σημασία του είναι σπίτι ή οίκος ή πατρίδα του θεού. Ίσως, πριν οι Θεστιείς εγκατασταθούν στην τοποθεσία που βρίσκονταν κατά τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια, διέμεναν κοντά ή δίπλα στον ποταμό Αχελώο, αλλά αναγκάστηκαν να μεταφερθούν πιο ανατολικά και να ιδρύσουν την πόλη τους σε νέο έδαφος. Στην περίπτωση που το όνομα Θέστιος, έχει ερμηνεία "θεϊκή", τότε δεν αποκλείεται να υπήρχε ένα ιερό στην κορυφή του Βλοχού ή ένα ανάκτορο (αντίστοιχο των Μυκηνών) και το όνομα Θέστιος να σήμαινε Θεός ή να ήταν τίτλος που έπαιρναν οι άνακτες (βασιλιάδες) της περιοχής.
   
γη Αιτωλών κι Ακαρνάνων
 
 

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφέρει:

«Μόνο αποτροπιασμό και αγανάκτηση προκαλεί η φασιστική επίθεση που δέχθηκε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, ο Γιάννης Μπουτάρης. Η επίθεση στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι επίθεση στη Δημοκρατία, στην ελεύθερη έκφραση ιδεών των τοπικών κοινωνιών.

Η βία είναι καταδικαστέα απ΄ όπου και αν προέρχεται. Η δημοκρατική κοινωνία, οι θεσμοί, τα κόμματα, πρέπει να υπερασπιστούν τον πυρήνα της Δημοκρατίας που είναι η ελεύθερη έκφραση ιδεών, απόψεων και θέσεων».

Το καλοκαίρι το στιλ οφείλει να είναι αιθέριο, αέρινο, ηλιόλουστο και μίνιμαλ! Κάτι σαν το ελληνικό καλοκαίρι δηλαδή...

Ανάμεσα σε πολλές και μεγάλες τάσεις και εφήμερα trends που αναδύονται κάθε τόσο, αυτό που ξεχωρίζει με την αίγλη του είναι το κλασικό, το διαχρονικό.

Στον χώρο της μόδας, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τον όρο Grecian chic αναφερόμενο στην αρχαιοελληνική αισθητική και ύφος.

Λιτές γραμμές, διαφορετικοί τόνοι του λευκού, φυσικό δέρμα και εντυπωσιακά περίτεχνα κοσμήματα είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που περιγράφουν το στιλ που αναβιώνει κάθε τόσο ανάμεσα στις τάσεις.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη αλλά και την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου με τίτλο Contemporary Minoans, η Βρετανική Vogue αποτίει φόρο τιμής στον Μινωικό πολιτισμό και στη συνεισφορά του: στη δημιουργία ενός αιώνια κομψού στιλ. Το Grecian δεν είναι μόνο μια στιλιστική πρόταση αλλά μια ολόκληρη στάση ζωής.

Οι χιτώνες, τα διακοσμητικά μοτίβα, και τα υφαντά που χρονολογούνται πάνω από 3.618 χρόνια αποτελούν μέρος ενός ασταμάτητου αισθητικού διαλόγου ανάμεσα τον αρχαίο μινωικό πολιτισμό και σύγχρονους σχεδιαστές, όπως η Sophia Kokosalaki, το Zeus and Dione, τα Ancient Greek Sandals και σχεδιαστές κοσμημάτων όπως ο Zolotas και η Paulina Ellis. 

«Το Grecian Chic δεν είναι μόνο μια τάση της μόδας, αλλά ένας όρος στενά συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, οι σχεδιαστές επαναπροσδιορίζουν τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας σε ένα διεθνές ακροατήριο και μετατρέπουν την ιστορία σε δημιουργικότητα», αναφέρει η Κατερίνα Φρέντζου, του Branding Heritage, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με αντικείμενο το πολιτιστικό βάθος και το πλάτος του σύγχρονου ελληνικού σχεδίου, μέσα από ομιλίες και εκθέσεις. Το μακροπρόθεσμο όραμά της είναι η ίδρυση Μουσείου Αρχαίων Ελληνικών Ενδυμάτων.

Η εναρκτήρια εκδήλωση «Contemporary Minoans» εξερευνά πώς στοιχεία του πολιτισμού, όπως ο λαβύρινθος, ο λωτός και η μέλισσα, οι καθαρές γεωμετρικές γραμμές και χρώματα όπως το κόκκινο η ώχρα, το τιρκουάζ, μαυρο ivory και χρυσό, εξακολουθούν να αντηχούν ακόμη και σήμερα.

«Η κρητική κουλτούρα συνεχίζει να προσφέρει. Κάθε φορά που πλησιάζω στο νησί με βάρκα ή αεροπλάνο, αισθάνομαι φορτισμένη», λέει η Σοφία Κοκοσαλάκη, η οποία έχει ρίζες από το νησί. Τα αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου (που ιδρύθηκαν στα τέλη του 20ου αιώνα) και συγκεκριμένα η Θεά των όφεων χαράχτηκαν στην μνήμη της ως παιδί και την εμπνέουν μέχρι σήμερα.

Πϊσω στη δεκαετία του 1920, ο Mario Fortuny δημιούργησε ένα label με την ονομασία «Κνωσός», για μια συλλογή από φορέματα με πιέτες. Αλλά και αργότερα στην δεκαετία του '70, ο κρητικός σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης ξεχώρισε στην Νέα Υόρκη και το Παρίσι με τα ψυχεδελικά φορέματα που παρέπεμπαν στις ωραίες τοιχογραφίες και τα αντικείμενα τέχνης που βρέθηκαν στην περιοχή της Κρήτης.

Πιο πρόσφατα, ανάμεσα στις συλλογές γαι την άνοιξη/καλοκαίρι του 2017 του οίκου Chloe και Mary Katrantzou ενσωματώνονται μοτίβα από την περίφημη τοιχογραφία της Κνωσού «Ladies in Blue» με τις γυναικείες φιγούρες με μαύρους βοστρύχους γύρω από το πρόσωπο τους.

Η ιδρύτρια του Αncient Greek Sandals, Χριστίνα Μαρτίνη, από την άλλη εδραίωσε το μινωικό στιλ στο χώρο των υποδημάτων. Για τις προηγούμενες συλλογές εμπνεύστηκε και υιοθέτησε για τα δερμάτινα σανδάλια της λουράκια με μοτίβα και ιδιαίτερες πλέξεις με έντονη την αναφορά στον μινωικό πολιτισμό.

Και η Polina Sapouna-Ellis, όμως, αποτύπωσε την αρχιτεκτονική απλότητα στα εντυπωσιακά κομμάτια της.

«Η Συμμετρία, η αρχαία ελληνική αντίληψη της ισορροπίας είναι θεμελιώδης. Πιστεύω στη δύναμη της γεωμετρίας», λέει η Ellis.

H Vogue αποθέωσε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μέσα από το κείμενό της και τον ξανασύστησε στον κόσμο, ενισχύοντας την παρουσία του στην βιομηχανία της μόδας και κρατώντας ζωντανή την φλόγα του.

Πηγή: bovary.gr

 

Κι όμως υπάρχει ένα αλκοολούχο ποτό που όχι μόνο δρα ευεργετικά στις αρτηρίες, αλλά προστατεύει το στομάχι και το συκώτι. Μάλιστα, το ποτό αυτό συνοδεύει τα ελληνικά καλοκαίρια, και για πολλούς είναι απαραίτητη συνήθεια.

Ο λόγος βέβαια για το… ούζο, το οποίο αποτελεί βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο.

Λέγεται ότι η ονομασία «ούζο» προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μια Ιταλική (ή Επτανησιώτικη) εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο. Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη «USO MASSALIA» δηλ. «για χρήση στη Μασσαλία».

Αυτό έγινε «σλόγκαν» και για αρκετό καιρό σήμαινε το πολύ καλό τσίπουρο. Το σλόγκαν γρήγορα συντμήθηκε (έφυγε το «Μασσαλία»). Αρκετά αργότερα το ούζο τυποποιήθηκε σαν άλλο, ξεχωριστό ποτό.

Σύμφωνα με τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, ΜSc Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και Προέδρου της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας κ. Δημήτρη Γρηγοράκη, το ούζο έχει περίπου 284 θερμίδες και το άρωμά του οφείλεται στον γλυκάνισο. Στο φυτό αυτό περιέχονται οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ονομάζονται τερπένια. Είναι αυτά που εξασφαλίζουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου, άρα και του ούζου.

Η ευεργετική δράση των τερπενίων

Πολλαπλές μελέτες έχουν καταδείξει ότι τα τερπένια αποτελούν ουσίες οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Μεταξύ άλλων εμφανίζουν ισχυρά αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.). Επίσης τα τερπένια είναι γνωστό ότι παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί στον άνθρωπο να δρουν προληπτικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας.

Πειράματα, επίσης, έδειξαν ότι προστατεύουν το ήπαρ, δρουν κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και επομένως συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του έλκους και ανακουφίζουν ασθενείς με νόσο του Crohn βελτιώνοντας την κλινική τους εικόνα και μειώνοντας τη φλεγμονή.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝAΜΕ , ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ !!

http://pronews.gr

 

Ποιοι και πως συμμετέχουν – Τα κριτήρια για την επιλογή

Με 3.279 νέους υπαλλήλους ενισχύονται οι δήμοι όλης της χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει διαρκώς νέες θέσεις για πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση 8-9 μηνών.

Οι νέες προκηρύξεις, ήδη, έχουν αρχίσει να εκδίδονται σταδιακά ανά δήμο.

Θα επιλεγούν, κυρίως, προσωπικό Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (οδηγοί και οι συνοδοί απορριμματοφόρων, καθαριστές, εργάτες κλπ).

Κριτήρια

Σημειώστε για όλες τις προκηρύξεις:

  • Βασικό προσόν επιλογής, πλην των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, είναι η εντοπιότητα. Μεταξύ των υποψηφίων που διαθέοτυν αυτό το προσόν προηγούνται όσοι κερδίζουν περισσότερα μόρια στη βάση συγκγκριμένων κριτηρίων: Χρόνος ανεργίας, εμπειρία, αριθμός ανήλικων τέκνων, βαθμός τίτλου σπουδών, πολυτεκνική – τριτεκνική ιδιότητα
  • Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 10ήμερη. Αν η τελευταία μέρα της κατάθεσης συμπίπτει χρονικά με αργία (π.χ. Σαββατοκύριακο) τότε η υποβολή ολοκληρώνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη μέρα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην διεύθυνση του δήμου
  • Τα αποτελέσματα θα εκδοθούν (κατά μέσο όρο έως 1,5 μήνα από τη λήξη της προθεσμίας) από τους δήμους. Εάν υπάρξουν ενστάσεις, αυτές θα ελεγχθούν από το ΑΣΕΠ
  • Οι αμοιβές του νέου προσωπικού θα είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
  • Όσοι επιλεγούν κερδίζουν κρίσιμα μόρια εμπειρίας, χρήσιμα σε μια μελλοτνική προκήρυξη μόνιμου προσωπικού

Πατήστε τα ενεργά links και διαβάστε ολόκληρες τις εγκριτικές αποφάσεις:

workenter.gr

 

Αποφασίστηκε πιο λεπτομερές σύστημα ρυθμίσεων

Μεγαλύτερη προκαταβολή και λιγότερες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από λογαριασμούς ρεύματος αποφάσισε η ΔΕΗ στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστούν τα χρέη, που στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την επιχείρηση.

Παράλληλα, αποφασίστηκε πιο λεπτομερές σύστημα ρυθμίσεων, που συνδέεται αφενός με τον βαθμό συνέπειας στην πληρωμή των λογαριασμών κατά το παρελθόν (όπως ήδη ίσχυε) αλλά και, επιπλέον, με το ύψος του λογαριασμού, ούτως ώστε όσοι έχουν χαμηλότερη κατανάλωση να πληρώνουν μικρότερο ποσοστό προκαταβολής και αντίστροφα. Επίσης, διατηρούνται τα μέτρα (από εξώδικα μέχρι διακοπή ρεύματος και ένδικα μέσα) για όσους δεν πληρώνουν τις δόσεις των διακανονισμών.

Το νέο “σταυρόλεξο” για τους διακανονισμούς οφειλών προς τη ΔΕΗ εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας στις 27 Απριλίου με έναρξη εφαρμογής από την 1η Μαίου. Όπως επισημαίνεται, τα προγράμματα ρυθμίσεων οφειλών που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη διετία (2016 – 2017) ανέκοψαν την ανοδική τάση των ληξιπρόθεσμων, όμως η αναθεώρησή τους κρίνεται αναγκαία για τους εξής λόγους:

-Οι ρυθμίσεις να γίνουν όσο το δυνατόν πιο εξατομικευμένες για να μπορούν να αποδώσουν περισσότερο.

-Η ρύθμιση να μην εκλαμβάνεται από τους πελάτες ως τρόπος αποφυγής των υποχρεώσεών τους έναντι της ΔΕΗ.

-Η ΔΕΗ να μπορέσει να ανακτήσει σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών και

-Να περιοριστεί η έκθεση της επιχείρησης στον κίνδυνο δημιουργίας νέων επισφαλειών.

Αναλυτικά, για τους οικιακούς πελάτες το νέο σύστημα διακανονισμών έχει ως εξής:

Α. Οι πελάτες διαχωρίζονται κατά το βαθμό της συνέπειας που επέδειξαν στην πληρωμή των λογαριασμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο στις εξής 6 κατηγορίες, όπως ίσχυε και πριν:

1.Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς.

2.Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς.

3.Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού.

4.Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.

5.Πελάτες με αποκοπή λόγω χρέους, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποκοπής.

6.Διαπιστωμένη ρευματοκλοπή

Β. Για όσους εντάσσονται στις κατηγορίες 1 έως 4 το σύστημα της ρύθμισης κλιμακώνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

-Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή του 10% της οφειλής. Για μηνιαίο λογαριασμό 101 – 250 ευρώ, προκαταβολή 15% και από 250 ευρώ και πάνω η προκαταβολή γίνεται 20%.

-Σε όλες τις περιπτώσεις ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης είναι 24. Η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος του μέσου μηνιαίου λογαριασμού (αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή). Αν προκύπτει υπόλοιπο, τότε αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την προκαταβολή.

Γ. Για τις κατηγορίες συνέπειας 5 και 6 η ρύθμιση γίνεται με 30% προκαταβολή και μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις. Αν έχει κοπεί το ρεύμα λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με το σύστημα που ίσχυε ως τώρα, για τις κατηγορίες συνέπειας 1 ως 4 και για οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ προβλέπονταν 24 δόσεις χωρίς προκαταβολή, ενώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ προβλεπόταν προκαταβολή 10% και 18 μηνιαίες δόσεις ή 15% και 36 δόσεις.

Με το νέο σύστημα ρυθμίσεων η ΔΕΗ ευελπιστεί να εντοπίσει και τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή εκείνους που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Επίσης, ισχύουν οι ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους οικιακούς πελάτες με άτοκες δόσεις έως 50% του μηνιαίου λογαριασμού που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας.

Το ΔΣ εξουσιοδότησε, επίσης, τον διευθύνοντα σύμβουλο να εγκρίνει κατ’ εξαίρεση διακανονισμούς για ειδικές περιπτώσεις πελατών, που για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς τις γενικές ρυθμίσεις εξόφλησης των οφειλών.

protothema.gr

 

Στο ΑΣΕΠ στάλθηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Το workenter αποκαλύπτει τα προσόντα των βασικών ειδικοτήτων που εμπεριέχονται στο σχέδιο της προκήρυξης.

Σημειώστε:

Οι μισές, σχεδόν, θέσεις αφορούν την ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού
Ορισμένες από τις θέσεις ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού, αφορούν αποκλειστικά πτυχιούχους Νομικής
Σημαντικός αριθμός θέσεων των διοικητικών ειδικοτήτων, αποτελούν, ουσιαστικά, προσκλητήριο, διορισμού σε κατόχους διαφορετικών πτυχίων. Δεκτά, για αυτή την ειδικότητα, γίνονται 58 διαφορετικά πτυχία
Η άδεια άσκησης επαγγέλματος είναι απαραίτητο προσόν για τις ειδικότητες των μηχανικών

Διαβάστε τα προσόντα για τις ειδικότητες

ΤΕ Πληροφορικής

Πτυχίο ΤΕΙ
Τυχόν μεταπτυχιακά (έξτρα μόρια)
Εμπειρία (έξτρα μόρια)
Γνώση ξένης γλώσσας
ΤΕ Μηχανικών

Πτυχίο ΤΕΙ
Καλή γνώση ξένων γλωσσών
Γνώση χειρισμού Η/Υ
Εμπειρία (έξτρα μόρια)
Τυχόν μεταπτυχιακά (έξτρα μόρια)
ΠΕ Μηχανικών (διάφορες ειδικεύσεις)

Πτυχίο ΑΕΙ
Καλή γνώση ξένων γλωσσών
Γνώση χειρισμού Η/Υ
Άδεια άσκησης επαγγέλματος
Τυχόν μεταπτυχιακά (έξτρα μόρια)
Εμπειρία (έξτρα μόρια)
ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού

Πτυχίο ΑΕΙ
Γνώση χειρισμού Η/Υ
Γνώση ξένης γλώσσας
Τυχόν μεταπτυχιακά (έξτρα μόρια)
Εμπειρία (έξτρα μόρια)

Πατήστε εδώ και διαβάστε ολόκληρη την υπουργική απόφαση.

workenter.gr

 

Το 1o (χρυσό) Βραβείο απέσπασε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης του Δήμου Αγρινίου, στην κατηγορία Πρωτοβουλίες Πρόληψης για την Υγειά και την Ασφάλεια των μαθητών στον φετινό διαγωνισμό ΕDUCATION LEADERS AWARDS 2018.

Το χρυσό βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής του Σχολείου Γεώργιος Πιτταροκοίλης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Φέτος ήταν η τρίτη χρονιά των βραβείων αριστείας στο χώρο της εκπαίδευσης μέσω των Education Leaders Awards, μια πρωτοβουλία της εταιρείας Boussias Communications, σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν οι καλές πρακτικές και η καινοτομία στο χώρο της εκπαίδευσης.

Τα βραβεία αυτά έχουν ως στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση των βέλτιστων πρακτικών στην εκπαίδευση, από κάθε βαθμίδα και κάθε γεωγραφική περιοχή της χώρας. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην υπουργός Παιδείας.

Στόχος της διοργάνωσης φέτος ήταν η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας για την αριστεία, ώστε να ανοίξει ένας διαδικτυακός «διάλογος» όπου θα μπορούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την αριστεία και την καινοτομία να ανταλλάξουν απόψεις, να εμπνευστούν ο ένας από το παράδειγμα του άλλου, να αλληλεπιδράσουν, να βρουν την ιδέα που θα τους κάνει και πάλι να ξεχωρίσουν. Εκεί θα προστεθούν οι φετινοί βραβευθέντες της διοργάνωσης και εκεί θα μπορούν να ανατρέξουν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας μας για να μοιραστούν ιδέες και καλές πρακτικές.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και βραβεύτηκαν από την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Ιδιωτικά & Δημόσια Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια & Λύκεια.

Δείτε την βράβευση του 3ου Δημ. Σχολείου Νεάπολης και όλη την εκδήλωση:στα παρακάτω βίντεο.

agriniopress.gr

 

 

Σελίδα 1 από 2902

 

mpampatsikos

fit ems

dimitra greka

manikas

giglas gym

panaitolikos1926

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

liapis elastika

grivaswines

Εργασία στην Ελλάδα

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Απόψεις, Θέσεις, Προτάσεις
  • 1