Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:54 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 18:41

Πρόταση να ονομαστεί η Ιόνια Οδός λεωφόρος «Αγίου Κοσμά Αιτωλού»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ Αιτωλικό 5 Ιουνίου 2016

«ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» Προς: Ως, Π. Α.

Πληροφορίες: Πρόεδρος

Χρήστος Γερ. Σιάσος Κοιν: Ηλεκτρονικά και Έντυπα ΜΜΕ

Σταυροπούλου 1, τ.κ. 30200

Μεσολόγγι, e –mailsiasoschristos@gmail.com

Κιν. 6972706793

ΘΕΜΑ: ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: «ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ».

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι Άγιοι Πατέρες, κ.κ. Βουλευτές, κα Αντιπεριφερειάρχης, κ.κ. Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Πρόεδροι Φορέων και Συλλόγων Νομού Αιτωλ/νίας.

Με την παρούσα μας επιστολή απευθυνόμαστε σε όλους εσάς και σας ζητάμε να ενισχύσετε με σχετικές αποφάσεις των Συμβουλίων σας, τον αγώνα που τώρα ξεκινάμε προκειμένου να ζητήσουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, η Ιόνια Οδός που η ολοκλήρωσή της όπως γνωρίζουμε τελειώνει το έτος 2017, να λάβει παράλληλα και το όνομα του Αγίου και Προστάτη της Δυτικής Ελλάδας, Κοσμά Αιτωλού, «ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ».

Το σκεπτικό μας έχει ως παρακάτω:

Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του τόπου μας και κατ΄ επέκταση όλης της Δυτικής Ελλάδας, θα διαπιστώσουμε ότι εδώ και πολλούς αιώνες μεγάλοι Θρησκευτικοί και Πολιτικοί Ηγέτες ανέδειξαν με τις πράξεις των τούτη τη γωνιά της όμορφης Ελλάδας μας. Όλη αυτή η περιοχή γνώρισε την πολυδιάστατη προσφορά του ευεργετισμού όπου μεγάλες χορηγίες, υλικές και πνευματικές, υπήρξαν καταλυτικές για τη μόρφωση, τη διαπαιδαγώγηση, τον πολιτισμό του Ελληνικού Γένους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Εάν όλοι εμείς τιμήσουμε το παρελθόν μας, μπορούμε με τις πράξεις μας να θωρακίσουμε το μέλλον μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να μιλάμε για Κληρικούς και λαϊκούς, Άγιο Κοσμά, Όσιο Ευγένιο Αιτωλό, Χατζηκωσταίους, Ζωσιμάδες, Τρικούπηδες και άλλες μεγάλες προσωπικότητες.

Ο Οσιολογιότατος Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας, Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Ράπτης γράφει: «…Δρόμος μακρύς, ο δρόμος του Ισαποστόλου. Τον περπάτησε με ζήλο. Αγάπησε το Θεό μ΄όλο του το είναι. Αγάπησε τους αδελφούς περισσότερο κι από τον εαυτό του. Όλα για το Χριστό. Όλα για τους αδελφούς του… Όπλο του σ΄αυτή την πορεία, ένας Σταυρός, ένα κομποσχοίνι και η ρομφαία του Θείου Λόγου… Μ΄αυτό το Λόγο ξερριζωτής και χαλαστής του κακού και φυτευτής του ωραίου και του αιώνιου, ο Προφήτης του Γένους… Ναι στα 65 του χρόνια ο δρόμος τελειώνει, στα μαρτυρικά βουνά της Βορείου Ηπείρου. Σ΄ένα μεγάλο δένδρο κρέμεται η αγχόνη του Ιερομάρτυρα. Από το Μέγα Δένδρο της Αιτωλίας, στο μεγάλο δένδρο στο Κολικόντασι…».

Ο Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων και Ευεργέτης του δουλωμένου Έθνους, ο Θεόπνευστος Προφήτης, Ισαπόστολος, διαφωτιστής του Γένους μας, ο προστάτης μας και Ιερομάρτυρας, Κοσμάς ο Αιτωλός, στις περιοδείες του δίδασκε Χριστιανισμό, φτάνοντας μέχρι τα απάτητα μέρη των κλεφτών. Οι τέσσερις περιοδείες του ξεκινούν από το 1760 και τελειώνουν το 1779. Αεικίνητος, ακούραστος, γύρισε πολλά μέρη της Ελλάδας κηρύττοντας, διδάσκοντας, κτίζοντας εκκλησίες και σχολεία.

Ο Πατροκοσμάς έδρασε την εποχή που οι Τουρκαλβανοί έσφαζαν τον Ορθόδοξο Κλήρο, εξισλάμισαν Ορθοδόξους Έλληνες και παρά την απογοήτευση που υπήρχε στα 300 χρόνια σκλαβιάς μιλούσε για το ποθούμενο… με ελπίδα, μιλούσε για την απελευθέρωση και για την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας. Ήταν η μεγάλη Εθνικοθρησκευτική προσωπικότητα του Γένους μας στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Κράτησε ψηλά τη Χριστιανική και Εθνική συνείδηση και προετοίμασε την Επανάσταση του 1821.

Περπάτησε σε όλα τα μέρη της Αιτωλοακαρνανίας, της Πρέβεζας, της Άρτας, των Ιωαννίνων, της Βορείου Ηπείρου μέχρι το Κολικόντασι. Με λίγα λόγια περπάτησε από την αρχή μέχρι το τέλος τον δρόμο πάνω στον οποίο έχει χαραχθεί και κατασκευάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου η σημερινή Ιόνια Οδός και η οποία πρόκειται να τελειώσει το 2017.

Το έργο Του υπήρξε πολυσχιδές και Εθνοσωτήριο. Ο λαός μας κατά καιρούς τίμησε με πολλούς τρόπους τον Άγιό του όπως, ανέγερση Ιερών Ναών, ανδριάντων, προτομών, φορητών εικόνων, ονοματοθεσία σχολείων και οδών…

Πέρσι, 2015, γιορτάσαμε με λαμπρότητα όχι μόνο στο Νομό μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα τριακόσια χρόνια από τη γέννησή του, με πλούσιο πρόγραμμα Θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ και παραβρέθηκαν Αρχιερείς, Στρατιωτικοί, Πολιτικοί, Δήμαρχοι και πλήθος κόσμου από όλα τα μέρη του Νομού μας και όχι μόνο, στην γενέτειρα του Αγίου, Μέγα Δένδρο – Θέρμου Τριχωνίδος.

Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα μέσα από την πρωτοβουλία μας αυτή η Εκκλησία, οι Βουλευτές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, Φορείς και Σύλλογοι να συνδράμουν την προσπάθειά μας αυτή και ως πιστοί στις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις μας να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε την αγάπη μας προς τον Άγιό μας δίνοντας το όναμά Του παράλληλα με την ονομασία ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ, και σε «ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ» από την αρχή έως το τέλος της και όπως ο ίδιος προφήτευσε λέγοντας: «…Νάχετε τον σταυρό στο μέτωπο για να σας γνωρίζουν ότι είσθε Χριστιανοί…». Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση για τη Δ. Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΑΣΟΣ                                     ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΡΥΔΑ

Καθηγητής                                                           Ιατρός

Πίνακας Αποδεκτών:

Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. ΙΕΡΟΘΕΟ

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. ΙΓΝΑΤΙΟ

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. ΜΑΞΙΜΟ

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παραμιθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. ΤΙΤΟ

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

Ευθυμία Μοναχή, Ηγουμένη Ι. Μ. Αγίου Κοσμά Αιτωλού – Μεγαδένδρο Θέρμο

Βουλευτή κ. Γεώργιο Βαρεμένο

Βουλευτή κα Μαρία Τριανταφύλλου

Βουλευτή κ. Μάριο Σαλμά

Βουλευτή κ. Κων/νο Καραγκούνη

Βουλευτή κ. Κων/νο Μπαρμπαρούση

Βουλευτή κ. Δημήτριο Κωνσταντόπουλο

Βουλευτή κ. Νίκο Μωραΐτη

Αντιπαριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλ/νίας κα Χριστίνα Σταρακά

Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου

Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο

Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Παναγιώτη Λουκόπουλο

Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρα

Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Απόστολο Κοιμήση

Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας κ. Γεώργιο-Θεόδωρο Αποστολάκη

Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη

Πρόεδρο ΤΕΕ Αιτωλ/νίας κ. Κων/νο Ρόκο

Πρόεδρο Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή

 

Διαβάστηκε 2792 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.