Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:55 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 18:50

Μίμης Σκορδόπουλος: «Είμαστε ο Δήμος του νερού»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Μίμης Σκορδόπουλος

Από τα λουτρά της Μυρτιάς η θέα σου κόβει την ανάσα. Η Τριχωνίδα απλώνεται μπροστά σου μέχρι εκεί που το μάτι φθάνει. Νομίζεις πως κάθεσαι στην όχθη της λίμνης μέχρι να περάσει το πρώτο αυτοκίνητο και να καταλάβεις ότι είσαι στην μέση ενός χωμάτινου δρόμου. Ακούς δίπλα σου τους ψαράδες να λένε πως «το πέλαγο», έτσι αποκαλούν την λίμνη, είναι ήσυχο σήμερα και σκέφτεσαι πως θα μπορούσες να βρίσκεσαι στο λιμάνι ενός νησιού και να περιμένεις την ώρα σου να φύγεις. Αυτή είναι η δική μου αγαπημένη γωνιά στην λίμνη. Ενός μαγικού τόπου γεμάτου αντιθέσεων που συνδέεται με τις πιο γλυκές μνήμες μας. Έτσι η είδηση ότι η Τριχωνίδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος δεν μπορεί παρά να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τις λεπτομέρειες αυτής της προσπάθειας εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Μίμης Σκορδόπουλος. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Ρούλα Φλώρου

Τις τελευταίες δεκαετίες παρακολουθούμε τα αποτελέσματα της ρύπανσης στην λίμνη, την εγκατάλειψή της αλλά και τις αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες. Πολλές φορές στο παρελθόν εκφράστηκαν πολιτικές προθέσεις για την αποκατάσταση των λαθών που παρέμειναν όμως αγνές. Για πρώτη φορά επιχειρείται μια προσέγγιση που στηρίζεται σε οργανωμένη μελέτη. Η Τριχωνίδα μπαίνει σε πρώτο πλάνο και αρχίζει μια σοβαρή συζήτηση για την προστασία και την ανάπτυξή της. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Γεν. Γραμ. του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΑ Μίμη Σκορδόπουλο, που μια σειρά ενεργειών του οδήγησαν την Τριχωνίδα ένα βήμα πριν την ένταξη της σε ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Μ.Σ.: «Μέσω του προγράμματος «Balkan Med» μπορεί να επιτευχθεί η περιβαλλοντική και η τουριστική αναβάθμιση της λίμνης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που αποτελούσε διαχρονικά το όνειρο όλων των Αιτωλοακαρνάνων. Εμείς κυνηγώντας και εκμεταλλευόμενοι όλες τις ευκαιρίες είμαστε ένα βήμα πριν την υλοποίηση του στόχου. Μιλάμε κυρίως για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Αν οι στόχοι μας υλοποιηθούν μέσα σε αυτή την πενταετία, θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση της χώρας. Έχουμε μια λίμνη ανεκμετάλλευτη. Πολλοί στο παρελθόν είχαν υποσχεθεί πολλά για την αξιοποίησή της. Εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή πράξαμε αυτά που υποσχεθήκαμε ξεκινώντας από το Balkan Med. Παράλληλα αναδεικνύουμε τις ομορφιές της Τριχωνίδας με τον διαγωνισμό lake me. Είμαστε ο Δήμος του νερού και θέλουμε να κάνουμε τους δημότες και τους επισκέπτες συμμέτοχους στην ανάπτυξή του».

Τι είναι όμως το «Balkan Med». Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με την συμμετοχή της Ελλάδας, Βουλγαρίας και Κύπρου και δύο υπό ένταξη χωρών, της Αλβανίας και των Σκοπίων. Είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και μέσω Κοινοτικών πόρων υλοποιεί αναπτυξιακά και έργα προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως επισημαίνει ο 33χρονος μηχανικός, ο Δήμος αποκτά με αυτό τον τρόπο ένα πολύτιμο εργαλείο. Μια μελέτη που θα είναι οδηγός για την όποια παρέμβαση στην Τριχωνίδα. Παράλληλα ο Δήμος Αγρινίου, με συντονισμένες ενέργειες, δρομολογεί την έκδοση κοινοτικής οδηγίας που θα καλύψει το κενό της έλλειψης νομικού πλαισίου που διέπει τις λίμνες.

Μ.Σ.: «Η ανάδειξη και η αξιοποίηση της λίμνης αποτελεί προτεραιότητα και στόχο για τον Δήμο Αγρινίου. Η Τριχωνίδα προτάθηκε προς ένταξη στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Balkan Med» μέσω του Δικτύου πόλεων με λίμνες. Τα οφέλη του προγράμματος «Balkan Med» είναι πολλαπλά. Στα σημαντικότερα καταγράφεται η αποτύπωση της ρύπανσης από φυτοφάρμακα, λιπάσματα αλλά και αιωρούμενα σωματίδια. Ενώ σημαντική πρέπει να θεωρείται η ανάπτυξη δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων της λίμνης και η κατάθεση μέτρων αντιμετώπισης και βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης. Ένα επιπλέον όφελος θα είναι ότι η Τριχωνίδα θα είναι επιλέξιμη κατά προτεραιότητα και για άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Ο Μίμης Σκορδόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και εργάστηκε στην Ξάνθη ως Διευθυντής – Συντονιστής στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Νομού. Παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές του ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Νομάρχη και Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Σταμάτη. Σήμερα κατέχει την θέση του Γενικού Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας ενώ το 2014 εξελέγη για 1η φορά δημοτικός σύμβουλος και ανέλαβε Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ. Ο πλέον κατάλληλος λοιπόν να μιλήσει για την ποιότητα του νερού που πίνουμε.

Μ.Σ.: «Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλύσεων το νερό στον Δήμο Αγρινίου είναι, αν όχι το ποιοτικότερο, από τα πλέον ποιοτικά στην χώρα. Πάντα πίστευα ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Για μένα η θέση του Αντιπροέδρου στην ΔΕΥΑΑ είναι θέση ευθύνης. Είναι η ευθύνη που αισθάνεται οποιοσδήποτε θέλει να κάνει με σύνεση αυτό που έχει αναλάβει και ειδικά για τον ευαίσθητο τομέα που εγώ διαχειρίζομαι. Αισθάνομαι τυχερός γιατί λειτουργούμε ως ομάδα με αρχηγό τον Δήμαρχο. Τέθηκε ως προτεραιότητα η κατασκευή ενός νέου αντλιοστασίου στην Σπολάϊτα που θα δώσει την δυνατότητα να αυξηθεί η ποσότητα του νερού που έρχεται από το Καστράκι προς το διυλιστήριο. Επίσης θα κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης για την κατασκευή δίδυμου κεντρικού αγωγού μεταφοράς του νερού από το Καστράκι προς το διυλιστήριο. Αυτά θα εξασφαλίσουν την υπερεπάρκεια του νερού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου αυξάνεται η ζήτηση και θα είναι έργα και για τις επόμενες γενιές. Προχωράμε στην ανάπτυξη του υδραυλικού μοντέλου για τον ανασχεδιασμό του δικτύου ύδρευσης στο Αγρίνιο, γεγονός που θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που συχνά καταγράφονται αναφορικά με την πίεση του νερού, σε πολλές περιοχές της πόλης. Για παράδειγμα σε σπίτι του τετάρτου ορόφου πολυκατοικίας στο Αγρίνιο μπορεί να μην επαρκεί το νερό λόγω της χαμηλής πίεσης. Αυτό με τον ανασχεδιασμό των ζωνών υδροδότησης δεν θα υφίσταται».

Ο Μίμης Σκορδόπουλος (δεξιά) με τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου
Ο Μίμης Σκορδόπουλος (δεξιά) με τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου

Όνειρο του 33χρονου δημοτικού συμβούλου είναι η πόλη του να γίνει «τόπος να ζεις». Οραματίζεται μια πιο αποτελεσματική τοπική κοινωνία με ευέλικτες δομές. Θα ήθελε να δημιουργηθούν οι συνθήκες οι συνομήλικοί του να μπορέσουν να επιστρέψουν στο Αγρίνιο. Πειθαρχημένος και με απόλυτη προσήλωση στο όραμά του εκτιμά ότι η μεγαλύτερη, έως τώρα, προσφορά της νέας δημοτικής αρχής αφορά στο νοικοκύρεμα του Δήμου.

Μ.Σ.: «Θεωρώ ότι έχουμε προχωρήσει αρκετά στο έργο μας και στόχος του Δημάρχου είναι να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι έργα και παρεμβάσεις γίνονται καθημερινά. Εγώ εστιάζω στο μεγάλο νοικοκύρεμα στα οικονομικά του δήμου και στην διαφοροποίηση της νοοτροπίας στην λειτουργία των υπηρεσιών. Νομίζω ότι οι πολίτες αισθάνονται πιο κοντά στον Δήμο. Γενικά δεν απογοητεύομαι εύκολα. Αντιθέτως πεισμώνω με τις δυσκολίες. Βλέπω την προσπάθεια και των υπόλοιπων μελών του δημοτικού συμβουλίου ν’ αλλάξουμε την εικόνα του Δήμου. Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια. Καθημερινά δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα που αφορούν κυρίως μικροπροβλήματα, τα οποία προσπαθεί η υπηρεσία άμεσα να τα επιλύει. Γιατί φιλοσοφία μας είναι να μην αφήνουμε εκκρεμότητες και άλυτα ζητήματα. Άλλωστε θεωρώ ότι εξελέγην για να είμαι δίπλα στους συμπολίτες μου και να κάνω την καθημερινότητά τους καλύτερη».

πηγή: http://agriniovoice.gr

 

Διαβάστηκε 2773 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 20:08
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.