Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:44 μμ
 
wm small
Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 17:10

Ο μυθικός Άτλας στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Καλυβίων!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα πανέμορφο και επιβλητικό γλυπτό, ενός Άτλαντα που κρατάει στους ώμους του τη γη, φτιαγμένο από ξύλο, «στολίζει» εδώ και λίγες ημέρες την γραφική πλατεία του οικισμού Αγίου Γεωργίου Καλυβίων και προκαλεί τον εντυπωσιασμό αλλά και το ενδιαφέρον των επισκεπτών!
Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό γλυπτό που έχει κατασκευαστεί στο χωριό μας από την φαντασία, την ευρηματικότητα και το προσωπικό μεράκι του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη Δημήτρη Μαλεσιάδα, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Αρχονταρίκι», το οποίο βρίσκεται σε μία πανέμορφη γωνιά της πλατείας του όμορφου και καταπράσινου οικισμού!
Η «σύλληψη» της ιδέας για τη δημιουργία του συγκεκριμένου γλυπτού προήλθε όταν κατά τη διάρκεια κοπής των δέντρων πορτοκαλιάς στο περιβόλι του Δημήτρη και κατά την πτώση μεγάλων κλαδιών στο έδαφος, προκάλεσαν φευγαλέα την εντύπωση ότι έμοιαζαν σαν ένας πεσμένος άνθρωπος, με ανοικτά χέρια..
¨Δουλεύοντας¨ στο μυαλό του αυτή την ιδέα ο Δημήτρης Μαλεσιάδας σκέφτηκε ότι, αυτά τα κλαδιά ενωμένα αντίθετα μεταξύ τους και ακόμη, τοποθετώντας στο επάνω μέρος μια σφαιρική κατασκευή, θα μπορούσαν να μοιάζουν όλα μαζί με τον μυθικό Άτλαντα!
Άτλας (μυθολογία)
Στην ελληνική μυθολογία και κατά τον Ησίοδο, ο Άτλας ήταν γιος του Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης, και αδέλφια του ήταν ο Προμηθέας, ο Επιμηθέας και ο Μενοίτιος, οι γνωστοί «Ιαπετίδες».
Στη Τιτανομαχία ήταν αρχηγός των Τιτανιδών (γιων των Τιτάνων) και μάλιστα ο δυνατότερος και ο επιδεξιότερος, που όμως μετά τη νίκη του ο Δίας τον τιμώρησε για πάντα υποχρεώνοντας τον να φέρει στους ώμους του τον Ουράνιο θόλο.
Επειδή τη «θεία τιμωρία» αυτή την υπέμενε με θαυμαστή και παραδειγματική εγκαρτέρηση έλαβε το όνομα Άτλας (εκ του α και του τλάν = τα πάντα υπομένοντας). Για τον λόγο αυτόν στεκόταν ο Άτλας επί της κορυφής μεγάλου όρους της Αφρικής, το οποίο πήρε το όνομά του.
Εκεί τον βρήκε και ο Ηρακλής όταν τον «διέταξε» ο Ευρυσθέας να φέρει τα μήλα των Εσπερίδων και επειδή, κατά συμβουλή του Προμηθέα, δεν ήθελε να πάει ο ίδιος στο κήπο των Εσπερίδων, αντικατέστησε τον Άτλαντα στα βαριά καθήκοντά του για όσο χρόνο εκείνος θα έλειπε. Όταν όμως ο Άτλας επέστρεψε με τα πολύτιμα φρούτα δεν ήθελε να κρατήσει τον ουρανό. Τότε προσποιούμενος ο Ηρακλής ότι θέλει λίγο βοήθεια για να κρατήσει τον θόλο καλύτερα κατάφερε να αφήσει στον Άτλαντα όλο το βάρος και έτσι να συνεχίσει τη τιμωρία του.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Το έργο κατασκευάστηκε κυρίως με υλικά της φύσης, όπως οι δύο κορμοί πορτοκαλιάς ηλικίας 50 ετών, που μας θυμίζουν το μύθο των Εσπερίδων, τα κομμάτια από ξύλινο βαρέλι κρασιού τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να ¨δέσουν¨ στο μέσον τα τμήματα του γλυπτού, η ποταμίσια πέτρα που ζωγραφίστηκε το πρόσωπο του μυθικού Άτλαντα, οι σιδερένιες βέργες που δημιούργησαν τη σφαίρα η οποία συμβολίζει τη γη, η μεταλλική βάση που στηρίζει και σταθεροποιεί το γλυπτό, καθώς επίσης και οι φωτισμοί (led) με μικρούς ηλιακούς συλλέκτες, που χρησιμοποιούνται το βράδυ για να προσδίδουν στο εσωτερικό της σφαίρας την ψευδαίσθηση ότι είναι τα αστέρια του ουρανού, αλλά και να αναδεικνύεται το πρόσωπο που απεικονίζει τον Άτλαντα!
Το συνολικό ύψος του γλυπτού φθάνει τα 3 μέτρα και 30 εκατοστά, το άνοιγμα των χεριών είναι 1 μέτρο, το άνοιγμα των ποδιών που αποτελούν και τη βάση, είναι 1,5 μέτρο και η διάμετρος της σφαίρας είναι 80 εκατοστά!
Για την συντήρηση και προστασία του ξύλου, χρησιμοποιήθηκαν βερνίκια εμποτισμού, ενώ εξωτερικά λουστράρεται η επιφάνειά του.
Το έργο δεν είναι στημένο σε βάθρο, αλλά προκειμένου να στηριχθεί και να είναι ασφαλές, χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικές λάμες και βίδες που τοποθετήθηκαν χαμηλά στο ξύλο και στο τσιμεντένιο δάπεδο, για να σταθεροποιούν και να συγκρατούν από τους ανέμους το όλο έργο.
Το ταλέντο και η δημιουργικότητα του Δημήτρη Μαλεσιάδα είναι ανεξάντλητα αφού στο χώρο της πλατείας έχει δημιουργήσει, πάλι με την χρήση φυσικών υλικών, δύο δράκους από κορμούς που ξεβράζει ο Αχελώος και σμιλεμένες από το νερό πέτρες, ένα παγκάκι από κορμό δέντρου, ζωγραφισμένες πέτρες, ένα παλιό ποδήλατο και μια μεγάλη σαύρα που ζωγράφισε πρόσφατα στην κοντινή κολόνα φωτισμού!
Βέβαια εξίσου εντυπωσιακοί είναι και οι εσωτερικοί χώροι του εστιατορίου, αφού κάποιος που θα το επισκεφθεί για να δοκιμάσει τα εκλεκτά πιάτα και τους γευστικούς μεζέδες της εξαίρετης κουζίνας, θα ¨μαγευτεί αντικρίζοντας παλιά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν από τους χωρικούς, εργαλεία και οικιακά σκεύη, ζωγραφικές παρεμβάσεις σε παλιές πόρτες και παράθυρα, παλιές φωτογραφίες, όπως επίσης ζωγραφική σε πέτρες και κεραμίδια από γκρεμισμένα κτίρια!
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι, νέοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται στον τόπο μας και προσπαθούν να αναδείξουν μέσα από την δουλειά και το προσωπικό τους γούστο, τα καλά και θετικά στοιχεία της επαρχίας!

Κείμενο- φωτογραφίες: Γιώργος Πανταζόπουλος
-Πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια (el.wikipedia.org)
-logioshermes.wordpress.com

http://www.kalyvia.gr/

atlantas_3

atlantas_4

atlantas_5

atlantas_6

 

Διαβάστηκε 2182 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.