Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:33 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 18 Μαϊος 2016 19:01

Mερικές σκέψεις με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας τoυ Π.Καλτσά για την Αιθιοπία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ε Κ Θ Ε Σ Η Φ Ω Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α Σ
ΠΑΝΟΥ ΚΑΛΤΣΑ

«Α Ι Θ Ι Ο Π Ι Α:
ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Η Έκθεση φωτογραφίας του Πάνου Καλτσά στο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ δεν ήταν απλά ένα ακόμα εικαστικό γεγονός για το Αγρίνιο. Ήταν μια γροθιά στο στομάχι, σε μια αλλοτριωμένη καταναλωτική Κοινωνία όπως είναι όλες οι Κοινωνίες του λεγόμενου Αναπτυγμένου Κόσμου. Και τούτο γιατί, μέσα από την Χριστιανική Αιθιοπία ανακαλύψαμε, όλοι όσοι βρεθήκαμε το βράδυ του Σαββάτου στο Παπαστράτειο Μέγαρο, ότι υπάρχει ακόμα κι ένας άλλος Κόσμος που μπορεί να στερείται τα αγαθά του δικού μας Πολιτισμού αλλά όμως που μέσα στη φτώχεια του φαίνεται ευτυχισμένος.Ενας κόσμος που αγωνίζεται για το καλλίτερο,χωρίς να χάνει την ψυχή του.Ενας κόσμος που μορφώνεται και μοχθεί μέσα σε αντίξοες κληματικές συνθήκες–καθότι οι βροχές σπανίζουν– για να βελτιώσει την ζωή του,χωρίς να φοβάται τον έξω κόσμο,φιλόξενος και καταδεκτικός.

Το βλέπεις αυτό στα φωτεινά, χαμογελαστά πρόσωπα που η τέχνη του φακού απεικόνισε στο χαρτί της φωτογραφίας. Στην αρχοντιά, την καλοσύνη και την αλληλεγγύη που ο Βασίλης Αρτίκος-ο οποίος παρουσίασε το έργο του Πάνου Καλτσά- διαπίστωσε ότι υπάρχει στον τρόπο ζωής αυτών των Ανθρώπων στη Χριστιανική βορειοανατολική γωνία της Αιθιοπίας.
Η ομάδα των συμπατριωτών μας–Β.Αρτίκος,Π.Καλτσάς,Σ.Λειβαδίτη– που επισκέφθηκαν τα Χριστούγεννα την Αρχαία Χώρα της Αιθιοπίας, που δεν γνώρισε κατακτητή εκτός από τον υπερφίαλο Μουσολίνι, δεν γεύτηκε ούτε τα «καλά» της Πολιτισμένης Αποικιοκρατικής Δύσης και γι’ αυτό βρήκαν εκεί ανθρώπους απλούς με ανθρωπισμό και μια χαρούμενη πραγματική πίστη στον Χριστιανισμό.
Γιόρτασαν εκεί μαζί με τους Ομόδοξους μας Χριστιανούς απλά και χαρούμενα Χριστούγεννα, μέσα σε μια Κοινωνία που δεν μετράει την ευτυχία με τις ποσότητες γλυκισμάτων, φαγητών, ποτών, ρούχων και ηλεκτρικών συσκευών αλλά με τη συμμετοχή στη θρησκευτική λατρεία, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη σε όλες τις πτυχές της Ζωής. Συνιστώ σε όλους να δουν αυτή τη σπάνια Έκθεση και στους φίλους μας που ταξίδεψαν στη μακρινή Αιθιοπία να κοινολογήσουν παντού αυτά που είδαν εκεί.
Πιστεύω ότι αυτός ο Άγνωστος Χριστιανικός Πολιτισμός-όπως πολύ εύστοχα χαρακτηρίζεται από τον Πάνο Καλτσά-πρέπει να αποτελέσει και για εμάς μια ευκαιρία να προβληματιστούμε για τα κοινωνικά πρότυπα που ακολουθούμε, την καταναλωτική Κοινωνία που θεοποιούμε και να ξανασκεφτούμε τις πατρογονικές αξίες που σαν δήθεν παρωχημένες, δεν εκτιμούμε.

Αγρίνιο, 15 Μαΐου 2016

ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Διαβάστηκε 2490 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.