Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  11:20 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 23 Μαϊος 2016 18:31

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Β.Ε.Ε.: Έχουμε όραμα και συνεχίζουμε (ΦΩΤΟ)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ιστορία της ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Β.Ε.Ε δικαιώνει όλους όσους υποστηρίζουν ότι οι τυροκομικές μονάδες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αγροτικής μας οικονομίας. Συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής επιχείρησης προσαρμοσμένης σε ένα σύγχρονο περιβάλλον. Μια οικογενειακή εταιρεία που πέρασε στην 2η γενιά τηρώντας πιστά την παράδοση της τυροκόμησης ενώ παράλληλα ακολουθεί και επενδύει στις σύγχρονες μεθόδους. Ο Νώντας, ο Επαμεινώνδας και ο Δημήτρης Παπαθανασίου παιδιά των ιδρυτών, εξηγούν πως η παραγωγή τυριών στην Ελλάδα εκτός από οικογενειακή υπόθεση μπορεί να είναι και μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Ρούλα Φλώρου

Η Βιομηχανία γάλακτος ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Α.Β.Ε.Ε. Τυροκομικά – Γαλακτοκομικά Ορεινής Τριχωνίδας απασχολεί 30 εργαζόμενους ως μόνιμο και εποχικό προσωπικό και στις νέες εγκαταστάσεις της έχει δυνατότητα επεξεργασίας έως και 15 τόνων γάλακτος ημερησίως. Σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται ο κ. Νώντας Παπαθανασίου ως πρόεδρος της εταιρείας. Σε καθημερινή βάση θα τον βρείτε στο κεντρικό κατάστημα όπου διατηρεί προσωπική επαφή με τους πελάτες. Από μικρός δοκιμάζει τυριά αλλά δεν δυσκολεύεται ν΄ απαντήσει στο ερώτημα για το ποιο είναι το αγαπημένο του. Η φέτα, που οι πρώτες αναφορές της γίνονται από τον Όμηρο στην Οδύσσεια, είναι μία γεύση που φανατικά αναζητούν όχι μόνο οι Έλληνες αλλά και καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι εξαγωγές των τυριών κατά 70% – 76% αφορούν τη φέτα.

Νώντας Παπαθανασίου: «Η φέτα είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα προϊόντα στον κόσμο. Το δικό μας σημείο υπεροχής βρίσκεται στην αδιαπραγμάτευτη ποιότητα σε όλα τα στάδια και τα υλικά που χρησιμοποιούμε καθώς και στην σταθερή μας γεύση και υφή. Είναι σημαντικό για ένα παραδοσιακό τυροκομείο να κρατά σταθερή γεύση. Η φέτα είναι ΠΟΠ, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πρέπει να παράγεται σε συγκεκριμένες περιοχές από συγκεκριμένη ποικιλία ζώων, με συγκεκριμένη αναλογία γάλακτος. Δεν γίνονται προσμείξεις, είναι αυστηρός ο τρόπος παραγωγής της. Θεωρείται δικαίως η ναυαρχίδα της τυροκομίας. Είναι ένα προϊόν ζωτικής σημασίας για την ελληνική κτηνοτροφία και την εθνική οικονομία. Συνολικά η Αιτωλοακαρνανία παράγει κορυφαία τυριά. Είναι ο πρώτος, σε παραγωγή, νομός αιγοπρόβειου γάλακτος μαζί με την Λάρισα».

Στην Ελλάδα παράγονται 70 είδη τυριών από τα οποία τα 21 είναι ΠΟΠ. Στο Αγρίνιο στο εργοστάσιο της εταιρείας παράγονται φέτα σε βαρέλι και δοχείο, τυρί κατσικίσιο, τυρί με χαμηλά λιπαρά, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, τυρί τύπου πεκορίνο, ανθότυρο, τσαλαφούτι, μυζήθρα, γιαούρτι και βούτυρο. Τα προϊόντα διατίθενται στην εγχώρια αγορά ενώ, όπως εξηγεί ο κ. Ε. Παπαθανασίου Δ/νων Σύμβουλος, πριν 10 χρόνια ξεκίνησε η εξαγωγική δραστηριότητα για την Παπαθανασίου ΑΒΕΕ.

Επαμεινώνδας Παπαθανασίου: «Η κρίση των τελευταίων χρόνων δεν επηρέασε την δραστηριότητά μας. Δεδομένης της ποιότητας και της σταθερής μας πορείας δεν είχαμε πρόβλημα ούτε στις πωλήσεις ούτε στα οικονομικά στοιχεία μας. Έχουμε όραμα και συνεχίζουμε. Θέλουμε να επεκταθούμε κι άλλο στο εξωτερικό με μικρούς πελάτες και τις σωστές συσκευασίες. Βέβαια θα αισθανθούμε ασφαλείς αν υπάρξει σταθερό φορολογικό σύστημα, είναι αναγκαίο να γνωρίζεις το ποσοστό φορολόγησης. Εμείς εξάγουμε στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιταλία, Δανία και Ολλανδία. Οι πελάτες μας προτιμούν την φέτα με εξαίρεση την Αυστραλία όπου ο κύριος όγκος είναι σκληρά τυριά. Οι εξαγωγές ξεπερνούν το 30% του τζίρου μας. Στόχος μας είναι, με όλες τις επενδυτικές κινήσεις μας, να ξεπεράσουμε το 50 % την επόμενη 5ετία».

Ο κ. Δημήτρης Παπαθανασίου υπεύθυνος για την συλλογή του γάλακτος και την αποθήκευση, εργάζεται από πολύ μικρός και χωρίς διάλειμμα στην επιχείρηση. Έζησε από κοντά όλες τις αλλαγές στην διαδικασία παραγωγής και εξηγεί πως η επιχείρηση ακολουθεί όλους τους διεθνείς όρους.

Δημήτρης Παπαθανασίου: «Η ποιότητα των προϊόντων μας έχει οικοδομήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας μας μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μας και τους πελάτες μας. Γι’ αυτό το λόγο η επιχείρησή μας έχει εγκαταστήσει και εφαρμόζει σύστημα ISO και HACCP με στόχο τον αυστηρό έλεγχο της ποιότητας του γάλακτος και των προϊόντων του σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους. Με την εγκατάσταση στη νέα μας μονάδα μπήκαμε στην μεγάλη παραγωγή και καταφέραμε να έχουμε σταθερή ποιότητα, να κερδίζουμε συνέχεια πελάτες και να έχουμε την θέση μας στην αγορά. Επιπλέον χρηματοδοτήσαμε την έρευνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και έχουμε εγκαταστήσει σύστημα βιολογικής επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων που καθιστά τα επεξεργασμένα απόβλητα με ποιοτικά χαρακτηριστικά ανώτερα των απαιτήσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 80 από ένα προσωπικό στοίχημα δύο αδερφών, του Λάμπρου και του Μιχάλη Παπαθανασίου. Σήμερα, περίπου 30 χρόνια αργότερα, απολαμβάνουν την εξέλιξη της ιδέας τους και καμαρώνουν τα παιδιά τους που διοικούν μια συνεχώς αναπτυσσόμενη μονάδα.

Nώντας Παπαθανασίου: «Το πρώτο τυροκομείο ήταν στο Πεντάκορφο, απ΄ όπου και η καταγωγή μας. Σταδιακά προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση και στα τέλη της δεκαετίας του 90 εγκατασταθήκαμε στο 8ο χλμ. Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου σε ιδιόκτητο κτήριο, άρτια εξοπλισμένο και διαμορφωμένο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τις σημερινές ανάγκες υψηλής ποιότητας που απαιτεί η αγορά. Η εταιρεία άλλαξε μορφή αλλά όχι και τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Είναι και θα παραμείνει οικογενειακή επιχείρηση. Δεν καταγόμαστε από κτηνοτροφική οικογένεια. Οι ιδρυτές ήταν τραπεζικοί υπάλληλοι. Στις αρχές του 80 εμπορεύονταν αγροτικά προϊόντα. Τότε έβαλαν ένα προσωπικό στοίχημα και με μεθοδική δουλειά κατάφεραν να εξελίξουν την επιχείρηση. Ακόμη και σήμερα είναι στο πλευρό μας. Και, κρίνοντας από την αγάπη του κόσμου, πιστεύω ότι κέρδισαν το στοίχημα».

Περισσότερες από 250.000 οικογένειες σε όλη την χώρα ασχολούνται με την αιγοπροβατοτροφία ως βασική πηγή εισοδήματος. Από το 2010 έως και το 2012 είχε παρατηρηθεί μείωση στην παραγωγή γάλακτος στην χώρα μας. Αυτό άλλαξε με την είσοδο στην κτηνοτροφία λόγω κρίσης νέων παιδιών. Σήμερα η εταιρεία Παπαθανασίου ΑΒΕΕ συνεργάζεται με περίπου 500 κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.

Δ. Παπαθανασίου: «Μέχρι πριν από 4 χρόνια η καθημερινή συλλογή γάλακτος έφτανε τους 2,5 τόνους. Σήμερα ξεπερνάμε τους 4 τόνους στην ορεινή Τριχωνίδα. Κι αυτό γιατί πολλά νέα παιδιά έχουν επιστρέψει στην κτηνοτροφία. Το αισιόδοξο είναι ότι επιθυμούν να εξελίξουν την δουλειά και συνεχώς ενημερώνονται. Αυτό βοηθά και την δική μας δουλειά. Εμείς αποφασίσαμε να διατηρήσουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα μας κι έχουμε εκσυγχρονίσει τα μέσα που χρησιμοποιούμε. Πριν λίγα χρόνια η παστερίωση γίνονταν σε βραστήρες τώρα με μηχανήματα παστερίωσης όπου επιτυγχάνεται αλάνθαστη παστερίωση χωρίς να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Οι έλεγχοι πλέον είναι πολλοί και αυστηροί. Επιλέγουμε και ελέγχουμε τις πρώτες ύλες μας με αυστηρά κριτήρια. Το γάλα ελέγχεται δειγματοληπτικά κατά τη συλλογή του και εξ’ ολοκλήρου πριν τη διαδικασία παστερίωσής του στις εγκαταστάσεις μας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν τα επόμενα 10 χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση αλλά και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμό 1,9% ετησίως. H λήξη του συστήματος των ποσοστώσεων στην ΕΕ έδωσε επιπλέον κίνητρο σε μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων να αυξήσουν την παραγωγή τους. Αυτές οι ευνοϊκές περιστάσεις δεν μπορεί παρά να δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στους τυροκόμους.

Ε. Παπαθανασίου: «Έχουμε σταθερούς πελάτες κι αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο. Θα θέλαμε η επιχείρηση και τα επόμενα 10 χρόνια να έχει έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα. Πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα. Ο τομέας είναι συνεχώς αναπτυσσόμενος. Θα θέλαμε τα παιδιά μας να συνεχίσουν, να είμαστε υγιείς και το κράτος να σταματήσει να βάζει τρικλοποδιές σε όσους παράγουν ΑΕΠ στην χώρα. Πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος για να μπορέσουμε να υπάρχουμε».

πηγή: http://agriniovoice.gr

 

Διαβάστηκε 6121 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.