Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:31 μμ
 
wm small
Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 19:15

Ο λαχανάς, ο καστανάς και η αριστερά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από την ειδησεογραφία: Πρόστιμο 5.000 ευρώ επέβαλαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Τρίκαλα που πουλούσε μερικά κιλά σπανάκι, μερικά ματσάκια μαϊντανό, 2 κιλά καρότα, λάχανα, σέσκουλα, αντίδια και λίγα παντζάρια.

Από τη ειδησεογραφία, επίσης: Επιχείρηση-σκούπα έκανε η αστυνομία στη Θεσσαλία και στα χέρια της βρίσκεται πλέον και ένας 92χρονος καστανάς. Ο υπερήλικος συνελήφθη γιατί δεν είχε ταμειακή μηχανή, ενώ οι αστυνομικοί του κατάσχεσαν τα κάστανα και τη φουφού. Ο 92χρονος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της «άνευ αδείας εμπορίας», του «αθέμιτου ανταγωνισμού», «της μη ύπαρξης ταμειακής μηχανής» και «της παράνομης χρήσης ρυπαίνοντος μηχανισμού» (δηλαδή της φουφούς). Σύμφωνα με τοthessalianews.gr είναι η δεύτερη φορά που θα δικαστεί για τον ίδιο λόγο.

Κι ακόμα ένα από τη ειδησεογραφία, ενδεικτικά πάντα: Στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους (Θεσσαλονίκη) δεκατρείς αστυνομικοί συνέλαβαν έναν καστανά κατόπιν σχετικής καταγγελίας. Ο ηλικιωμένος αρνήθηκε να τους ακολουθήσει, οι αστυνομικοί άρχισαν ν” αναποδογυρίζουν τα κάστανα κι έφεραν γερανό για να πάρει το καροτσάκι, ενώ ο ηλικιωμένος πλανόδιος δεν άντεξε την ταραχή του και λιποθύμησε.

Την ίδια ώρα που γίνονταν αυτά στην Θεσσαλονίκη, ο Τσίπρας έκανε ομιλία στην ΚΕ του Σύριζα και διακήρυσσε ότι “εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά”.

Μετά από τον σάλο που έγινε, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Είπε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, αλλά ζήτησε το επίπεδο αυτών ν” αντιστοιχεί στο επίπεδο της παράβασης και να μην το υπερβαίνει, καθώς και να μην υπάρχουν δυσανάλογες και υπερβολικές αντιδράσεις απέναντι στους μικροπωλητές.

Το θέμα όμως είναι άλλο, κύριε πρωθυπουργέ! Δεν είναι καν η φοροδιαφυγή που κάνει ένας καστανάς για τρεις μήνες ή ένας λαχανάς για άλλους τόσους. Πόσα λεφτά μπορεί να κερδίσει ένας καστανάς ή ένας λαχανάς; Και πόσα απ” αυτά ανήκουν άραγε στην εφορία με όποιον φορολογικό συντελεστή;

Η σύσταση του πρωθυπουργού να συνεχιστούν οι έλεγχοι, αλλά “το επίπεδο αυτών ν” αντιστοιχεί στο επίπεδο της παράβασης και να μην το υπερβαίνει”, αγνοεί ότι για να έχει άδεια ένας άνθρωπος που στήνει μια φουφού και πουλάει ζεστά κάστανα στους περαστικούς μέσα στο κρύο ή για να έχει άδεια μια γιαγιά που βγήκε να πουλήσει λίγα καρότα, πρέπει να πληρώνει ένα σωρό “ανελαστικές δαπάνες” καθ” όλη την διάρκεια του έτους. Άρα η λογική της κυβέρνησης οδηγεί στην κατάργηση των καστανάδων και των λαχανάδων.

Αν η κατάργηση των καστανάδων αποτελεί εξυγίανση της αγοράς, αν αποτελεί και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καλώς να γίνει. Αποτελεί όμως;

Όχι. Δεν αποτελεί. Ούτε εξυγίανση της αγοράς αποτελεί, ούτε αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αντιθέτως: Η απαλλαγή των επαγγελμάτων “του ποδαριού” από φορολογικές επιβαρύνσεις θα έδινε την δυνατότητα να επιβιώσουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που υποφέρουν, είτε πουλώντας κάστανα, είτε λάχανα, είτε ρίγανη που μάζεψαν στο βουνό τον Αύγουστο, είτε ό,τι άλλο κατεβάσει η γκλάβα τους.

Όταν ένα κράτος, όταν μια Πολιτεία είναι “φτηνή στ” αλεύρι κι ακριβή στα πίτουρα”, κάτι δεν πάει καλά με την ηγεσία της και όχι με τον καστανά ή τον λαχανά που δεν πληρώνει φόρους.
Αν τώρα η ηγεσία είναι κι αριστερή, ε, “χέστα και κατούρατα”…

Αρθρο του Παντελή Φλωρόπουλου στο http://agriniovoice.gr

 

 

Διαβάστηκε 2808 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.