Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:21 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 18:51

Η Αιτωλοακαρνανία που εξάγει

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Eξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίαζει η μελέτη σχετικά με τις «Εξαγωγές των Επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας» που πραγματοποίησαν για λογαριασμό του Ιδρύματος Τοπικής Ανάπτυξης «Θωμάς & Αφροδίτη Παπανίκος» (ΙΤΑΘΑΠ) ο Καθηγητής Στρατηγικού Μάρκετινγκ, Πανεπιστήμιο Μπροκ του Καναδα, Τάκης Γιαννόπουλος, ο Επίτιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Στέρλινγκ, Γρηγόρης Παπανίκος και ο Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Σωτήρης Θεοδωρόπουλος. Τα αποτελέσματα μάλιστα της μελέτης θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 17:00 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα.

57 εξαγωγικές επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τη μελέτη, μερικά από τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr, ο κατάλογος των εξαγωγικών επιχειρήσεων που ερευνήθηκαν είναι διαθέσιμος από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Συνολικά, ο αριθμός των εξαγωγικών επιχειρήσεων του καταλόγου είναι 57. Πάνω από το 50% των επιχειρήσεων αυτών είναι ανώνυμες εταιρείες και το 14% είναι ΕΠΕ. Η τρίτη πιο συχνή κατηγορία είναι οι ατομικές επιχειρήσεις με 12,28%. Σε ό,τι αφορά την έδρα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο Δήμος Αγρινίου συγκεντρώνει το 40,35% των επιχειρήσεων. Το Μεσολόγγι είναι ο δεύτερος δήμος της Αιτωλοακαρνανίας. Όμως, ο δεύτερος δήμος με την μεγαλύτερη συγκέντρωση επιχειρήσεων είναι ο Δήμος Ξηρομέρου με ποσοστό 21,05%. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις με έδρα το Δήμο Μεσολογγίου αντιστοιχούν στο 14,04% του συνόλου. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας με 12,28% των επιχειρήσεων να έχουν την έδρα τους σε αυτό τον δήμο. Οι επιχειρήσεις του δείγματος ανήκουν σε μόνο τρεις κλάδους. Το 41% είναι βιοτεχνίες, το 50% παράγουν αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, και το 9% ασχολείται με την αλιεία.

Οι νέες επιχειρήσεις γεννήθηκαν για να εξάγουν
Κατά μέσο όρο, τα έσοδα από τις εξαγωγές των επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας αποτελούσαν το 61,05% των συνολικών τους εσόδων. Οι μισές επιχειρήσεις έχουν έσοδα πλέον του 50% από τις εξαγωγές τους. Ενδιαφέρον είναι ότι ένας σχετικά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, το 32%, έχει έσοδα από εξαγωγές που ξεπερνούν το 90% των συνολικών τους εσόδων.
Ο μεγαλύτερος κύκλος εργασιών (τζίρος) των επιχειρήσεων του δείγματος είναι 12,5 εκατομμύρια ευρώ και ο μικρότερος 40 χιλιάδες ευρώ. Ο μέσος όρος είναι 3,2 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος των εσόδων από εξαγωγές ανέρχεται σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ, με ελάχιστη τιμή τις 24 χιλιάδες ευρώ και μέγιστη τιμή τα 10,8 εκατομμύρια ευρώ. Η πιο παλιά επιχείρηση του δείγματος ιδρύθηκε το 1932 και η πιο πρόσφατη το 2012. Η μέση ηλικία των επιχειρήσεων του δείγματος είναι 22 χρόνια. Η μέση εξαγωγική εμπειρία των επιχειρήσεων του δείγματος είναι 12,86 χρόνια, με ελάχιστη τιμή τα 2 χρόνια και μέγιστη τιμή τα 30 χρόνια. Κατά μέσο όρο, η ηλικία των επιχειρήσεων είναι 7 χρόνια μεγαλύτερη από την εξαγωγική τους εμπειρία. Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι για τις πιο πρόσφατες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που ιδρύθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια (μετά το 1995 οπότε και ιδρύθηκε το 50% των επιχειρήσεων του δείγματος), η διαφορά πέφτει μόνο στο έναν χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν (γεννήθηκαν) για να εξάγουν. Αυτό αποτελεί μία νέα διεθνή τάση (οι λεγόμενες born global επιχειρήσεις), που έχει διευκολυνθεί τα μέγιστα από την χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως αυτή της προβολής και πώλησης αγαθών και υπηρεσιών μέσω του διαδικτύου. Οι νέες επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας ανήκουν πλέον σε αυτή την κατηγορία, δηλαδή γεννήθηκαν για να εξάγουν. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις (45,45%) του δείγματος άρχισαν να εξάγουν από την ίδρυσή τους.

Έχει ενδιαφέρον ότι καμία επιχείρηση του δείγματος δεν ανέφερε ότι εξήγαγε συνολικά μόνο σε μία χώρα. Σε μόνιμη βάση, όμως, το 9% των επιχειρήσεων τηςΑιτωλοακαρνανίας εξάγει σε μία μόνο χώρα. Σε 2-3 χώρες εξάγει το 50% των επιχειρήσεων, ενώ η συνολική εμπειρία με χώρες του εξωτερικού έχει πολύ μεγαλύτερη διασπορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σπουδαιότητα των εξαγωγικών προορισμών, δηλαδή το ποσοστό των επιχειρήσεων που θεώρησαν αυτή την περιοχή ή χώρα ως σημαντικές για αυτούς. Δεν αποτελεί έκπληξη το μεγάλο ποσοστό της Δυτικής Ευρώπης (81,82%), αλλά αποτελεί έκπληξη το μεγάλο ποσοστό της Αυστραλίας (63,64%). Επίσης, εξίσου σημαντικές χώρες για τις εξαγωγές της Αιτωλοακαρνανίας είναι η Ρωσία με την Ανατολική Ευρώπη και οι ΗΠΑ με τον Καναδά.

Παράγοντες που Βοηθούν στην Αύξηση των Εξαγωγών
Ο πιο σημαντικός παράγοντας που βοηθά στην προώθηση των εξαγωγών είναι οι εμπορικές εκθέσεις. Το 82% των επιχειρηματιών θεώρησε αυτό τον τρόπο αύξησης των εξαγωγών συγκριτικά ως τον σημαντικότερο. Χαμηλότερα, στο 59%, είναι τα τοπικά γραφεία εξαγωγών (το επιμελητήριο). Οι δύο παράγοντες όμως συνδέονται, διότι πολλές εκθέσεις είναι ομαδικές και οργανώνονται από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας ή άλλους όμοιους φορείς. Ακολουθούν σε σημασία οι εμπορικοί αντιπρόσωποι και οι χονδρέμποροι με 45% και τέλος οι πωλητές της επιχείρησης με 36% που σε πολλές περιπτώσεις των πολύ μικρών (οικογενειακών) επιχειρήσεων είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες – ιδιοκτήτες.

Aναλυτικά η μελέτη στο επισυναπτόμενο αρχείο.

πηγή: http://agrinioculture.gr

Διαβάστηκε 3320 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.