Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:32 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2016 22:12

“To αυγοτάραχο Μεσολογγίου και το αμερικανικό… όνειρο”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το ελληνικό... χαβιάρι έχει κερδίσει την ελληνική αγορά, ενώ πλέον επεκτείνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.


Ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός «Αναγέννηση», αυτή την περίοδο, παραδίδει μαθήματα για το πώς μια ομάδα ψαράδων, έχοντας στα χέρια της ένα εξαιρετικό ελληνικό ΠΟΠ προϊόν, μπορεί να βρει τον δρόμο για τα διεθνή ράφια.

Σε μια χρονική συγκυρία που ο αγροτικός κόσμος περνά μεγάλες φουρτούνες, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός φαίνεται να βρίσκει ασφαλή ύδατα για το ΠΟΠ αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το οποίο εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται στα ράφια επιλεγμένων σημείων πώλησης της αμερικανικής πρωτεύουσας. Παράλληλα, αυτό το διάστημα, ο συνεταιρισμός δέχεται κρούσεις από τοπικούς αντιπροσώπους για την τοποθέτηση του τυποποιημένου ΠΟΠ ελληνικού προϊόντος και στα ράφια ντελικατέσεν του Μανχάταν.
Εντός ελληνικών συνόρων, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός επιχειρεί να ανοίξει νέους εμπορικούς δρόμους. Στόχος είναι να τοποθετηθεί το επώνυμο ΠΟΠ αυγοτάραχο Μεσολογγίου και σε άλλες αλυσίδες του λιανεμπορίου ή σε επιλεγμένα σημεία πώλησης της Αττικής και όχι μόνο. Τόσο το εγχείρημα της επέκτασης στην αγορά των ΗΠΑ, όσο και τα σχέδια για διανομή επί ελληνικού εδάφους, αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό «Αναγέννηση».

Χρυσός από τη θάλασσα

Το αυγοτάραχο θεωρείται από πολλούς ως η ελληνική απάντηση στο χαβιάρι. Είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία, καθώς, βάσει μελετών, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και ω-3. Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα ακουαλενίου και φυτοστερολών, τα οποία φαίνεται να μειώνουν τη χοληστερίνη.

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου: Το ελληνικό χαβιάρι ζει το αμερικανικό...όνειρο

Αυγοτάραχο Μεσολογγίου: Το ελληνικό χαβιάρι ζει το αμερικανικό...όνειρο

ΠΟΠ Αυγοτάραχο Μεσολογγίου
 

Ανοίγοντας δρόμους

Ο δρόμος της εξωστρέφειας για τους αλιείς-μέλη του συνεταιρισμού άνοιξε πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν πέτυχαν να κατοχυρώσουν το αυγοτάραχο Μεσολογγίου ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης –ένα από τα δύο αλιευτικά προϊόντα στην Ευρώπη,που διαθέτουν αυτή την αναγνώριση. Αν και είχε αναγνωριστεί ως ΠΟΠ από το 1994, μόλις από το 2013 παράγεται έχοντας την πιστοποίηση της συγκεκριμένης ένδειξης. Σύμφωνα με τον κ. Μαντζουράτο, πάνω σε αυτή την αναγνωρίσιμη πλέον ταυτότητα, που έλειπε από το προϊόν, ο συνεταιρισμός χτίζει τα επόμενα βήματά του, που θα δώσουν στο αυγοτάραχο Μεσολογγίου τη θέση που του αρμόζει στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Η τυποποίηση του προϊόντος γίνεται από τον Συνεταιρισμό «Αναγέννηση», ο οποίος αριθμεί 13 μέλη, δραστηριοποιείται στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, όπου και διατηρεί το εργαστήριο παρασκευής και συσκευασίας του αυγοτάραχου. Εκεί, και κάτω από πραγματικά χειρουργικές συνθήκες, όπως απαιτεί η πιστοποίηση ΠΟΠ, αλλά και ο ΕΦΕΤ, γίνεται η επεξεργασία και η τυποποίηση του αυγοτάραχου. Πρόκειται για το μόνο πιστοποιημένο εργαστήριο αυγοτάραχου ΠΟΠ. Μεταξύ άλλων, το κάθε αυγοτάραχο συνδέεται με το συγκεκριμένο, αριθμημένο ψάρι από το οποίο προήλθε, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα επίπεδα ιχνηλασιμότητας. Να σημειωθεί ότι ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός «Αναγέννηση», με έδρα το Μεσολόγγι, είναι μισθωτής της λιμνοθάλασσας Κλείσοβας του Μεσολογγίου έως το 2022, με δυνατότητα παράτασης της σύμβασης έως το 2024.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του συνεταιρισμού, σήμερα, η παραγωγική δυναμικότητα είναι της τάξης των 700-1.000 κιλών, ωστόσο μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της παραγωγής τυποποιείται με την ένδειξη ΠΟΠ. Σύμφωνα με τον ίδιο, εφόσον οι ενέργειες για την τόνωση της εμπορικότητας του προϊόντος τελεσφορήσουν, θα ανοίξει ο δρόμος για αύξηση του τμήματος της παραγωγής που τυποποιείται ως ΠΟΠ.

Επιμέλεια: www.ypaithros.gr

πηγή: http://iaitoloakarnania.gr

Διαβάστηκε 8351 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 01:16
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία