Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  11:35 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 18:38

Αρχές 20ου αιώνα: Όταν αρχαιολόγοι εντόπισαν απολιθωμένο Μαμούθ στην Ορεινή Τριχωνίδα…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Μια απίστευτη ανακάλυψη προϊστορικής εποχής είχε γίνει 115 περίπου χρόνια πριν στην Ορεινή Τριχωνίδα και συγκεκριμένα στο χωριό Ταξιάρχες, στους πρόποδες του Παναιτωλικού Όρους. Κατά πάσα πιθανότητα εννοείται το χωριό στον σημερινό Δήμο Θέρμου μεταξύ Δρυμώνα και Αγίας Σοφίας στην Δυτική πλευρά της Τριχωνίδας.

Σύμφωνα με την τότε  έγκριτη εφημερίδα Ακρόπολη, στο συγκεκριμένο σημείο ανακαλύφθηκαν ίχνη από Μαμούθ που χρονολογούνταν από παλαιολιθική εποχή από τον διακεκριμένο αρχαιολόγο Γ. Σωτηριάδη.

Μάλιστα επικαλούμενοι μαρτυρίες κατοίκων, πολλά σωζόμενα οστά του μεγαθήριου (έτσι το αποκαλούσαν) είχαν κλαπεί δεκαετίες πριν από περαστικούς που έγιναν άφαντοι από την περιοχή.

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ασυνείδητους της εποχής, ο Σωτηριάδης παρέδωσε τα οστά στο “Φυσιογραφικὸν Μουσεῖον τοῦ Πανεπιστημίου Αθηνών”

Φυσικά  πέρασαν 115 περίπου χρόνια και κανείς δεν ξέρει τι απέγιναν τα απομεινάρια του …Αιτωλοακαρνάνικου Μαμούθ. Για την ιστορία το Μαμούθ διαστάσεων 2,5 μέτρων ύψους τουλάχιστον είναι η συνηθισμένη ονομασία του ελέφαντα του πρωτογενούς, που θεωρείται ο πρόγονος του σημερινού ελέφαντα. Η καταγωγή του μαμούθ είναι ακόμα άγνωστη αλλά είναι σύγχρονο του παλαιολιθικού ανθρώπου, όπως δείχνουν οι απεικονίσεις πάνω στα τοιχώματα των παλαιολιθικών σπηλαίων που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος της παγετώδους εποχής.

πηγή: http://agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2704 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.