Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  1:12 μμ
 
wm small
Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2015 02:58

Με ποιες τροφές μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Την ενδυνάμωση και την αποφυγή συχνών κρυολογημάτων μπορούν να προκαλέσουν οι διατροφικές μας συνήθειες.
Ορισμένες τροφές λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ουσίες, όπως βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία, βοηθούν τον οργανισμό να μην προσβληθεί από ιούς και κρυολογήματα. Σας παρουσιάζουμε αυτές τις τροφές …
Σκόρδο
Ξεχωρίζει για την έντονη γεύση του και να αφήνει δυσάρεστη μυρωδιά, όμως έχει σημαντικό ρόλο για την καλή δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό το οφείλει στην υψηλή του περιεκτικότητα σε θειούχες χημικές ενώσεις όπως η αλλικίνη. Η αλλικίνη και οι υπόλοιπες ενώσεις καταπολεμούν έμμεσα λοιμώξεις και βακτηρίδια.
Συγκεκριμένα ενισχύουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων και αυξάνουν την παραγωγή αντισωμάτων. Για τις θετικές επιδράσεις του σκόρδου στην υγεία του ανθρώπου, έχουν εκπονηθεί αρκετές έρευνες. Σύμφωνα με μελέτες, όσοι καταναλώνουν περισσότερες από έξι σκελίδες σε εβδομαδιαία βάση, εμφανίζουν 30% λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του εντέρου και κατά 50% για καρκίνο του στομάχου.
Πολλοί βέβαια είναι αυτοί που αμφισβητούν τα παραπάνω αποτελέσματα. Στον αντίποδα, επιβεβαιωμένη είναι η ικανότητα του σκόρδου να χαμηλώνει την πίεση του αίματος.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Στην κατηγορία αυτή μπορούν να τοποθετηθούν φρούτα (πορτοκάλι, φράουλες, εσπεριδοειδή) και λαχανικά (μπρόκολο, ντομάτες). Πρόκειται για έναν από τους
κορυφαίους διατροφικούς παράγοντες που ενισχύουν τον οργανισμό μας. Η βιταμίνη C έχει και αυτή την ιδιότητα να αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, αντισωμάτων αλλά και τα επίπεδα της ιντερφερόνης, ενός αντισώματος που βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και αποτρέπει την προσβολή από ιους. Εκτός των άλλων, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά την αύξηση των επιπέδων της HDL (καλή) χοληστερόλης, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Γιαούρτι
Μας το δίνουν κυρίως όταν παίρνουμε αντιβίωση καθώς βοηθά τη διαδικασία της πέψης. Τα προβιοτικά που περιέχει είναι «καλά» βακτήρια, τα οποία προστατεύουν το έντερο από νόσους που προκαλούνται από μικρόβια. Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατανάλωση περίπου 200ml γιαουρτιού σε ημερήσια βάση είναι τόσο αποτελεσματική, όσο η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Τσάι
Το τσάι φαίνεται να ενισχύει τη δράση των ιντερφερόνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, άτομα που έπιναν 5 κούπες μαύρο τσάι καθημερινά για δύο εβδομάδες, εμφάνιζαν δεκαπλάσιες ιντερεφερνόνες στο αίμα τους σε σχέση με άτομα που έπιναν φαρμακευτικά σκευάσματα. Το αμινοξύ που είναι υπεύθυνο για τη δράση αυτή βρίσκεται σε μεγάλα ποσοστά τόσο στο πράσινο όσο και στο μαύρο τσάι. Εκτός των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του τσαγιού λοιπόν, παρατηρούμε και σημαντικές δράσεις του σε άλλους τομείς.
Τροφές πλούσιες σε σελήνιο
Τροφές όπως ψάρι (τόνος, λιθρίνι), κοτόπουλο, ξηροί καρποί και γενικότερα δημητριακά είναι πλούσιες σε σελήνιο. Το στοιχείο αυτό αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια και ενεργοποιεί τα αντικαρκινικά κύτταρα. Επίσης απομακρύνει πιθανούς ιούς της γρίπης από τον οργανισμό. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του σεληνίου, είναι πως υπάρχει σε αρκετές τροφές που μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερες από μία φορά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Εκτός από τις παραπάνω τροφές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μπορείτε να λάβετε επιπλέον μέτρα. Καταναλώνετε πολλά υγρά καθώς ο οργανισμός αφυδατώνεται συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε και μας κάνει ευάλωτους. Επίσης όταν έχετε κρυολόγημα, προτιμήστε καυτερές τροφές, όπως πιπεριές, ραπανάκια, πιπέρι καθώς περιέχουν βλεννολυτικά.
Οι ουσίες αυτές, βοηθούν στην απόχρεμψη των βλεννών και καταπολεμούν το κρύωμα. Φροντίστε να αποφεύγετε διατροφικές συνήθειες που μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό σας, όπως η χρήση αλκοόλ, fast food και κατάχρησης ζάχαρης και λιπαρών ουσιών.
Αυτά τα τρόφιμα θεωρούνται «κακοί παράγοντες» και πιθανώς να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σας.
 
Διαβάστηκε 2470 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 01:31
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.