Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:06 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 27 Μαϊος 2016 18:41

ΒΙΟ.ΠΑ. & σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια : Μ΄ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, αλλά σε… κάμποσα χρόνια

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δύο «ανοιχτά» μέτωπα για το Αγρίνιο, εδώ και πολλά χρόνια, είναι η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ένα έργο εξόχως σημαντικό όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για την ενδοχώρα -αφού θα άρει την συγκοινωνιακή απομόνωση της περιοχής από τα σύγχρονα μεταφορικά δίκτυα- και η δημιούργια Βιοτεχνικού Πάρκου, που θα αποτελέσει εφαλτήριο περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης, αλλά θα λύσει και τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων μέσης και υψηλής όχλησης.

Τα ΒΙΟΠΑ που προτείνει το ΓΠΣ Αγρινίου μάλλον θα μείνουν στα χαρτιά...


Τα ΒΙΟΠΑ που προτείνει το ΓΠΣ Αγρινίου μάλλον θα μείνουν στα χαρτιά…


Το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Αγρινίου προβλέπει την χωροθέτηση δύο βιοτεχνικών πάρκων (ΒΙΟΠΑ), ένα κοντά στο Δοκίμι και απέναντι από το στρατιωτικό αεροδρόμιο και ένα ακόμη μεταξύ του παλιού πολιτικού αεροδρομίου και του νεκροταφείου. Αν και στο θέμα της χωροθέτησής τους οι απόψεις διίστανται, το βέβαιο είναι ότι χρήματα για απαλλοτριώσεις δεν υπάρχουν… Μια νέα ιδέα λοιπόν για δημιουργία ΒΙΟΠΑ στο Αγρίνιο έρχεται από τo Eπιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Αγρινίου και έρχεται να «κουμπώσει» με το έργο της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας προτείνει να χωροθετηθεί το ΒΙΟΠΑ του Αγρινίου στην περιοχή του Αγγελοκάστρου. Για να αποφευχθεί ο σκόπελος των απαλλοτριώσεων, ζητείται είτε να παραχωρηθεί δημόσια έκταση στην συγκεκριμένη περιοχή (κομμάτι της οποίας ακούστκε κάποια εποχή πως προορίζεται για τη δημιουργία φυλακών), είτε προτείνεται σε συνεργασία με το δήμο Αγρινίου να γίνει ανταλλαγή δημόσιας έκτασης με άλλη έκταση που έχει στην κυριότητά του ο δήμος στην περιοχή του Αγγελοκάστρου. Και βεβαίως απαιτείται η Περιφέρεια από το νέο ΕΣΠΑ να δεσμεύσει πόρους για τη δημιουργία ΒΙΟΠΑ στο Αγρίνιο, κάτι που φέρεται διατεθειμένη να το πράξει τόσο για το Αγρίνιο, όσο και για τον Πύργο. Η πρόταση ολοκληρώνεται με την πρόβλεψη η χάραξη της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό να διέλθει πολύ κοντά από τον χώρο που προτείνεται για το ΒΙΟΠΑ, γεγονός φυσικά που διευκολύνει την οικονομική δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί στην περιοχή.
Το πρόβλημα βέβαια στην υλοποίηση του σχεδίου είναι ότι το έργο της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, επί του παρόντος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιθυμία. Το Υπ. Υποδομών παρά το γεγονός ότι είχε κάποιες οχλήσεις από παράγοντες της περιοχής δεν έχει αναλάβει κάποια δέσμευση, πιθανόν και λόγω έλλειψης πόρων, ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προτείθεται να κάνει ή να συμμετάσχει με τις τεχνικές της υπηρεσίες στην προμελέτη και από εκεί και πέρα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr γίνεται από τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς μια προσπάθεια στην κύρια μελέτη του έργου να «εμπλακεί» η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ», ο κυριότερος κατασκευαστής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει την Ιόνια Οδό!

H σύνδεση του Αγρίνιου με την Ιόνια Οδό δεν έχει καμία ωριμότητα και μετατίθεται -στην καλύτερη των περιπτώσεων- στο επόμενο ΕΣΠΑ
Το μεγάλο πρόβλημα το όλου project είναι τα χρήματα! Το έργο της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό είναι -διερχόμενο τον κάμπο- ένα εύκολο τεχνικά έργο, το μόνο μεγάλο τεχνικό έργο που απαιτεί θα είναι μια γέφυρα στο Δίμηκο ποταμό, και θα μπορούσε να είναι αρκετά «φθηνό», αν προβλέπονταν στη σύμβαση παραχώρησης της Ιονίας Οδού. Ωστόσο δεν προβλέπεται και έτσι, από τη στιγμή μάλιστα που το πακέτο Γιούνκερ απαιτεί άμεση ανταποδοτικότητα των έργων, το ΕΣΠΑ είναι η μόνη λύση για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Το έργο της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό ακόμη και εάν -εντελώς ουτοπικά- σε ένα χρόνο από σήμερα είχε ώριμες μελέτες είναι αδύνατο να προλάβει το παρόν ΕΣΠΑ, μιας και αυτό έχει ήδη αρκετά έργα-γέφυρες από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και φυσικά προέχουν προς ένταξη άλλα έργα που είναι ήδη ώριμα. Αυτό σημαίνει ότι η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο στην καλύτερη των περιπτώσεων μετατίθεται στο επόμενο ΕΣΠΑ, δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχει ένα ορίζοντα ολοκλήρωσης λίγο πριν το 2030… Αντιθέτως το ΒΙΟΠΑ Αγρινίου φαντάζει ένας πολύ πιο εφικτός στόχος, αρκεί το ΥΠΟΙΚ προχωρήση στην παραχώρηση ή στην ανταλλαγή εκτάσεων που προτείνεται!

Σε κάθε περίπτωση και παρόλο που θα μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα, πρόκειται για μια αξιόλογη ιδέα, που πρέπει να μελετηθεί και να τύχει της υποστήριξης των Υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών. Από εκεί και πέρα απαιτείται από τη Περιφέρεια να διαθέσει μέρος του ΕΣΠΑ για το ΒΙΟ.ΠΑ του Αγρινίου ενώ είναι επίσης θετική η συνδρομή της Περιφέρειας έστω και σε επίπεδο προμελέτης για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Σε ανάλογη ενέργεια πρόσφατα έχει προχωρήσει και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για το δρόμο Λαμία – Καρπενήσι. Σε καμία περίπτωση όμως δεν φανταζόμαστε να διεκδικεί κανείς εύσημα κάνοντας το αυτονόητο για μια υπόθεση που, στα 20 περίπου χρόνια που μεσολάβησαν από τότε που αποφασίστηκε η χάραξη της Ιονίας Οδού, αφέθηκε στην τύχη της…

Δ.Π

πηγή: http://agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 2891 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.