Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:33 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 18:50

Μιχάλης Κούσης: Ο μεγαλύτερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος ήταν Αγρινιώτης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο 9ος Ημιμαραθώνιος Δρόμος «Μιχάλης Κούσης» συγκεντρώνει αυτή την Κυριακή (28/2) τα βλέμματα όλων των δρομέων από όλη την Ελλάδα (βλ. ΕΔΩλεπτομέρειες). Η διοργάνωση του Δήμου Αγρινίου γίνεται εις μνήμην του Μιχάλη Κούση, Αγρινιώτη αθλητή της ΓΕΑ, ο οποίος άφησε εποχή στο άθλημα, αφού μέχρι και σήμερα θεωρείται ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμους που έχει περάσει ποτέ. 

Ποιος ήταν όμως ο Μιχάλης Κούσης;

Ο Μιχάλης Κούσης (1953-2005) ήταν ένας από τους κορυφαίους έλληνες δρομείς μεγάλων αποστάσεων και ο μεγαλύτερος σύγχρονος μαραθωνοδρόμος της χώρας. Γεννήθηκε το 1953 στο Αγρίνιο, ήταν αθλητής της ΓΕΑ και μέλος της εθνικής ομάδας συνεχώς από το 1971 έως το 1987. Έλαβε μέρος σε 3 διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων το 1976, το 1980 και το 1984 και αναδείχτηκε πολλές φορές πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης σε μεγάλες αποστάσεις και στο μαραθώνιο.

Μεγάλη στιγμή ήταν το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε το 1979 στους Μεσογειακούς Αγώνες του Σπλιτ της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, όταν και βρέθηκε κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε και σαν καλύτερος αθλητής όλων των αγωνισμάτων από τον ΠΣΑΤ. Ο Μιχάλης Κούσης πέθανε αιφνίδια το 2005 από ανακοπή καρδιάς, ενώ έκανε την καθιερωμένη του προπόνηση στο δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης.

Κούσης

Πληροφορίες για την καριέρα του:

Πρώτος αγώνας στον οποίο έλαβε μέρος ο Μιχάλης Κούσης ήταν στο Αγρίνιο, στις 26 Ιανουαρίου του 1969, σε ηλικία 16 ετών. Κέρδισε με ευκολία το Διανομαρχιακό Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια καταφέρνει να βελτιώσει το Πανελλήνιο ρεκόρ στα 10.000 μ. εφήβων με 32:24 στις 26 Σεπτεμβρίου του 1971 στην Καβάλα. Την επόμενη χρονιά πηγαίνει στην Αθήνα και εντάσσεται στην ομάδα του Ουγγροαμερικανικού προπονητή Μίχαϋ Ιγκλόϊ . Το 1978 πέρασαν εργομετρικές εξετάσεις μ’έναν άλλο θρύλο των μεσαίων αποστάσεων, τον Φώτη Κούρτη. Με πολύ σκληρή δουλειά, ο Μιχάλης απέδειξε πως μπορεί η ισχυρή θέληση και η δύναμη της ψυχής να ανατρέψει τις όποιες μετρήσεις.

Η συνέχεια ήταν εκπληκτική. Αμέτρητα πανελλήνια ρεκόρ από τα το 1500 μ. μέχρι το Μαραθώνιο. Συμμετοχές σ’ όλες τις μεγάλες διοργανώσεις με σημαντικές διακρίσεις. Μια πορεία που κράτησε σχεδόν 2 δεκαετίες χαρίζοντας ανεπανάληπτες στιγμές στους Έλληνες.

Κούσης

Διακρίσεις:

  1. Ξεσήκωσε χιλιάδες Αθηναίους κερδίζοντας ύστερα από 39 χρόνια την πρώτη θέση σε Βαλκανικό Μαραθώνιο. Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή του οριστικοποιήθηκε μόλις το πρωί του αγώνα, κατάφερε να πάρει μια καθαρή νίκη ξεσηκώνοντας τα πλήθη  τόσο κατά τη διάρκεια της διαδρομής όσο και στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο.
  2. Στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Πράγας το 1978 και ενώ βρίσκεται μέχρι το 35Ο χλμ. με το πρώτο γκρουπ, αναγκάζεται να μείνει πίσω λόγο ενός προβλήματος στο γόνατο. Καταφέρνει ωστόσο να πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ με 2 ώρες 14 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα και να καταλάβει την 10η θέση.
  3. Το 1980 παίρνει την 4η θέση θέση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης με χρόνο 2 ώρες 16 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα.  Εκείνη την χρονιά του γίνεται πρόταση από πλούσιο Ελληνοαμερικάνο να εγκατασταθεί στην Αμερική με όλα τα έξοδα πληρωμένα για να ασχοληθεί μόνο με την προπόνησή του. Όμως δεμένος στενά με την οικογένεια και τους φίλους του αρνείται να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Άλλες πληροφορίες:

Τα μακριά μαλλιά και τα γένια του ήταν ο λόγος που εγκατέλειψε τη χωροφυλακή, ώστε στη συνέχεια να πάρει μια θέση στον Ο.Τ.Ε., όπου εργαζόταν. Τελειώνοντας την αθλητική του καριέρα επέστρεψε στο Αγρίνιοκαι στον πρώτο του προπονητή, Γρηγόρη Μπενέκα, όπου ακολούθησε με συνέπεια το πρόγραμμα της προπόνησης. Η στάση του αυτήν αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς μικρότερους σε ηλικία αθλητές.

Ο Μιχάλης Κούσης ήταν παντρεμένος με την πρωταθλήτρια του μήκους Πίτσα Σούλα και απέκτησαν δύο παιδιά.

Είπαν για τον Μιχάλη Κούση

Μίχαυ Ιγκλόι: «Ο Μιχάλης είχε τρομερή ανθεκτικότητα. Stamina»
Γρηγόρης Μπενέκας (πρώτος προπονητής του): «Αγαπούσε με πάθος το τρέξιμο και ήταν αφοσιωμένος σε αυτό. Ήταν τόσο το πείσμα του, ώστε σ’έναν αγώνα 3.000μ. στο Καραϊσκάκη, στην εκκίνηση, ένας άλλος αθλητής τον πάτησε στον αχίλλειο τένοντα τραυματίζοντας τον σοβαρά. Ο Μιχάλης τερμάτισε τον αγώνα ξυπόλητος ποτίζοντας το ταρτάν με το αίμα του. Μετά το τέλος του αγώνα χρειάστηκαν 20 ράμματα».

Ρεπορτάζ της εποχής

Κούσης

  • Στο ΕθνικόΟπτικοακουστικόΑρχείο της ΕΡΤ το ρεπορτάζ για τους 37ους Βαλκανικούς Αγώνες Στίβου (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) – Αναφορά στον Μιχάλη Κούση υπάρχει στο 10:28 του βίντεο.
  • Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Μιχάλη Κούση (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) – Μεταβείτε στο 35:00 του βίντεο.

 

πηγή: http://agriniovoice.gr

 

Διαβάστηκε 4636 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 18:56
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.