Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:32 πμ
 
wm small
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016 18:40

Οι επτά εφευρέτες που έπεσαν θύματα των ίδιων των εφευρέσεών τους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μπορεί οι εμπνεύσεις τους να έδωσαν την απαραίτητη ώθηση για να αλλάξει ο κόσμος ωστόσο η σχέση κάποιων δημιουργών με τα δημιουργήματά τους υπήρξε μοιραία.

Λογοτέχνες, καλλιτέχνες και επιστήμονες οδηγήθηκαν στην τρέλα ή ακόμη και στο θάνατο υποκύπτοντας στην καταστροφική μανία των ίδιων των πνευματικών τους τέκνων.

 

Φράνσις Εντγκαρ Στάνλεϊ



Ο συνιδρυτής της της «Stanley Motor Carriage Company» σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο που εφηύρε συγκρούστηκε με έναν σωρό από ξύλα. Συγκεκριμένα, ο Φράνσις Εντγκαρ Στάνλεϊ και ο αδελφός του Φρίλαν Οσκαρ Στάνλεϊ κατασκεύασαν το πρώτο ατμοκίνητο αυτοκίνητο το 1896, ενώ το 1906 έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας. Το 1919,ο Φράνσις έτρεχε με το όχημά του, αλλά προκειμένου να αποφύγει ένα εμπόδιο στον δρόμο του, συγκρούστηκε με ένα σωρό από ξύλα, και το αυτοκίνητο ανετράπη, με αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο.

Γουίλιαμ Μπούλοκ


Το 1863 ο Αμερικανός εφευρέτης Γουίλιαμ Α. Μπούλοκ εφεύρε την πρώτη κυλινδρική πρέσα εφημερίδας που τύπωνε σε ρολά χαρτιού και όχι σε φύλλα. Το τεράστιο μηχάνημα όμως έπεσε στο πόδι του. Ο ίδιος εισηχθεί στο χειρουργείο, ωστόσο «χτυπήθηκε» από γάγγραινα και πέθανε.

Τόμας Αντριους Τιτανικός


Ο επικεφαλής των ναυτικών αρχιτεκτόνων που σχεδίασαν και κατασκεύασαν τον Τιτανικό ήταν στο κρουαζιερόπλοιο, όταν αυτό βυθίστηκε. Ο Τόμας Αντριους σχεδίασε το πλοίο και ήταν αυτός που πρότεινε ο Τιτανικός να έχει «τουλάχιστον 46 σωσίβιες λέμβους». Τελικώς, μόνο 20 προστέθηκαν, παρά τη συμβουλή του Αντριους, ο οποίος πέρασε τις τελευταίες του στιγμές βοηθώντας τους επιβάτες να επιβιβαστούν στις λέμβους, έπειτα από αυτό, μάρτυρες είπαν ότι τον είδαν να κατευθύνεται στο σαλόνι καπνιζόντων της πρώτης θέσης. Το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

 

Χένρι Σμολίνσκι

 

Ο άτυχος μηχανικός, ο οποίος εγκατέλειψε τη δουλειά του για να ιδρύσει μία εταιρεία προηγμένων οχημάτων με σκοπό τη μαζική παραγωγή ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου, σκοτώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου του 1973 όταν, κατά τη διάρκεια δοκιμής ενός πρωτοτύπου – αποτέλεσμα συνένωσης ενός διθέσιου αεροπλάνου τύπου Τσέσνα με ένα Φορντ Πίντο – αποκολλήθηκε ένα από τα υποστηρίγματα των φτερών.

Ότο Λίλιενταλ


Ο Ότο Λίλιενταλ γεννήθηκε το 1848 στο Άνκλαμ του Μεκλεμβούργου – Πομερανίας. Ήδη κατά τα σχολικά του χρόνια ασχολούνταν, μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Γκούσταβ, με εφευρέσεις γύρω από την αεροδυναμική και τις πτήσεις. Το όνειρό του όμως πραγματοποιήθηκε μόλις το 1891, όταν ο ίδιος ήταν ήδη 43 ετών. Ο Λίλιενταλ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να πετάξει, αν και μόλις 25 μέτρα. Ο Ότο Λίλιενταλ κατάφερε να πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 πτήσεις. Η πιο μακρινή απόσταση που διένυσε ήταν 80 μέτρα.
Στις 9 Αυγούστου του 1896 ο Ότο Λίλιενταλ τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια πειραματικής πτήσης. Έπεσε από ύψος 17 μέτρων, χτυπώντας σοβαρά στη σπονδυλική στήλη. Ο Γερμανός υπέκυψε στα τραύματά του την επομένη 10 Αυγούστου. Στον τάφο του αναγράφεται, «Μικρές θυσίες πρέπει να γίνονται».

Μαρί Κιουρί


Η Μαρί Κιουρί που τιμήθηκε με δύο βραβεία Νόμπελ Φυσικής και Χημείας, πέθανε αργότερα από την υπερβολική έκθεση σε ραδιενέργεια.
Η Μαρί Κιουρί τιμήθηκε για την ανακάλυψη του ραδίου και του πολωνίου, αλλά και για αμέτρητες ακόμα ανακαλύψεις σχετικές με την ραδιενέργεια. Ακόμα και η λέξη ραδιενέργεια είναι εφεύρεση της ίδιας. Η εξέλιξη του έργου της οδήγησε στην ανάπτυξη των ακτίνων Χ. Ηταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων που απέσπασε βραβείο Νόμπελ. Τελικά, πέθανε το 1934 από λευχαιμία η οποία προκλήθηκε από την υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία.

Φραντς Ράιχελτ


Αυστριακής καταγωγής Γάλλος εφευρέτης, ο οποίος βιοποριζόταν ως ράφτης, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ασχολιόταν με το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός αλεξίπτωτου για πιλότους. Την εποχή όμως εκείνη (αρχές του 20ου αιώνα) η αεροναυπηγική δεν είχε ακόμη προχωρήσει αρκετά, με αποτέλεσμα το ζήτημα της διαφυγής από το αεροπλάνο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης να μην έχει βρεθεί ακόμη στο επίκεντρο των μελετών. Μετά από κάποιες επιτυχημένες δοκιμές με ομοιώματα, ο Ράιχελτ αποφάσισε να δοκιμάσει ο ίδιος το δημιούργημά του, πέφτοντας από την κορυφή του Πύργου του Άιφελ. Η πρόσκρουσή του πάνω στο παγωμένο έδαφος επέφερε τον ακαριαίο θάνατό του.

iefimerida.gr



Διαβάστηκε 2840 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.