Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:10 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 18:28

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη νέα Κοινωφελή Εργασία σε Δήμους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έως τα τέλη Απριλίου και σίγουρα μέσα στο μήνα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα της νέας κοινωφελούς εργασίας όπου και θα αφορά 6.918 ανέργους όπου και θα προσληφθούν σε 17 δήμους της χώρας.

Αυτό έκανε γνωστό την Δευτέρα (4/4) η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου η πρώτη φάση θα αφορά 6.918 ανέργους σε 17 δήμους, ενώ στόχος του Υπουργείου Εργασίας είναι να ξεκινήσουν οι ωφελούμενοι να εργάζονται στις θέσεις που θα επιλεχθούν έως τα μέσα Ιουνίου.

Η δεύτερη φάση θα αφορά 34 δημους της χώρας και θα ξεκινήσει δυο μήνες αργότερα ενώ θα ωφεληθούν 12.656 θέσεις εργασίας. Συνολικά θα γίνουν19.518 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας σε δήμους με συνολικό κόστος 132 εκατ ευρω όπου 45 εκατ. ευρω θα αφορούν τους πρώτους 17 δήμους και τα 87 εκατ. ευρω τους υπόλοιπους 34 δήμους της δεύτερης φάσης.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, κτιριακές υποδομές δήμων, αναβάθμιση παιδικών χαρών αλλά και πάρκα και δημοτικές βιβλιοθήκες.

Η κ. Αντωνοπούλου έκανε επίσης γνωστό ότι συνολικά 172.000 θέσεις εργασίας θα προκύψουν από όλα τα προγράμματα που θα προκηρυχθούν εως το τέλος του 2016 ενώ επανέλαβε ότι θα προκύψουν δυο κύκλοι προσλήψεις σε hot spots με τις 2.500 να προκηρύσσονται άμεσα και τους άλλες 2.500 να προκηρύσσονται μετά από οκτώ μήνες. Βέβαια ο δεύτερος γύρος προσλήψεων σε hot spots θα εξεταστεί εαν θα προκηρυχθεί εφόσον υπάρχουν εκείνη την στιγμή οι προϋποθέσεις.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση της ευρωπαϊκή επιτροπής απασχόλησης για το σύστημα διάγνωσης αναγκών αγορά εργασίας ενώ συμπλήρωσε ότι έχει ήδη άτυπα. Ετσι θα δημιουργηθείάτυπος μόνιμος μηχανισμός που θα βοηθά στην εξειδίκευση προγραμμάτων κατάρτισης ενώ εντός δέκα ήμερων η απόφαση θα εκδοθεί και επίσημα.

Οι 17 δήμοι για την πρώτη φάση προσλήψεων Η επιλογή των δήμων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, έγινε με βάση το ύψος της μακροχρόνιας ανεργίας που καταγράφηκε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό το πρόγραμμα σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε ακόμα 32 Δήμους της χώρας, με στόχο να καλύψει το σύνολό τους. Πρόκειται για τους δήμους Περάματος (476 ωφελούμενοι), Αμπελοκήπων – Μενεμένης (818), Άργους – Μυκηνών (270), Θερμαϊκού (230), Καλαμαριάς (464), Αρταιών (334), Παύλου Μελά (797), Σαλαμίνος (153), Αγίων Αναργύρων – Καματερού (341), Φυλής (269), Παιονίας (165), Ασπρόπυργου (206), Κορδελιού – Ευόσμου (753), Σιντίκης (100), Αγρινίου (795), Κορινθίου (243) και Κερατσινίου – Δραπετσώνας (504).

Τα νέα προγράμματα είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, οκτώ μηνών, από πέντε που ήταν έως σήμερα, και περιλαμβάνουν απασχόληση, συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων.

Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών είναι υποχρεωτική για όλους τους ωφελούμενους του Προγράμματος. Η κατάρτιση θα είναι προαιρετική και θα πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα κάθε εβδομάδας. Βασική προτεραιότητα της νέας κοινωφελούς εργασίας είναι η επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους δύο αδυνατεί να επιστρέψει στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα μπορούν να επιλέξουν:

  • Πρόγραμμα κατάρτισης στη Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), διάρκειας 120 ωρών
  • Πρόγραμμα κατάρτισης στην Επιχειρηματικότητα και Κοινωνική Οικονομία, διάρκειας 120 ωρών.

Αν ο ωφελούμενος δεν επιλέξει κανένα από τα παραπάνω δύο προγράμματα κατάρτισης, τότε θα εργάζεται και τις 5 ημέρες της εβδομάδας. Οι εργαζόμενοι θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

πηγή: http://agriniovoice.gr

Διαβάστηκε 1485 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 18:30
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία