Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:21 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 25 Μαϊος 2016 04:44

24 τροφές που μας κάνουν πιο έξυπνους- Με κάποιες θα εκπλαγείτε!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ολοι ξέρουμε ότι η σωστή διατροφή μας βοηθά να παραμένουμε υγιείς αλλά το ξέρατε ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που ενισχύουν τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες; Βελτιώστε τη μνήμη σας και αποκτήστε ένα δυνατό μυαλό προσθέτοντας απλά κάποιες τροφές στη διατροφή σας σήμερα κιόλας. 

ΣΥΝΘΕΤΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Οι υδατάνθρακες κάνουν καλό και μάλιστα πρέπει να τους τρώμε. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που υπάρχουν στο ανεπεξέργαστο ρύζι και στο ψωμί ολικής άλεσης αποδεσμεύουν αργά γλυκόζη στον εγκέφαλό μας. Η γλυκόζη είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την εκμάθηση. 
ΚΑΦΕΣ
Όχι μόνο σε ξυπνά το πρωί αλλά ενισχύει και την δύναμη του εγκεφάλου σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τη μνήμη και τα αντανακλαστικά. Η κατανάλωση καφέ μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. 
ΤΣΑΙ
Εάν δεν σας αρέσει ο καφές, έχετε κι άλλη εναλλακτική. Το τσάι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που αυξάνουν την παραγωγή νευρώνων στον εγκέφαλο. Μελέτη που δημοσιεύθηκε σε Αμερικανικό ιατρικό περιοδικό αναφέρει ότι ένα άνοργανο συστατικό που περιέχεται στο τσάι, το EGCG, εμποδίζει την απώλεια της μνήμης και τις εκφυλιστικές ασθένειες. 
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το έλαιο φασκόμηλου βελτιώνει και ενισχύει τη μνήμη. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στο τσάι, να το βάλετε στη σάλτσα για τα μακαρόνια ή να το φάτε σκέτο ωμό. Φρεσκάρει και την αναπνοή. 
ΣΟΛΟΜΟΣ
Είναι γνωστό ότι ο σολομός είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψη Ω-3 λιπαρών μπορεί να προκαλέσει κόπωση, κακή μνήμη και εναλλαγές στη διάθεση. Για να αποφύγετε τα μέταλλα που περιέχουν κάποιες φορές τα ψάρια αυτά, προτιμήστε τους άγριους σολομούς από εκείνους του ιχθυοτροφείου. 
ΚΡΟΚΟΣ ΑΥΓΟΥ
Υπάρχουν πολλοί που τρώνε μόνο το ασπράδι για λόγους υγείας, όμως όλη η ουσία του αυγού βρίσκεται στον κρόκο και ονομάζεται χολίνη. Η χολίνη είναι το βασικό συστατικό δύο μορίων στον εγκέφαλο που αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού όγκου του εγκεφάλου. Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα φτιάξετε ομελέτα χρησιμοποιήστε ολόκληρο το αυγό. 
ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Το λαχανικό αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ η οποία όπως είναι γνωστό ενισχύει τη γνωστική ικανότητα. Όπως ακριβώς και ο κρόκος, έτσι και το μπρόκολο περιέχει χολίνη η οποία ενισχύει τη μνήμη. 
ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012, η κατανάλωση φράουλας συνδέεται με μειωμένη έκπτωση των γνωστικών ικανοτήτων στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Κι αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που ενισχύουν τη μνήμη και βελτιώνουν τη διάθεση. 
ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Επιτέλους! Άλλος ένας λόγος για να τρώμε σοκολάτες χωρίς ενοχές! Πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι η μέτρια (μέτρια είπαμε) κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνει τη γνωστική απόδοση. Η  νέα αυτή έρευνα αποτελεί μελέτη 40 ετών η οποία απέδειξε ότι τα άτομα που έτρωγαν σοκολάτα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είδαν τη μνήμη και την αφηρημένη σκέψη τους να βελτιώνονται. Θα πρέπει βέβαια να επιλέγετε σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο. 
ΝΕΡΟ
Σύμφωνα με αναφορές, πολλοί επιστήμονες τείνουν να πιστέψουν ότι μία από τις κύριες αιτίες απώλειας της μνήμης σε οποιαδήποτε ηλικία είναι η αφυδάτωση. Με ένα ποτηράκι νερό λοιπόν μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Μια μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξε ότι τα άτομα που ήταν καλύτερα ενυδατωμένα τα πήγαν καλύτερα σε διάφορα τεστ σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν αρκετό νερό. 
ΜΥΡΤΙΛΛΑ
Σύμφωνα με μια έρευνα του 2012 τα μύρτιλλα βελτιώνουν τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και την λεκτική κατανόηση. 
ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ
Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί και η σαρδέλα περιέχουν DHA το οποίο συγκεντρώνεται σε μεγάλες ποσότητες στον εγκέφαλό μας και θεωρείται σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη βελτίωση της μαθησιακής μας ικανότητας και της πνευματικής μας ανάπτυξης. 
ΣΠΑΝΑΚΙ
Ο Ποπάι έτρωγε σπανάκι για να είναι δυνατός αλλά εσείς πρέπει να το τρώτε για να έχετε γερό μυαλό. Σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες το σπανάκι σας προστατεύει από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία καθώς κι από άλλα γνωσιακά προβλήματα. Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ η οποία παρακολούθησε 13.000 γυναίκες επί 25 χρόνια απέδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση του λαχανικού αυτού συνδέεται με τη μειωμένη γήρανση του εγκεφάλου κατά ένα με δύο χρόνια. 
ΚΑΡΥΔΙΑ
Παρόλο που όλοι οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι, τα καρύδια είναι εκείνα που μας κάνουν το περισσότερο καλό. Έρευνες απέδειξαν ότι τα καρύδια δρουν σαν αντιοξειδωτικά και μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες. 
ΜΗΛΑ
Το φρούτο περιέχει κατεχίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικού που μπορεί να μας προστατεύσει από τα χημικά που καταστρέφουν τον εγκέφαλο και βρίσκεται σε προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά. 
ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΙ
Παρόλο το μέγεθός τους οι κολοκυθόσποροι κάνουν πολύ καλό. Οι σπόροι αυτοί περιέχουν τρυπτοφάνη η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεροτονόνης, συστατικό κλειδί για τη διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου. Δοκιμάστε να φάτε μια χούφτα κολοκυθόσπορους το απόγευμα σαν σνακ ή βαλτε τα στη σαλάτα σας. 
ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν άνοια και συγκεκριμένα Άλτσχάιμερ. 
ΦΥΚΙΑ
Τα φύκια περιέχουν υψηλά ποσοστά χημικού ιωδίου. Επειδή το σώμα δεν παράγει ιώδιο το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σώματος, θα πρέπει να το παίρνουμε από τη διατροφή μας. Ευτυχώς τα φύκια υπάρχουν άφθονα στη φύση και μάλλον ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να τρώμε όσο πιο συχνά μπορούμε. 
ΑΛΚΟΟΛ
Αλήθεια σας λέμε! Παρόλο που η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί άνοια, η περιορισμένη χρήση μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο. Σε πρόσφατη μελέτη αποδείχθηκε ότι τα άτομα που έπιναν ένα έως έξι ποτά την εβδομάδα διέτρεχαν κατά 54% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Προτιμήστε το κόκκινο κρασί. 
ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Και νόστιμο και ωφέλιμο, τι άλλο θέλετε; Τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων διατηρούν τα εγκεφαλικά κύτταρα υγιή. Κάθε μερίδα αβοκάντο περιέχει 20 διαφορετικές βιταμίνες αλλά μην το παρακάνετε, μισό αβοκάντο τη φορά αρκεί για να δείτε αποτελέσματα. 
ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Μπορεί και να μην είναι το αγαπημένο σας λαχανικό αλλά αξίζει να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι περιέχουν συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν τα νέα κύτταρα του εγκεφάλου. Εξακολουθεί να μην σας αρέσουν; Μπορείτε να τα φάτε με μπόλικο τυρί! 
ΣΚΟΡΔΟ
Το ωμό σκόρδο ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ το εκχύλισμα σκόρδου προστατεύει τον εγκέφαλο. Μελέτη έδειξε ότι το σκόρδο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ. 
ΣΤΡΕΙΔΙΑ
Δεν είναι μόνο για τη λίμπιντο, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διάθεση και την εγκεφαλική λειτουργία. Περιέχουν σίδηρο και ψευδάργυρο και αυξάνουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

http://www.pronews.gr

 

Διαβάστηκε 1862 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Μαϊος 2016 19:55
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.