Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:36 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016 10:31

Η πόλη στη Συρία που οι κάτοικοι μιλούν ελληνικά [βίντεο]

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπάρχει μια πόλη στη Συρία όπου ακόμη οι κάτοικοι μιλούν ελληνικά. Οι κρήτες μουσουλμάνοι συνεχίζουν να συνθέτουν με κρητικές ομοιοκαταληξίες. Επισημαίνεται ότι η Μεσόγειος θάλασσα είναι συνώνυμη με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Από την αρχαιότητα οι περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο θάλασσα είχαν αποικηθεί από τους Έλληνες που ξεκινούσαν από την Ανατολία, στην Ανατολική πλευρά της Μεσογείου, και έφταναν μέχρι τη Γαλλία και τη Δυτική Ισπανία.

Πολλά μπορεί να έχουν ακουστεί για τους πρώτους Έλληνες αποίκους που εγκαταστάθηκαν στη Νότια Γαλλία, λίγοι όμως γνωρίζουν για τους Κρήτες που ζούν στην πόλη Al-Mamidiyah της Συρίας κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Η πόλη που ιδρύθηκε από τον Οθωμανό Σουλτάνο Abdul Hamid II γύρω στα 1897 για να φιλοξενήσει καταυλισμούς προσφύγων μουσουλμάνων Κρητών που μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και οι οποίοι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Κρήτη κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897-98.

Η μοναδικότητα γύρω από αυτήν την κοινότητα είναι οι ισχυροί δεσμοί τους με την κρητική κληρονομιά που δεν συμβαίνει με άλλες εθνικές μειονότητες.

Αυτοί νιώθουν υπερηφάνεια στο να διατηρούν τη γλώσσα και τη νοοτροπία των πατεράδων τους και μάλιστα σε αντίθεση με άλλους μουσουλμάνους παντρεύονται μόνο μια γυναίκα και το θεωρούν ντροπή να χωρίζουν.

Σύμφωνα με τη Συριακή κυβέρνηση το 2004 η πόλη είχε πληθυσμό 7.400. η πλειονότητα των οποίων ήταν Κρήτες.

Δείτε σχετικό βίντεο

πηγή: http://www.pronews.gr

 

Διαβάστηκε 1954 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.