Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:31 πμ
 
wm small
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 17:55

Ποδηλασία στo Παναιτωλικό …τις »Άλπεις» της Αιτωλίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε μια διαδρομή 78 χιλιομέτρων (Γέφυρα Γιδομανδρίτη – Αμπέλια – Κοκκινόβρυση – Πρόδρομος – Ροσκά – Μεσοκώμη – Κόνισκα – Γέφυρα Γιδομανδρίτη) μέσω κακοτράχαλων, κατά κύριο λόγο, χωματόδρομων, η οποία διάρκεσε 8 ώρες, μια ομάδα ποδηλατών από την περιοχή του Θέρμου σε μια πρόσφατη εξόρμησή τους, μας προσέφερε εικόνες από την ανεπιτήδευτη ομορφιά της φύσης που απόλαυσαν, όπως τις διακρίνουμε δημοσιευμένες από τους ίδιους στο facebook.

Η διαδρομή αυτή διέρχεται διαδοχικά από τις Κοιλάδες του Γιδομανδρίτη, του Κρικελοποτάμου και του Ευήνου, ακολουθώντας τον Γιδομανδρίτη παραπλεύρως της κοίτης του και σε μικρή απόσταση από αυτόν και στη συνέχεια παρακολουθώντας τον Κρικελοπόταμο και τον Εύηνο από μεγάλη απόσταση και κοντά στις κορυφογραμμές, διασχίζει κατάφυτες πλαγιές καλυμμένες είτε με μεσογειακή βλάστηση είτε ελατοσκεπείς, αλλού ήμερες κι αλλού γκρεμώδεις, ανεβοκατεβαίνει ελικοειδείς δρόμους, διέρχεται αρκετούς γραφικούς ορεινούς οικισμούς και καβαλάει κάμποσα διάσελα σε μια κυκλική περιήγηση περιμετρικά των κορυφών Λιάκουρα, Δίκορφο, Πλατάνι, Άννινο και Μαλοβούνι του Ανατολικού Παναιτωλικού, ώσπου να καταλήξει στο σημείο εκκίνησης στον Γιδομανδρίτη.

Εντυπωσιακό και το πέρασμα που επέλεξαν οι συγκεκριμένοι ποδηλάτες μέσω του αυχένα παραπλεύρως της κορυφής Πλατάνι επί του δρόμου Ροσκά – Μεσοκώμη από την πλευρά της Ευρυτανίας, όπου χρειάστηκε να περάσουν μέσα από την κατολίσθηση που έχει αποκόψει τον δρόμο μεταφέροντας τα ποδήλατα στα χέρια.

Δύσκολη διαδρομή η προαναφερόμενη, αλλά αξίζει να την αποτολμήσει κανείς, καθώς έτσι θα του δοθεί η ευκαιρία να απολαύσει μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή της ενδοχώρας του Θέρμου και της κοντινής περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρυτανίας, η οποία διαθέτει άγρια και ανεπιτήδευτη φυσική ομορφιά, ικανή να σαγηνεύσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη που ξέρει να διακρίνει τα θέλγητρα της φύσης όταν και όπου τα συναντά και να τα απολαμβάνει με όλες του τις αισθήσεις.

Η ποδηλασία μέσω της εν λόγω διαδρομής αποτελεί δράση που δείχνει τον «δρόμο» που πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάπτυξη της ορεινής αυτής περιοχής στην ολότητά της. Ανάπτυξη, η οποία δεν μπορεί παρά να έχει ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της τις δραστηριότητες κοντά στη φύση.
Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες!!!

Το παράδειγμά τους ας λειτουργήσει ως κάλεσμα και για άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες στην περιοχή αυτή και από άλλες ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα!!!
Μια περιοχή, άγνωστη στους πολλούς αλλά πολλά υποσχόμενη λόγω του σπάνιου φυσικού κάλλους της!!!

ΥΓ- Ζητώ συγγνώμη από τους συμμετέχοντες ποδηλάτες για την άντληση φωτογραφιών από τις σχετικές δημοσιεύσεις τους στο facebook και την προβολή τους με λεζάντες σ’ αυτή την ανάρτηση, αλλά δεν γινόταν διαφορετικά, προκειμένου να προκύψει ένα μικρό οδοιπορικό στην περιοχή αυτή που τη γνωρίζω καλά λόγω εντοπιότητας. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει και τους ίδιους.

Νίκος Κωστακόπουλος

e-nafpaktia.gr

 

Διαβάστηκε 2443 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.