Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:42 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 19:13

Μια ανέλπιστη ευκαιρία για την Ελλάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ουδεμία κίνηση έγινε, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στη Μέση Ανατολή και τα οποία μας αφορούν εμμέσως.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τον τουρκικό στρατό και οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στη γείτονα χώρα από τους Ρώσους, ανοίγει νέους ορίζοντες σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδος και Ρωσίας, μετά το εμπάργκο που επεβλήθη από την ΕΕ και το οποίο ακολούθησαν πιστά οι τελευταίες συγκυβερνήσεις μας. Μπορεί να δέχτηκαν πιέσεις οι κυβερνώντες μας, ουδείς αμφιβάλλει, όπως δεν αμφιβάλλει κανείς ότι στις πιέσεις υπάρχουν και αντιδράσεις, πράγμα που δεν συνέβη από Ελληνικής πλευράς. Οι εξαγωγές αγροτικών, κτηνοτροφικών, και προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας προς τη Ρωσία, καθώς και η εισαγωγή Ρώσων τουριστών πάγωσαν μετά το εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία.

Μπορεί ο αμερικανικός παράγων να έχει συμφέροντα στην Ουκρανία και έτσι να προστάζει τους ευρωπαίους ηγέτες στην εφαρμογή του εμπάργκο προς τη Ρωσία. Απ΄την άλλη όμως, έχουμε κι εμείς ως Χώρα τεράστια οφέλη από τη συνεργασία με τους Ρώσους.  Κοντολογίς κανενός δεν ίδρωσε το αυτί για τη ζημιά που έπαθε η Χώρα μας. Όταν τέθηκε σε εφαρμογή το εμπάργκο προς τους Ρώσους η μεγάλη ωφελημένη ήταν η Τουρκία που είδε τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία να έχουν κατακόρυφη άνοδο, όπως βέβαια είδα και τα πέντε εκατομμύρια περίπου Ρώσων τουριστών που επισκέφτηκαν τα τουρκικά παράλια. Αυτή η κατάσταση ανεστράφη από τη μία στιγμή στην άλλη μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη Μέση Ανατολή.

Παρουσιάστηκε λοιπόν μία καλή ευκαιρία για την Ελλάδα, ειδικά την δύσκολη για την οικονομία και όχι μόνο, περίοδο που διανύουμε ως Έθνος. Θα περίμενε κανείς να έχουμε αντιστροφή του κλίματος από τους πολιτικούς μας. Αλλά εις μάτην. Η προς διάλυση ΝΔ δεν ασχολείται με τίποτα άλλο πέρα από τα εσωκομματικά της, λες και ο ρόλος της ως αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει  αναλώνεται μόνο στα εσωτερικά προβλήματα του (από)κόμματος της. Ο πρωθυπουργός απ΄την άλλη, λείπει σε ταξίδι στο Ισραήλ και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να τηλεφωνεί απ΄το Τελ Αβίβ στον Παυλόπουλο για να συγκαλέσει ο τελευταίος συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, γιατί δεν μαζεύονται τα κουκιά για τα προαπαιτούμενα.

Ο Παυλόπουλος ή Πάκι, αναχωρεί αύριο για επίσημο ταξίδι στη Ρώμη. Οι εναπομείναντες στην Ελλάδα του κυβερνητικού κλιμακίου, ουδείς εξ΄αυτών εξέφρασε γνώμη για τα οφέλη που μας παρουσιάστηκαν ξαφνικά μετά την ρήξη των σχέσεων Ρωσίας Τουρκίας.  Εν συντομία θα αναφέρω, με στοιχεία των τελευταίων ετών, τι αποκομίσαμε από τη Ρωσία, πριν της επιβληθεί το  εμπάργκο. Στα προϊόντα αλιείας, το 2014, η Ρωσία απορροφούσε το 40%  της εγχώριας παραγωγής, κάτι που σήμερα είναι λιγότερο από 5%. Το 40% και πλέον, των συνολικών εξαγωγών προς τη Ρωσία κατέχουν τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, κάτι που σε αριθμούς μεταφράζεται σε έσοδα άνω των διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, που μετά το εμπάργκο έγινε όνειρο θερινής νυκτός. Στον τουριστικό τομέα είχαμε μείωση των Ρώσων τουριστών της τάξεως του 20%.

Μικρός αριθμός στο σύνολο των τουριστών που δέχεται η Χώρα μας, μεγάλος όμως ο αριθμός του ενός περιπου ΔΙΣ ευρώ που χάθηκε από αυτή την δραστηριότητα. Όπως όλοι καταλαβαίνεται, δεν χρειάζονται πτυχία και περγαμηνές για να πράξουν οι κυβερνώντες μας τα αυτονόητα.

ΚΕΡΒΕΡΟΣ

πηγή: http://agrinioreport.com

Διαβάστηκε 3010 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.