Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:23 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 18:42

Νέα τεκμήρια δείχνουν διαρκή παρουσία του Καραϊσκάκη στον Άγιο Βλάση κατά την Ελληνική Επανάσταση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέα τεκμήρια προκύπτουν για την δράση του Καραϊσκάκη στην Ορεινή Τριχωνίδα.

Έως τώρα γνωρίζαμε ότι ο Γεώργιος Καραϊσκάκης βρίσκονταν στον Άγιο Βλάση αμέσως μετά την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου όπου έδωσε την ιστορική μάχη. Εκτενή αναφορά για την μάχη αυτή υπάρχει στο παρακάτω άρθρο του γράφοντα  της  ιστοσελίδας της γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής  “Μηχανή του Χρόνου” ( Δείτε το  εδώ)
Η ιστορική έρευνα αποδεικνύει ότι ο Γεώργιος Καραϊσκάκης  είχε διαρκή παρουσία στον Άγιο Βλάση Αιτωλοακαρνανίας και πριν την Δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου. Αναλυτικά στα πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου που έγινε στον Άγιο Βλάση και στο Μεσολόγγι τον Αύγουστο του 2015 υπάρχει το εξής καινούργιο στοιχείο:

Ο  Γεώργιος Καραϊσκάκης βρέθηκε πάλι στον Άγιο Βλάση, τρία χρόνια μετά τη Μάχη της Κορομηλιάς, στη διάρκεια της Β΄ Πολιορκίας του Μεσολογγίου. Αυτό προκύπτει από δύο επιστολές όπου αναγράφεται τόπος αποστολής: Άγιος Βλάσης και ημερομηνία: 4 Μαρτίου του 1826. Είναι ακριβώς 40 μέρες πριν την Έξοδο των Πολιορκημένων. Εκείνο το χρονικό διάστημα η κατάσταση ήταν οριακή για τους πολιορκημένους και η μόνη τους ελπίδα ήταν να διασπάσει τον Οθωμανικό κλοιό από τα μετόπισθεν ο Καραϊσκάκης. Η μία επιστολή απευθύνεται προς τον Ιωάννη Κωλέττη, από τον οποίο ζητά να μεσολαβήσει να εγκριθούν τα σχέδιά του για την σωτηρία της πατρίδας. Φοβάται επίσης, επίθεση των Τούρκων στον τόπο της Συνέλευσης. Η δευ τερη επιστολή είναι προς τον Γεώργιο Κουντουριώτη. Του εκφράζει την απογοήτευση για την απραξία που του είχε επιβάλει η Διοίκηση.

Οι δύο Επιστολές :

 
 

 12 Οι επιστολές προέρχονται από: Ακαδημία Αθηνών – Αρχειακή συλλογή KEINE «Αρχείο Κω- λέττη» (Τμήμα Ιδρύματος Τοσίτσα), 017~0119 και 017~0120.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η παρουσία του Γ. Καραϊσκάκη στον Άγιο Βλάση είναι συχνή και ίσως διαρκής, καθώς μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια και κοντά στα δύο ιστορικά γεγονότα της πολιορκίας του Μεσολογγίου εμφανίζεται ξανά στο συγκεκριμένο σημείο.

Υφαντής Ηλίας«Η προφορική παράδοση για τη “Μάχη του Αγίου Βλασίου ή Σοβολάκου (1823)”συντελεστής στην επανασηματοδότηση της μνήμης. Η περίπτωση της μαρτυρίας του Ζαχαρία Στουρνάρα», στο Α. Βετσόπουλος και Χ. Σπυρέλη (επιμ.) Η προσωπικότητα και η δράση του αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Επανάσταση του 1821: Από την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου μέχρι και τη Μάχη της Αράχωβας. Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Υπό την Αιγίδα των Δήμων Αγρινίου και Ι.Π. Μεσολογγίου, Άγιος Βλάσιος Αγρινίου και Μεσολόγγι, 21-22 Αυγούστου 2015, Εκδόσεις γράμμα, Μεσολόγγι 2015, σ.σ. 129-143.

Διαβάστε την αναλυτική εισήγηση του συνεδρίου εδώ:

http://karaiskakisynedrio.blogspot.gr

 

Διαβάστηκε 2925 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 18:46
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.