Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  9:46 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 20:30

Ηλεκτροκίνητα αεροπλάνα απο το μέλλον

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο κατακλυσμός των εξελίξεων σε όλους τους τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας φέρνει μαζί του και μια ολότελα καινούργια γενιά αεροσκαφών: τα μη επανδρωμένα ηλεκτροκίνητα κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL-X planes). 

Αν και μια τέτοια προοπτική διερευνάται από χρόνια μέσα από συζητήσεις και πειραματικές τεχνολογίες μόλις πρόσφατα η ο οργανισμός προωθημένων τεχνολογικών ερευνών του αμερικανικού στρατού (DARPA) ανακοίνωσε την πρόθεση της να πειραματισθεί με το πρώτο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος.

Πρόκειται για μια μικτή σχεδίαση που συμπεριλαμβάνει όλα τα θετικά στοιχεία από τα συμβατικά αεροπλάνα αλλά και τα ελικόπτερα στο ίδιο σκάφος με την δυνατότητα κατακόρυφης προσγείωσης και απογείωσης.

Το σκάφος θα ταξιδεύει περίπου όπως και τα αεροπλάνα αλλά με ηλεκτροκινητήρες και όχι με συμβατικούς τζετ γεγονός που το εντάσσει στις πλέον προωθημένες τεχνολογίες που αναμένεται να γίνουν πραγματικότητα στο προσεχές μέλλον.

 

Στα θετικά στοιχεία συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα να προσγειώνεται σε οποιαδήποτε επιφάνεια εδάφους αρκεί να είναι οριζόντια. Με απλουστευμένη περιγραφή το υβριδικό σκάφος θα διαθέτει τέσσερις πτέρυγες δυο μεγάλος και άλλες δυο μικρότερες κοντά στο ρύγχος. Σε αυτές θα είναι τοποθετημένοι ηλεκτρικοί κινητήρες με έλικες σε αντίθεση με τους συμβατικούς τζετ.

Στην περίπτωση της απογείωσης και προσγείωσης θα στρέφονται προς το έδαφος προκειμένου να το κινήσουν κατακόρυφα ως προς το έδαφος, όπως δηλαδή και τα ελικόπτερα.

Όταν θα ανέρχεται στο κατάλληλο ύψος οι πτέρυγες σταδιακά θα οριζοντιώνονται με τους ηλεκτροκινητήρες να παρέχουν την αναγκαία ώση για να αρχίζει την πτήση του.

Πηγή της ενέργειας θα είναι στροβιλοκινητήρας που θα παρέχει την αναγκαία ισχύ για λειτουργήσουν τρεις ηλεκτρογεννήτριες συνολικής ισχύος 3 MW. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα τροφοδοτεί επιλεκτικά («κατανεμημένη ηλεκτρική πρόωση») κάθε ένα από τους κινητήρες που  θα λειτουργούν αναλόγως αναγκών.

Έτσι αυξάνεται στο μέγιστο η ευχέρεια στον χειρισμό του σκάφους αλλά και η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας προς όφελος του περιβάλλοντος. Το πειραματικό σκάφος θα διαθέτει συνολικά 24 κινητήρες από τους οποίους οι 18 σε δυο ζεύγη των 9 κινητήρων ανά μεγάλη πτέρυγα. Κάθε κινητήρας θα έχει ισχύ 100 ΚW και οι αντίστοιχοι στις μπροστινές μικρές πτέρυγες 70 KW.

Aν και μια τέτοια πρόταση για τα μελλοντικού τύπου μικτής σχεδίασης σκάφη είναι ελκυστική προς το παρόν αντιμετωπίζεται ως μια μεγάλη πλατφόρμα δοκιμών σε οτιδήποτε θα τα αφορά.

Αεροδυναμική, υλικά, άτρακτος, περιστρεφόμενες πτέρυγες, παραγωγή ενέργειας, επιλεκτική λειτουργία ηλεκτροκινητήρων, αυτόματος έλεγχος πτήσης, εκτίμηση κίνδυνου, ανάπτυξη υποσυστημάτων κλπ., τίθενται σε μια ολότελα καινούργια βάση για οτιδήποτε προκύψει στο μέλλον.

Με τα σημερινά δεδομένα το σκάφος θα ζυγίζει από 4.500 έως και 5.400 κιλά με ταχύτητα πτήσης περίπου 300-400 κόμβους. Ο χρονικός ορίζοντας για τις πρώτες πειραματικές πτήσεις είναι το 2018.

efsyn.gr

 

Διαβάστηκε 2614 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 21:02
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.